ریاست جمهوری افغانستان میگوید تروریزم یک خطر جدی برای جهان است و بر مبارزه جدی علیه این پدیده تأکید میورزد.
ارگ تأکید میورزد، پناهگاههای امن تروریستان در هر جایی که باشد باید از بین برده شوند و از هر راه ممکن برای وارد کردن فشار بر حامیان این گروهها باید کار گرفته شود.
دوا خان مینهپال معاون سخنگوی رئیس جمهور روز چهارشنبه در مصاحبه با رادیو آزادی در این باره بیشتر گفت:
"تروریزم تنها برای افغانستان نه بلکه این پدیده برای منطقه و جهان نیز یک تهدید است، خواست ما همین است، هر جایی که مراکز امن تروریستان است و منبع تمویل گروههای هراسافگن است، باید نابود گردند."
پاکستان پیوسته برخاستگاه تروریزم خوانده شدهاست، اما این بار مرکز مطالعات استراتژیک امریکا نیز خواستهاست که فشارها بر این کشور از سوی واشنگتن باید افزایش یابند.
مرکز مطالعات استراتژیک امریکا یا "CSIS" در گزارشی که به تازهگی پخش کرده نگاشتهاست که پاکستان هنوز پناهگاههای امن برای اعضای شبکه حقانی و طالبان دارد و این گروهها منطقه را با تهدید روبهرو ساختهاند.
این مرکز همچنان گفتهاست که امریکا باید بهگونه روشن به تعهداتی که با افغانستان داشتهاست، عمل کرده و همهساله تعهداتش را در قبال این کشور بازنگری کند.
مرکز مطالعات استراتژیک امریکا همچنان در این گزارش گفتهاست، حکومت افغانستان از یکسو در کار مبارزه با تروریزم، فساد اداری و فقر دستاورد چندانی نداشته و از طرف دیگر، پاکستان با تمویل و پناه بخشیدن به تروریستان، کابل را با چالشهای جدی روبهرو ساختهاست.
این مرکز در گزارشش در حالی به مکانهای امن تروریستان در خاک پاکستان اشاره میکند که یک روز پیش از این افغانستان میزبان نشستی زیر نام «پروسه کابل» بود و حکومت این کشور ابراز امیدواری کرد که این نشست در نابودی تروریزم در منطقه تأثیرگذار باشد.
مرکز مطالعات استراتژیک امریکا در حالی این اظهارات را مطرح کرده که افغانستان نیز گفته که انفجار موتر بم در نزدیکی چهارراهی زنبق از سوی پاکستان طرحریزی و توسط شبکه حقانی انجام شدهاست.
اما یک مقام نظامی پاکستان روز سه شنبه گفتهاست که کابل بهجای اینکه اسلامآباد را متهم سازد، باید به موضوعات داخلی خود فکر کند.
با این همه، این نخستین بار نیست که پاکستان پناهگاه امن تروریستان خوانده میشود، بلکه این کشور بارها متهم به تمویل و حمایت گروههای هراسافگن شدهاست.
حال، شماری از کارشناسان سیاسی میگویند امریکا و متحدین آن اگر میخواهند مبارزه عملی با تروریزم داشته باشند، باید یک میکانیزم مشترک بسازند.
فیض محمد زلاند یکی از این کارشناسان افزود:
"تعهداتی که کشورها در نشستهای جهانی سپردهاند، برای عملیسازی آن باید میکانیزمهای مشترک ساخته شوند، مانند قرارداد امنیتی و دفاعی با امریکا که باید برای عملیسازی آن میکانیزم مشترک ساخته شود و آن موضوعاتی که سر راه عملیسازی این قرارداد امنیتی موانع ایجاد کردهاست باید شناسایی گردد و نیز یا آن سهولتهای که عملیسازی توافقنامهها را در این زمینه آسان سازد، جستجو گردد."
زلاند میگوید تا زمانیکه افغانستان و متحدانش شبکه حقانی و طالبان را نابود نسازند، در برداشتن چالشها پیروز نخواهند شد.
وی تأکید میورزد که حکومت افغانستان باید برای حل چالشها تلاش ورزد تا کمکها و تعهدات امریکا با این کشور نتایجی را در دنبال داشته باشد.
گزارش: نظیفه محبوبی