لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۹ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۱۱

فریدم هاوس از پیشرفت‎های اخیر رسانه یی در افغانستان ستایش کرده‌است


موسسۀ غیر دولتی فریدم هاوس می‎گوید تنها سیزده فیصد مردم جهان در کشورهای زندگی می‎کنند که رسانه‎های آزاد دارند.

این موسسۀ دیده بان مردم سالاری در جهان که مقر آن در امریکا است در گزارش سالانه خود که امروز نشر کرد می‎گوید آزادی رسانه‎ها در جهان در سال ۲۰۱۶ به نازلترین نقطۀ خود در یک دهۀ گذشته پائین آمد.

فریدم هاوس سرکوبی دوامدار رسانه‎های آزاد در کشورهای تسلط گرا و تهدیدهای بی سابقه به خبرنگاران و رسانه‎ها در کشورهای عمدۀ مردم سالار را علت عمدۀ نزول آزادی رسانه‎ها در جهان می‎داند.

گزارش فریدم هاوس که افق آزادی رسانه‎ها را تاریک عنوان می‎کند، آزادی رسانه‎ها در ۱۹۹ کشور و منطقۀ جهان را ارزیابی کرده و این کشورها را از لحاظ رسانه ای " آزاد"، " آزاد جزئی" یا " غیر آزاد" درجه بندی کرده‎است.

کاریکاتور از محاصره شدن رسانه ها
کاریکاتور از محاصره شدن رسانه ها

فریدم هاوس در تعریف خود از یک رسانۀ آزاد می‎گوید که فضای مطبوعات وقت آزاد می‎باشد که پوشش مسایل سیاسی در آن نیرومند و مداخلۀ دولت در رسانه‎ها در حد کم باشد، آزادی خبرنگاران تضمین شده باشد و رسانه زیر فشار حقوقی و اقتصادی قرار نداشته باشند.

فریدم هاوس می‎گوید ۴۲ فیصد نفوس جهان رسانه‎های آزاد جزئی دارند و ۴۵ فیصد آن‎ها در کشورهای زندگی می‎کنند که رسانه‎های آزاد ندارند.

در حالی‎که گزارش سالانۀ فریدم هاوس می‎گوید که آزادی رسانه‎ها در سال گذشته در جهان به نازلترین نقطۀ خود در بیش از یک دهه پائین بود از پیشرفت‎های اخیر رسانه یی در افغانستان ستایش کرده می‎گوید که این کشور از آزادی جزئی رسانه یی برخوردار است.

لین آگیکیان یکی از کارشناسان فریدهم هاوس در مورد افغانستان می‎گوید:

" وضعیت رسانه‎ها در افغانستان بخاطر تغییرات قانونی اخیر بهبود یافته‎است. و این نشان می‎دهد که علیرغم ناگواری وضعیت امنیتی که آزادی و مصئونیت خبرنگارن را درین کشور محدود ساخته است حکومت کنونی افغانستان موضعگیری مساعد تری نسبت به آزادی رسانه‎ها دارد."

حملۀ سال گذشتۀ طالبان به کارمندان تلویزیون طلوع که منجر به کشته شدن هفت نفر شد مرگبار ترین حمله برخبرنگاران در ده سال گذشته در افغانستان پنداشته می‎شود.

فریدم هاوس هشدار می‎دهد که اعمال خشونت صدها نفر از خبرنگاران افغان را به ترک کشور مجبور ساخته که یک ضربۀ بزرگی به بقای مردم سالاری درین کشور محسوب می‎شود.

فریدم هاوس در گزارش خود می‎گوید در حالی‎که رژیم‎های تسلط گرا فشار خود بر رسانه‎ها را ادامه و گسترش داده‎اند، سیاستمداران در برخی کشورهای مردم سالار هم برای شکل دهی به نحوۀ پوشش خبری تلاش می‎کنند. گزارش می‎گوید که این سیاستمداران سعی دارند نحوۀ پوشش خبری را از طریق مشروعیت زدایی رسانه‎ها، اعمال نفوذ و برجسته ساختن رسانه‎های خصوصی طرفدار خود زیر کنترول داشته باشند.

افغانستان در رده دوم یا متوسط قرار دارد.
افغانستان در رده دوم یا متوسط قرار دارد.

فریدم هاوس می‎افزاید که دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا چه در زمان مبارزات انتخاباتی خود و چه پس از رسیدن به قدرت نقش رسانه‎ها را بی اهمیت وانمود ساخته‎است.

فریدم هاوس می‎گوید که دونالد ترمپ نقش رسانه‎ها که مقامات دولتی را در برابر اعمال و گفتار شان مسئول قرار می‎دهند انکار کرده‎است.

گزارش می‎گوید در حالی‎که مشاور ارشد قصر سفید خبرنگاران را حزب مخالف عنوان نموده، رئیس جمهور ترمپ آن‎ها را فروشندگان اخبار جعلی و خائنین فساد پیشه به منافع ملی امریکا خوانده بارها تمسخر کرده‎است.

فریدم هاوس هشدار داده می‎گوید در حالی‎که رهبران امریکا که این کشور بنیاد مردم سالاری در جهان پنداشته می‎شود رسانه‎ها را توبیخ می‎کنند کشورهای دیگر جهان تشویق می‎شوند که عین موقف در برابر رسانه اختیار کنند.

گزارش فریدم هاوس می‎گوید کشورهای منطقۀ یوروایشیا نسبت به آزادی رسانه ناگوارترین وضعیت در جهان را دارد وهیچ کشور این منطقه از لحاظ رسانه یی آزاد نیست.

فریدهم هاوس همۀ پنج کشور آسیای میانه، قزاقستان، قرغزستان، تاجکستان، ترکمنستان و ازبکستان و همچنین کشورهای منطقۀ قفقاز ارمنستان و آذربائیجان را از لحاظ رسانه یی غیر آزاد درجه بندی می‎کند.

گزارش فریدم هاوس روسیه و بلاروس را غیرآزاد درجه بندی می‎کند و می‎گوید که اوکراین از آزادی جزئی رسانه یی برخوردار است.

برای دریافت گزارش فریدم هاوس به زبان انگلیسی اینجا را کلیک کنید.

XS
SM
MD
LG