لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۳ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۰۱

واکنش افغانستان علیه پاکستان: در صورت احساس خطر از خود دفاع می‌کنیم


مقامات افغان به هشدارهای پاکستان در پیوند به درگیری‎های اخیر نیروهای سرحدی دو کشور واکنش تند نشان دادند و می‎گویند که افغانستان در صورت احساس خطر، آماده هر نوع پاسخ‌دهی‎ است.

شورای امنیت ملی افغانستان می‎گوید، اگر این کشور احساس کند خاکش مورد تهاجم قرار گرفته‎است حاضر به دفاع از خاک و قلمرو اش است.

تواب غورزنگ سخنگوی این شورا این سخنان را روز چهارشنبه در واکنش به سخنان ناصر جنجوعه، مشاور امنیت ملی پاکستان که در پیوند به درگیری‎های اخیر نظامیان دو کشور گفته‎است، بیان کرد.

غورزنگ گفت، افغانستان در نخستین گام بر حل تنش‎ها با پاکستان از راه دیپلوماتیک تلاش می‎ورزد.

غورزنگ: افغانستان در نخستین گام بر حل تنش‎ها با پاکستان از راه دیپلوماتیک تلاش می‎ورزد.
غورزنگ: افغانستان در نخستین گام بر حل تنش‎ها با پاکستان از راه دیپلوماتیک تلاش می‎ورزد.

وی افزود:

"به مجردیکه نیروهای امنیتی افغانستان و دولت احساس کند که قلمرو و خاک ما مورد تهاجم و خطر قرار دارد، بدون شک وارد عمل می‎شوند و در برابر هر کسی که تعرض می‎کند ایستادگی می‎کنند، دولت افغانستان با وصف این‎که باور بر این دارد که تمام معضلات با هر کشوری به‌خصوص پاکستان از راه دیپلوماتیک حل شود تلاش می‎ورزد، اما در عین زمان نیروهای امنیتی ما نیز آماده دفاع از خاک و قلمرو خود استند."

به دنبال درگیری‌های اخیر سرحدی میان نظامیان افغانستان و پاکستان در سپین‌بولدک، ناصر جنجوعه، مشاور امنیت ملی پاکستان روز سه شنبه گفته‎است که حکومت وحدت ملی افغانستان باید حد خود را بشناسد.

وی گفته‎است اردوی پاکستان برای دفاع از کشورش گزینه‌های زیادی روی میز دارد که برای افغانستان غیر قابل تحمل خواهد بود.

دو روز پیش از این، خواجه آصف وزیر دفاع پاکستان نیز برخوردهای نظامی میان نیروهای افغان و پاکستانی را نتیجه ارتباط نزدیک کابل و دهلی دانسته‎است.

وی هشدار داده که اگر افغانستان بار دیگر دست به حمله‌ نظامی بزند، با واکنش شدید اردوی این کشور روبه‌رو خواهد شد.

از درگیری میان نیروهای سرحدی افغانستان و پاکستان در سپین‌بولدک کندهار نزدیک به یک هفته می‎گذرد، این درگیری روابط میان دو کشور را بیشتر تیره ساخت.

در این حمله، دو پولیس سرحدی افغان کشته و ۱۱ تن دیگر شان زخمی شدند و همچنان یک زن کشته و ۱۴ غیر نظامی زخم برداشتند.

پیش از این نیز میان نیروهای سرحدی افغانستان و پاکستان در امتداد خط دیورند درگیری صورت گرفته که تلفاتی را نیز به هر دو جانب در پی داشته‎است.

مشرانو جرگه افغانستان این حملات نظامیان پاکستانی را جنگ آشکار و تجاوز این کشور بر خاک افغانستان خوانده و گفته‎است، نظامیان افغان در سال روان در سه سنگر که از آدرس پاکستان تمویل و فرستاده می‎شوند در حال نبرد استند.

با این همه، شماری از نماینده‌گان مردم در ولسی جرگه بر حل این تنش‎ها با میانجیگری امریکا تأکید می‎ورزند.

اما برخی دیگری از آن‎ها می‎گویند، مطابق ماده ۶ قرارداد امنیتی و دفاعی میان کابل و واشنگتن امریکا باید سکوتش را بشکند و در برابر تخطی‎ها و تجاوز پاکستان علیه افغانستان دست به کار شود.

رحمانی: پیمان امنیتی جوابگوی این همه مسایل است.
رحمانی: پیمان امنیتی جوابگوی این همه مسایل است.

عبدالرحمان رحمانی یکی از اعضای ولسی جرگه افزود:

"این هشدار خطرناک آن‎ها نشان می‎دهد که صحنه دیگری از معاملات بزرگ‌تری در برابر افغانستان در حال راه اندازی است، جامعه جهانی نیز در این زمینه غفلت کرده و حتی این‎جا تقصیری دارد که برای تلافی این تقصیر از هر نوع فشار بر پاکستان باید کار گیرد، پیمان امنیتی جواب‌گوی این همه مسایل است، اگر امریکا از این پیمان عقبگرد دارد، پس باید لغو گردد، در غیر آن به مفاد این قرارداد باید عمل شود."

پاکستان از چندی بدین‌سو بر حملات راکتی‌اش به‌گونه وقفه‌یی در مناطق سرحدی افغانستان ادامه می‎دهد، به‌گفته مسئولان محلی در ولایت‎های شرقی کشور، این حملات تلفات نیز در پی داشته‎است.

پس از این حملات، پیشروی نظامیان این کشور در سرحدات افغانستان کابل را به شکایت به شورای امنیت سازمان ملل واداشت، اما به‌گفته آگاهان سیاسی این شکایت تا هنوز پاسخی از سوی سازمان ملل در پی نداشته‎است.

سعیدی: به مردم باید رجوع شود.
سعیدی: به مردم باید رجوع شود.

احمد سعیدی دیپلومات پیشین افغان در پاکستان در این باره می‎گوید:

"در تمام تاریخ حرف آخر را مردم می‎زند، مردم قانون می‎سازند، کشور خود را می‎سازند و از حیثیت خود دفاع می‎کنند، به مردم باید رجوع شود، اگر مردم گفت که مذاکره کنیم باید، مذاکره شود و اگر می‎گویند مقابله پس باید مقابله شود اگر قوت ملت با حکومت باشد هیچ‌کسی نمی‎تواند یک کشور را به زانو درآورد، در غیر آن با خودکامگی‎ها و تصامیم پشت درهای بسته از رسوا، رسواتر می‎شود."

به‌گفته احمد سعیدی همه تلاش‎های کابل به‌خاطر حل تنش‎ها با پاکستان از سوی اسلام‌آباد با بستن دروازه تورخم، فرستادن هراس‌افگنان به این کشور، پیشروی و تجاوز بر خاک افغانستان و راکت پراگنی‎ها پاسخ داده شده‎است.

آقای سعیدی این‌جا اشاره بر قرارداد امنیتی و دفاعی با ایالات متحده امریکا می‎کند و می‎گوید راهی که بتواند پاکستان را منزوی سازد تنها فشار امریکا بالای اسلام‌آباد است.

وی می‎گوید، اگر امریکا مطابق قرارداد امنیتی و دفاعی با افغانستان در برابر تجاوز پاکستان بالای این کشور عمل نمی‎کند، پس رهبران حکومت باید به مردم رجوع کنند.

گزارش: نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG