لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۴۵

یونس مهمند: افغانستان از ترانزیت بین‌المللی استفادۀ مؤثر نتوانسته است


اتاق تجارت و صنایع افغانستان می‌گوید، بنابر مشکلات موجود، افغانستان نتوانسته از «سیستم تیر» یا ترانزیت بین‌المللی جاده استفاده مؤثر نماید.

به‌گفته این اتاق از سال ۲۰۱۳ میلادی تاکنون افغانستان توانسته از طریق ««سیستم تیر»» صرف ۱۷ کانتینر مال را به دیگر کشورها صادر کند.

محمد یونس مهمند معاون تجارتی و هیئت مدیره این اتاق روز چهارشنبه در کنفرانس آگاهی‌دهی در مورد «سیستم تیر» گفت، در این مدت کشورهای دیگر از این طریق صد‌ها کانتینر اموال را صادر و وارد کرده‌اند.

آقای مهمند می‌گوید، به‌خاطر عدم هماهنگی ادارات مربوط، مشکلات جاده‌ها، عدم آگاهی راننده‌ها از «سیستم تیر»، اخاذی‌ها و مشکلات در صدور ویزه از چالش‌های عمده بوده‌اند.

او افزود:

"مشکلات است، گفتم صادرات که صورت گرفته تقریباً ۱۲۸۶ کارگیت از کشور‌های دیگر صادر و به افغانستان وارد شده‌است اما از افغانستان تنها ۱۷ کارگیت به کشورهای دیگر صادر شده‌است ما بررسی می‌کنیم چالش‌ها و عدم همکاری ادارات مربوطه را که باید همکاری کنند."

به‌گفته آقای مهمند، افغانستان از طریق «سیستم تیر» می‌تواند اموال تجارتی را به کشور‌های ترکیه، تاجکستان، قزاقستان، ایران و لیتوانیا صادر نماید.

تیر یگانه سیستم ترانزیت بین‌المللی جاده‌‌یی بوده که وسایط نقلیه باربری با استفاده از آن می‌توانند اجناس و اموال را با مصونیت و کمترین تأخیر حمل و نقل نمایند.

افغانستان عضویت تیر یا کنوانسیون سیستم ترانزیت بین‌المللی جاده‌یی را در سال ۱۹۷۵ کسب کرد اما به دلیل جنگ‌ها مدتی عضویت این سیستم را از دست داد.

اما افغانستان توانست در سال ۲۰۱۳ میلادی بار دیگر عضو این کنوانسیون شود.

محمد یونس مهمند می‌گوید، تیر از اهمیت زیادی اقتصادی برخوردار است و حکومت افغانستان باید به‌خاطر افزایش صادرات و رشد اقتصادی این‌کشور مشکلات فرا راه این سیستم را هر چه زودتر حل سازد.

با این همه وزارت مالیه افغانستان مشکلات موجود در عملی شدن «سیستم تیر» در افغانستان را تائید می‌کند و می‌گوید، به‌خاطر تطبیق بهتر «سیستم تیر» در افغانستان اقداماتی روی دست گرفته شده‌است.

شفیق الله قاری‌زاده:بخاطر تطبیق بهتر سیستم تیر در افغانستان اقداماتی روی دست گرفته شده‌است
شفیق الله قاری‌زاده:بخاطر تطبیق بهتر سیستم تیر در افغانستان اقداماتی روی دست گرفته شده‌است

شفیق الله قاری‌زاده معین این وزارت در این باره می‌گوید:

"ایجاد مدیریت «سیستم تیر» در تشکیل گمرکات، تشخیص و معرفی گمرکات سرحدی تورخم، حیرتان، آقینه، شیر خان بندر و گمرک‌های محصولی کابل هرات بلخ ، کندز و اندخوی به سازمان حمل و نقل جاده، تعیین و توظیف مأمورین در تشکیل گمرک‌های ولایتی که از «سیستم تیر» استفاده می‌کنند صدور تطبیق‌نامه‌ها برای وسایط نقلیه شامل «سیستم تیر»، همه در نظر است."

در عین حال سید ولی سلطان معین پالیسی و برنامه‌های وزارت ترانسپورت افغانستان نیز تأکید می‌کند که به همکاری ارگان‌های مربوط مشکلات در این زمینه حل خواهد شد.

از سوی هم مسئولان اتاق تجارت و صنایع می‌گویند، استفاده درست از تیر می‌تواند موانع ترانسپورتی و گمرکی را از بین ببرد، انتقال اموال تجارتی را آسان سازد و هزینه انتقال اموال را نیز کاهش بدهد.

گزارش: فرشته ندا

XS
SM
MD
LG