حسن روحانی رئیس جمهور ایران که از جمله شش نامزد انتخابات آینده ریاست جمهوری آن کشور میباشد، در یک بیان تند گفتهاست، رأی دهندهگان ایرانی به کسی رای نخواهند داد که مردم را اعدام یا زندانی میکنند.
رئیس جمهور روحانی که یکی از کاندیدان انتخابات است، درست دو هفته پیش از انتخابات نزدهم می، خطری را در کمر بسته و از خط قرمز نظام سیاسی کشورش عبور نموده و بر رقبای محافظهکارش حمله تند لفظی کردهاست.
آقای روحانی دیروز در یک سخنرانی در جریان مبارزات انتخاباتی در شهر غربی همدان گفت:
"رأی دهندهگان ایرانی کسی را نمیخواهند که در چهار دهه بعد از انقلاب اسلامی کشورش تنها این را دانستهاند که چگونه مردم را زندانی یا اعدام کنند. ملت بزرگ ایران یکبار دیگر آمد و اعلان کرد که مسیر اش مسیر آزادی است. یکبار دیگر مردم ما اعلان خواهد کرد آنهای که در طول ۳۸ سال فقط اعدام و زندان بلد بودند قابل قبول نیستند."
به نظر میرسد این اظهارات روحانی اشارۀ باشد به نامزد محافظهکار ابراهیم رئیسی که گفته میشود در دهه هشتاد هزاران تن از مخالفین سیاسی و فعالین اپوزیسیون را به مجازات مختلف محکوم کرده بود.
رئیسی سالهای زیاد را در قضای نیرومند ایران گذشتاندهاست که نقشی مهمی را در اعمال فشارهای حکومت ایران جهت خاموش ساختن منتقدین بازی کردهاست.
تقی رحمانی یک تحلیگر امور سیاسی ایرانی، این اظهارات روحانی را یک خطر احتمالی به این سبب میخواند که این بیانات میتواند منافع تندروان بهشمول سپاه پاسداران انقلاب ایران، بخشی از اردو و قضای ایران را خدشه دار بسازد.
- سؤال اینجاست که آیا این اظهارات تند روحانی تأثیر بر حمایت مردم از وی در انتخابات ریاست جمهوری خواهد داشت؟
آرش حسن نیا خبرنگار بخش رادیو فردای رادیو آزادی میگوید این بیانات روحانی مورد پسند شماری زیادی از نخبهگان و جوانان روشنفکر در ایران قرار گرفتهاست.
وی افزود:
"نظرسنجیها نشان میدهند که محبوبیت آقای روحانی افزایش نداشته و حتی ریزش را هم نشان داده ولی محبوبیت آقای رئیسی افزایش یافتهاست، اما اظهارات تند اخیر آقای روحانی مورد استقبال شماری زیاد از نخبهگان و روشنفگران، اقلاً آنهای که در شبکههای اجتماعی فعال اند، قرار گرفتهاست."
روحانی ۶۸ ساله از جمله شش نامزد برای انتخابات جمهوری ایران است که در نزدهم ماه می دایر میشود و این کاندیدان شامل دو ملای تندرو اند که عبارتند از ابراهیم رئیسی و باقر قالیباف شاروال سابق تهران.
سه کاندید دیگر عبارتند از اسحق جهانگیری میانهرو معاون رئیس جمهور اسبق و متحد روحانی، مصطفی میر سلیم وزیر اسبق فرهنگ و مصطفی هاشمی رئیس اسبق کمیته المیپک ایران که وی نیز یک فرد میانهرو است.
اعدامهای دسته جمعی که به دنبال انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۹۷۹ رخ داده بود و در چندین قضیه که درست دقایق بعد از محاکمه اجرا شده بود، موضوع خیلی حساس در ایران است که روی آن تفاوت نظرهای جدی حکمفرماست.
در اوایل امسال پسر آیتالله حسین منتظری بعد از آن به ۲۱ سال زندان محکوم شد که نوارهای صوتی پدر متوفیاش را منتشر کرد که در آن منتظری در گذشته مقامات ایرانی بهشمول ابراهیم رئیسی را به دلیل اعدامها مورد انتقاد شدید قرار داده بود.
دستور این زندانی کردنها و اعدامها را در آن زمان رهبر انقلاب اسلامی ایران آیتالله روحالله خمینی در یک فتوایی صادر کرده بود.