برخی از اعضای ولسی جرگه افغانستان به این باور استند که امضای قرارداد امنیتی و دفاعی با امریکا بر علاوه که نتیجۀ نداشته، سبب بدتر شدن وضعیت امنیتی در این کشور نیز شدهاست.
آنان در نشست عمومی روز شنبه گفتند این پیمان به سود افغانها نبوده و باید بازنگری شود.
صادقی زاده نیلی یک عضو ولسی جرگه گفت، کسانی که با عجله این پیمان را امضا کردهاند باید مورد بازپرس قرار گیرند.
وی گفت:
"در یک روز نزدیک هزار نفر تلف شود همین است پیامد این توافقنامه؟ آیا همین که کشور را در معرض رقابتهای ملی و بینالمللی قرار داده؟ آیا همین که پایگاههای دایمی برای امریکا داده شده و در نتیجه آن کشور ما در مرکز جنگ بینالمللی قرار گرفته، نتایج آن بوده یا چیزی دیگر."
همچنان اکرام الدین رضا زاده یکی دیگر از این وکلا گفت، امضای این پیمان هیچ درد افغانان را دوا نکردهاست.
وی افزود:
"از وقتی که این پیمان تایید شده وضعیت افغانستان بدتر شده و شاهد تلفات سنگین افغانها هستیم این قرارداد هیچ درد ما را دوا نکرد."
این اظهارات در حالی صورت میگیرند که به گفته شورای امنیت ملی، قرار است افغانستان و امریکا در آینده نزدیک گفتگوها را در سطح بلند در پیوند به قرارداد امنیتی و دفاعی میان دو کشور، آغاز کنند.
این مسئله به روز جمعه در یک صحبت تلیفونی محمد حنیف اتمر مشاور امنیت ملی با ایچ آر مک مستر همتای امریکاییاش مطرح شدهاست.
گفتنیست که پیمان امنیتی و دفاعی با امریکا، در روز دوم کاری حکومت وحدت ملی امضا شد.
آگاهان امور سیاسی تأکید میکنند که حکومت افغانستان باید در تطبیق این پیمان شرطهای مهم مبنی بر تأمین صلح و امنیت در اینکشور را جدی بگیرد.
مشتاق رحیم یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت در گفتگوهای که قرار است در این مورد میان مقامهای افغان و امریکایی صورت بگیرد، باید روی یک استراتژی مشترک و عملی صحبت شود.
وی افزود:
"اقدامات عملی در این مورد صورت نگرفته، بحثها که در پیشرو است باید در همین رابطه باشد خصوصاً در دو سال اخیر که دشمنهای افغانستان پیشرفتهای خاص داشتند در برابر آن روی استراتژی مشترک که قابل تطبیق و عملی باشد باید صحبت شود."
ودیر صافی یکی دیگر از آگاهان سیاسی میگوید مردم باید تاکنون شاهد نتایج قابل لمس توافقنامه امنیتی و دفاعی با امریکا میبودند.
با آنکه پیش از این نیز شماری از اعضای ولسی جرگه بر بازنگری و لغو این قرار داد تأکید کرده بودند، اما رئیس جمهور غنی توافقنامه امنیتی و دفاعی با امریکا را به نفع ثبات و رفاه افغانها و سایر کشورهای منطقه خواندهاست.
سحرلیوال