کمیسیون امنیت داخلی ولسی جرگه افغانستان میگوید، در ۹ ولایت و ۱۴۶ ولسوالی این کشور نیروهای اردوی ملی حضور ندارند و عملیاتها را پولیس پیش میبرد.
پرسشهای زیاد در مورد تفکیک وظایف بین این نیروها مطرح میشوند.
آیا اجرای عملیاتهای رزمی وظیفه پولیس است؟
این وضعیت از چی زمان در افغانستان آغاز شد؟
در گزارش ولسی جرگه گفته شدهاست، در برخی ولایات و ولسوالیهای این کشور، نیروهای اردوی ملی وجود ندارند و همه عملیاتها را پولیس ملی پیش میبرند.
نجرابی: در ۹ ولایت و ۱۴۶ ولسوالی نیروهای اردوی ملی حضور ندارند.
میرداد نجرابی رئیس کمیسیون امنیت داخلی ولسی جرگه افغانستان اخیراً در نشست عمومی این جرگه گفت:
"بخش عمده و اساسی عملیات از سوی نیروهای پولیس و نیروهای خاص اجرا میشوند، در ۹ ولایت و ۱۴۶ ولسوالی نیروهای اردوی ملی حضور ندارند."
آیا به استقرار نیروهای اردوی ملی افغانستان در این ولایات یا ولسوالیها نیاز نبوده، یا دلایل دیگر وجود دارد؟ محمد رادمنش معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان با اشاره به گزارش کمیسیون امنیت داخلی ولسی جرگه افغانستان، میگوید:
"افغانستان دارای بیش از ۳۷۰ ولسوالی است، ما در برخی ولسوالیهای که لازم نیست، حضور نداریم، ولی در همه جاهای که تهدیدات است، اردوی ملی مصرف فعالیتهای محاربوی بوده، در برابر تروریستان میجنگد. درست است در همه جاهای که ما نیستیم، پولیس حضور دارد و اگر پولیس با مشکلی مواجه میشود، ما عندالوقت فعالیتهای محاربوی را راه اندازی میکنیم."
پولیس افغان
در گزارش کمیسیون امنیت داخلی ولسی جرگه همچنان گفته شدهاست که نیروهای پولیس خوب تجهیز نشدهاند. به عقیده کارشناسان نیروهای پولیس در هیچ کشور دنیا برای جنگ آموزش و تجهیز نمیشوند، اما در افغانستان نیروهای پولیس در جنگهای مستقیم با شورشیان سهم دارند. این وضعیت از چی زمان در افغانستان آغاز شد؟
اسدالله ولوالجی کارشناس مسایل نظامی و امنیتی با اشاره به وضعیت خاص موجود در افغانستان، با اشاره به این پرسش میگوید:
"اصلاً در افغانستان در زمان حکومتهای کارمل و داکتر نجیب الله این مسئله زیاد معقول افتاد، گلاب زوی را به حیث وزیر داخله مقرر کردند و برایش تشکیلات بسیار بزرگ عین تشکیلات اردو را دادند، برای شان اسلحه ثقیل، زرهپوشها و حتی تانک دادند، از همین جا بود که وزارت داخله پیوسته عملیاتهای مانند اردو و عین وظایف را انجام میداد."
وضعیت تجهیزات که وزارت داخله افغانستان در اختیار دارد فعلاً چگونه میباشد و چی اقدامات برای تجهیز بهتر نیروهای پولیس رویدست گرفته شدهاست.
پولیس افغان
نجیب الله دانش سخنگوی وزارت داخله افغانستان با اشاره به این نکته میگوید:
"در گذشته بطور جدی و همه جانبه در مورد تجهیزات نیروهای پولیس توجه صورت نگرفته بود، چون طوری معلوم میشد که تنها وظیفه پولیس تنفیذ قانون است و با همین امکانات ابتدایی که در اختیار دارد میتواند کار خود را بصورت درست انجام دهد، در حالیکه ما مصروف یک جنگ بزرگ هستیم و طبعاً هر روز نیروهای ما قربانی میدهند و نیاز است که تجهیزات و امکانات در مقایسه با تهدیدات موجود در اختیار ما باشد. در سالیان اخیر به این موضوع توجه صورت گرفته و یک مقدار اسلحه سنگین، یک تعداد وسایط زرهی و آنچه که نیاز دیده میشد برای ما کمک شده، اما کافی نیست."
برای تغییر وضعیت و اینکه پولیس صرف به مسئله تامین امنیت شهرها و مبارزه با جرایم جنایی بپردازد، چی اقداماتی رویدست است؟
دانش: روی یک برنامه به نام نقشه راه کار میکنیم.
نجیب الله دانش سخنگوی وزارت داخله افغانستان در این مورد میگوید:
"ما روی یک برنامه به نام نقشه راه کار میکنیم که پلان چهار ساله وزارت داخله را دربر میگیرد و در آن بیشتر تمرکز شدهاست که پولیس به وظیفه اصلی خود برگردد. قانون را تنفید کند، مسئولیت جنگ بیشتر به نیروهای ارتش افغانستان محول شود. کارهای مقدماتی انجام شده و توقع اینست تا ما به وظیفه اصلی خود برگشته، به شکل درست و بهتر در کارها موفقیت حاصل کنیم."
این در حالیست که بر اساس گزارش کمیسیون امنیت داخلی ولسی جرگه افغانستان مخالفان مسلح از آغاز سالجاری تا اکنون ۳۶۳ حمله را بالای نیروهای امنیتی افغانستان انجام دادهاند.
جنگ در برخی ولایات و ولسوالیهای این کشور ادامه دارد و گفته میشود که در این جنگها تلفات نیروهای پولیس به مراتب خیلی بیشتر سایر نیروهای امنیتی افغانستان است.
آرش همایون
برای شنید این گزارش به لنک ذیل کلک کنید: