یافتههای یک گزارش تازه تحقیقی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نشان میدهد که با وجود تلاشهای انجام شده وضعیت اطفال درین کشور هنوز هم درد آور و نگران کنندهاست.
این یافتهها نشان میدهند که با وجود تلاشهای انجام شده در خصوص اطفال، ازدواجهای قبل از وقت، انجام کارهای شاقه، عدم دسترسی به تعلیم، مشکلات صحی، استفاده از اطفال در جنگ، خشونت، معلولیت و برخورد نادرست با اطفال در سرحدات هنوز هم از مواردی خوانده میشوند که زندهگی اطفال افغان را تهدید میکند.
ثریا صبحرنگ مسئول بخش اطفال این کمیسیون روز سه شنبه جزئیات این گزارش را که در مدت هجده ماه آماده شده و در آن با ۵۷۰۰ طفل در ۲۷ ولایت افغانستان مصاحبه شدهاست با رسانهها شریک ساخت.
از جمله اطفال مصاحبه شده ۵۸ درصد آن را پسران و ۴۲ درصد را دختران تشکیل میدهند.
مسئول بخش اطفال این کمیسیون حین ارائه این گزارش گفت که در موجودیت قوانین وضعیت اطفال در کشور درد آور ونگران کنندهاست.
او افزود:
"با تمام تلاشهای که صورت گرفته ما امروز قوانین داریم به گونه مثال ما قانون اساسی، منع خشونت، قانون منع خشونت آزار و اذیت زنان و اطفال را داریم ولی با تمام قوانین که داریم و کارهای که صورت گرفته وضعیت اطفال واقعاً دردناک و قابل نگرانی است."
در گزارش کمیسیون مستقل حقوق بشر آمدهاست که نا امنیهای جاری، فرهنگ معافیت، فرار از قانون، بیکاری، فقر و برخی موارد دیگر از عواملی خوانده میشوند که زندهگی را برای اطفال تلخ ساختهاست.
در گزارش اطفال مصاحبه کننده که عمر شان بین ۷ تا ۱۸ سال میباشد ۵۱ درصد شان کاریگر اند، ۳۸ درصد از رفتن به مکتب محروم اند و برای ۱۷ درصد شان نیز واکسین تطبیق نشدهاست.
در گزارش این هم ذکر است که در جریان سال ۱۳۹۵ در مراکز اصلاح و تربیت اطفال در شمار اطفال تخطی کننده از قانون در تناسب به سال ۱۳۹۲ در حدود ۳۳ درصد کاهش آمدهاست.
نجیب الله ببرک زی مسئول بخش هماهنگی اطفال کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید که به گونه تخمینی ۱۴ میلیون باشندهگان افغانستان را اطفال تشکیل میدهد که عمر شان پائین تر از ۱۸ سال است.
این در حالیست که وزارت کار و امور اجتماعی افغانستان به روز یکشنبه گفته بود که ۶،۵ میلیون طفل بی بضاعت در افغانستان در معرض خطر قرار دارند.
ریاست جمهوری افغانستان هر چند وضعیت اطفال درین کشور را ناگوار میخواند اما تاکید میکند که رئیس جمهور به زودی بخاطر بهتر شدن وضعیت اطفال یک سلسله سفارشات و اقدامات را انجام دادهاست.
نجیب الله آزاد معاون سخنگوی رئیس جمهور به رادیو آزادی گفت:
"درین مورد رئیس جمهور به وزارت کار امور اجتماعی، صحت عامه و وزارت داخله هدایت دادهاست که نقاط مختلف در مورد اطفال را جمع بندی کنند و به رئیس جمهور گزارش داده شود تا در زمینه هرچه زود تر اقدام صورت گیرد."
عبدالفتاح عشرت احمدزی سخنگوی وزارت کار و امور اجتماعی، شهدا و معلولین افغانستان به رادیو آزادی گفت که حکومت برای بهبود وضعیت زندهگی اطفال یک سلسله برنامهها را به پیش میبرد که به زودی نتیجه آن روشن خواهد شد.
از سوی دیگر مسئولان خانه ادبیات کودک انتقاد میکنند که موسسات و ارگانهای مسئول که در بخش حمایت از حقوق اطفال کار میکنند تا حال مسئولیت شان را به گونه درست انجام ندادهاند.
جاوید حسن زاده