لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۱۶

کشت و تولید مواد مخدر ضربه جدی را به اقتصاد ملی وارد کرده‎است


همزمان با ازدیاد کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان، وزارت اقتصاد این کشور می‎گوید، کشت و تولید مواد مخدر ضربه جدی را به اقتصاد ملی وارد کرده‎است.

به اساس ارقام ارائه شده از سوی وزارت اقتصاد، ارزش مجموعی تولید نا خالص کشور در سال ۱۳۹۵ به ۲۰ اعشاریه ۳ میلیارد دالر می‎رسد که از این میان شش صد میلیون دالر آن، که یک اعشاریه چهار در صد تولید نا خالص ملی را تشکیل می‎دهد بدست میاید.

سهراب بهمن سخنگوی وزارت اقتصاد به روز دو شنبه هفته گذشته در صحبت با رادیو آزادی هشدار داده گفت که برعکس دوام این کشت و سطح عاید آن، ضربه محکمی را به اقتصاد مشروع افغانستان وارد می‎کند.

سهراب بهمن سخنگوی وزارت اقتصاد افغانستان
سهراب بهمن سخنگوی وزارت اقتصاد افغانستان

سهراب بهمن افزود:

"به اساس ارقام سال ۱۳۹۵ارزش مجموعی تولید نا خالص افغانستان به شمول کوکنار در حدود بیست اعشاریه سه میلیارد دالر امریکایی است اگر کوکنار منفی شود، تولید نا خالص ما ۱۹ اعشاریه ۷ میلیارد دالر می‎شود که به اینگونه سهم مواد مخدر در اقتصاد افغانستان شش صد میلیون دالر است. کوکنار یک اعشاریه چهار درصد در رشد نقش داشته‎است."

به اساس یک گزارش بانک جهانی در رابطه به رشد اقتصادی افغانستان در سال ۲۰۱۶ میلادی، پول مواد مخدر اقتصاد قانونی این کشور را فلج ساخته‎است و مردم به کشت عادی و عواید آن قناعت ندارند، زیرا کار در مزارع کوکنار در آمد بیشتر دارد. از سوی دیگر هر کارگری که در مزارع کوکنار کار می‎کند روزانه بگونه اوسط ۱۱ دالر مزد به دست می‎آورد.

محمد حنیف دانشیار، سخنگوی وزارت مبارزه با مواد مخدر به رادیو آزادی گفت، که با دوام کشت و تولید مواد مخدر علاقمندی دهاقین به کشت سایر اقلام زراعتی کمتر شده و این وضعیت منجر به از بین رفتن تاسیسات زراعتی نیز شده‎است.

دانشیار افزود:

" نقش اقتصاد غیر قانونی مواد مخدر در بیرون از افغانستان بوده و در داخل افغانستان تاثیر نداشته‎است. توجه دهاقین و زمینداران ما برای بهبود زراعت قانونی و محصولات از بین رفته. تاسیساتی که زراعت مشروع نیازمند آنست نیز تقویت نمی‎شود. تریاک افغانستان بخشی از تمویل تروریزم است و تروریزم نا امنی ایجاد کرده، مانع رشد اقتصادی شده‎است. اگر مواد مخدر را نمی‎داشتیم تا حد زیادی امنیت کشور ما بهتر بود."

اما پرسش این است که گروهای مافیایی، پول بدست آمده از مواد مخدر را که به نام پول سیاه یاد می‎شود، چگونه و از کدام راه‎ها به بیرون از افغانستان انتقال می‎دهند؟

اکرام افضلی رئیس موسسه دیده بان شفافیت می‎گوید، که یکی از آن راه‎های که این پول‎ها به بیرون از افغانستان انتقال داده می‎شوند سیستم غیر رسمی حواله است. این‎که از این پول‎ها برای چه مقاصدی استفاده می‎شوند افضلی گفت:

"پول نا مشروع بیشتر از طریق سیستم حواله از افغانستان به بیرون برده می‎شود و این پول به هدف تطهیر دوباره به افغانستان آورده می‎شود. پول نا مشروع برای تقویت گروه‎های تروریستی و مخالفان مسلح دولت نیز دوباره وارد افغانستان می‎شود."

این در حالیست که محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در کنفرانس بین‎المللی پروسه کابل کشت و تولید مواد مخدر را یکی از وسایل تقویت ترورزم عصر امروز خواند.

آگاهان اقتصادی نیز به این باور اند که اگر حکومت افغانستان و جامعه جهانی مبارزه جدی را علیه مواد مخدر آغاز نکنند، تمویل گروهای تروریستی از عواید مواد مخدر همچنان ادامه خواهد داشت و این مسئله نه تنها امنیت افغانستان بلکه امنیت منطقه و جهان را تهدید خواهد کرد.

گزارش: مرسلین ارسلا

XS
SM
MD
LG