ارگ ریاست جمهوری میگوید از این که موضوع افغانستان مورد بحث نشست سران ناتو نیست، حکومت اینکشور در آن اشتراک نخواهد کرد.
با آنکه حکومت افغانستان برای حضور در نشست سران ناتو در بروکسل دعوت شده، اما بنابر دلایلی در آن اشتراک نمیکند.
ارگ ریاست جمهوری میگوید شامل نبودن بحث افغانستان در اجندای این نشست، کافی دانستن کنفرانس اخیر ویدیویی رئیس جمهور با سرمنشی و سفیران ناتو و اتخاذ آمادگی برای برگزاری نشست پروسه کابل، از دلایل عمدۀ عدم اشتراک حکومت در نشست سران ناتو است.
نجیب آزاد معاون سخنگوی رئیس جمهور روز چهارشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت بنابر همین دلایل حکومت افغانستان لازم نمیبیند تا در نشست سران ناتو در بروکسل اشتراک کند.
او گفت:
"بلی از حکومت افغانستان دعوت شده اما برای اشتراک در این نشست هیئتی از این کشور نمیرود، زیرا افغانستان در آنجا موضوع بحث نیست، حکومت اینکشور لازم نمیبیند که هیئتاش درین نشست اشتراک کند."
قرار است نشست سران ناتو روز پنجشنبه ۲۵ می در بروکسل پایتخت بلجیم برگزار شود.
روزنامههای غربی گزارش دادهاند که درین نشست دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا هم اشتراک میکند و روی مسایل مختلف از جمله جنگ افغانستان بحث خواهد شد.
روزنامۀ امریکایی واشنگتن پُست اخیراً به نقل از مک مستر مشاور امنیت ملی رئیس جمهور امریکا گزارش داده که ممکن دونالد ترمپ پس از سفرش تصمیم در بارۀ اعزام سربازان تازهدم به افغانستان را اعلان کند.
همچنان نمایندۀ ارشد ملکی ناتو در افغانستان به رادیو آزادی گفته که بحثها در میان متحدان و شرکای ناتو در مورد آینده مأموریت حمایت قاطع در افغانستان از جمله شمار سربازان در جریان است.
درین میان برخی از اعضای ولسی جرگه میگویند احتمال دارد افغانستان بهخاطر عدم پاسخگویی ناتو به برخی از توقعات حکومت از اشتراک در نشست سران ناتو خودداری کرده باشد.
جعفر مهدوی یک عضو کمیسیون روابط بینالمللی این جرگه روز چهارشنبه به رادیو آزادی گفت، حضور و یا عدم حضور افغانستان درین نشست بر تصامیم ناتو و متحدیناش در مورد اینکشور تأثیر گذار نخواهد بود.
وی افزود:
"آنها شاید برخی از توقعات حکومت را به دلیل عدم اصلاحات در حکومتداری خوب و عدم مبارزه با فساد نپذیرفته باشد، جامعه جهانی و ناتو پیام خود را به حکومت افغانستان داده و حکومت وحدت ملی با یک اقدام واکنشی میخواهد درین نشست اشتراک نکند، اما این مسئله هیچ تأثیر در برنامهها و تصامیم آینده ناتو ندارد."
اما شماری از آگاهان بینالمللی میگویند در صورتیکه از حکومت افغانستان برای اشتراک در نشست سران ناتو در بروکسل دعوت شده، رسم دیپلوماتیک این است تا نماینده اینکشور در آن حضور مییافت.
نجیب محمود یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت نماینده افغانستان با حضور در نشست سران ناتو باید از نگرانیهای امنیتی اینکشور صحبت و بر ادامه همکاریهای جهانی تأکید میکرد.
او گفت:
"اما امکان زیاد وجود دارد که بحث افغانستان در نشست سران ناتو مطرح شود، در صورتیکه به نماینده افغانستان شانس صحبت داده میشود، طلب کمک کند، اگر نماینده افغانستان در آنجا حضور داشته باشد حداقل میتواند بازتاب روشنی از امنیت اینکشور ارائه بکند، نباید دولت افغانستان روی دلایل شخصی و گنک این برنامه را لغو کند."
آقای محمود گفت اگر دلایل پیچیده امنیتی برای عدم اشتراک در نشست سران ناتو در بروکسل وجود دارد، حکومت باید آن را با مردم شریک بسازد.
اما رئیس جمهور غنی به روز جمعه در کنفرانس ویدیویی با سرمنشی و سفیران ناتو تفاهمنامۀ امنیتی میان افغانستان و ناتو را اساس دوستی بنیادی میان دو طرف خوانده و گفته که این تفاهمنامه همکاری دوامدار و همهجانبه را میان افغانستان و سازمان ناتو تأمین میکند.
گزارش: سحر لیوال