محمد حنیف اتمر مشاور امنیت ملی رئیس جمهور افغانستان به تازگی با مشاوران امنیت ملی حدود ۱۰ کشور مختلف دیدار کرده و در باره مبارزه مشترک با تروریزم و مواد مخدر، تحکیم امنیت سرحدات، گسترش روابط دو جانبه و برخی مسایل مربوط به روابط تجاری بحث کردهاست.
دیدار با مشاور امنیت ملی رئیس جمهور مصر به از بین بردن سنگرهای عقیدوی تروریست ها متمرکز بود.
قادر شاه سخنگوی دفتر شورای امنیت ملی افغانستان روز شنبه با ابراز این مطلب به رادیو آزادی گفت، در این ملاقات که پنجشنبه گذشته صورت گرفت، روی این هم بحث شد که پوهنتون الازهر مصر باید روی از بین بردن مراکز فکری تروریستها کار کند.
وی گفت:
"در بحث دو جانبه با مشاور امنیت ملی مصر تمرکز بیشتر بالای از بین بردن سنگرهای فکری بود که باید از بین بروند، دیدار مهم دیگر آقای اتمر با همتای پاکستانیاش بود که در این دیدار بالای تطبیق تصامیم نشست سه جانبه لندن که در ماه مارچ صورت گرفت، از جانب آقای اتمر تأکید صورت گرفت."
این دیدارها در حاشیه هشتمین نشست امنیتی مسکو که هفته گذشته برگزار شد، در روسیه صورت گرفتهاست.
به گفته سخنگوی دفتر شورای امنیت ملی افغانستان، محمد حنیف اتمر همچنان با مشاوران امنیت ملی، قزاقستان، قرغزستان، چین ،بلاروس، روسیه، ایران و هند نیز دیدار کردهاست.
گسترش روابط دو جانبه، مبارزه مشترک با تروریزم و مواد مخدر موضوع دیدار با جانب ایران را تشکیل میداد.
اما در میان این دیدار ها، ملاقات با هندوستان صمیمانه تر بودهاست. به گفته سخنگوی دفتر شورای امنیت ملی افغانستان، حنیف اتمر در این دیدار از همتای هندیاش دعوت کردهاست که به کابل بیاید، دعوتی که از جانب مشاور امنیت ملی هند، پذیرفته شدهاست.
اما برای عملی کردن فیصلهها و تصمیمهای که در این ملاقاتها گرفته شده، چه باید کرد؟
مهدی منادی، استاد پوهنتون و کارشناس روابط بینالملل در این باره میگوید:
"این صحبتها در حوزه رسمی محسوب میشود، برای عملی شدن آن، به تفاهمنامه و همکاریهای دوامدار و عملی نیاز است که فکر میکنم در گامهای بعدی امکان پذیر است، این دید و بازدیدها میتوانند افغانستان را در یک حوزه به عنوان بازیگر نشان دهد و در واقع جسارت دیگر کشورها را برای تصمیمگیری در امور امنیتی افغانستان، کاهش دهد."
آقای منادی همچنان میگوید، افغانستان اگر به عنوان یک بازیگر فعال در منطقه در گفتگوهای امنیتی سهم نگیرد، این امکان وجود دارد که کشورهای دیگر حتی در نبود افغانستان به گفتگوهای امنیتی بپردازند.
به گفته وی، افغانستان کوشش کند تا اهمیتاش را تثبیت کرده و در آینده هم محور بحثهای امنیتی منطقوی باشد.
گزارش: نصرت پارسا