لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۷ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۰۲

هیئت اداری ولسی جرگه: ایجاد کمیسیون‎های حقیقت‌یاب عوام‌فریبانه بوده‎است


هیئت اداری ولسی جرگه و برخی از آگاهان سیاسی می‎گویند که ایجاد کمیسیون‎های حقیقت‌یاب در عقب هر حادثه بی‌نتیجه و عوام‌فریبانه بوده‎است.

این هیئت ولسی جرگه و برخی از آگاهان سیاسی انتقاد کرده می‎گویند که حکومت افغانستان برای بررسی رویدادهای پیچیده، کمیسیون‎های حقیقت‌یاب را ایجاد کرده اما نتیجه کار این کمیسیون‎ها روشن و مؤثر نبوده‎است.

محمد نذیر احمدزی معاون دوم ولسی جرگه امروز در صحبت با رادیو آزادی از حکومت خواست تا به جای ایجاد کمیسیون‎های حقیقت‌یاب تصامیم جدی را اتخاذ کند تا مردم شاهد نتیجه آن باشند.

احمدزی گفت مردم و نماینده‎های آنان از کمیسیون‎های حقیقت‌یاب خاطره خوش ندارند.

احمدزی: از این کمیسیون‎ها نه مردم خاطره خوش دارد و نه هم نماینده‎های ملت.
احمدزی: از این کمیسیون‎ها نه مردم خاطره خوش دارد و نه هم نماینده‎های ملت.

وی افزود:

"بدبختانه در افغانستان حالتی نیست که کمیسیون به حالت نورمال برود و بررسی خود را تکمیل کند. هیچ کمیسیونی نتایج خوبی نداشتند و از این کمیسیون‎ها نه مردم خاطره خوش دارد و نه هم نماینده‎های ملت نه هم شاهد نتیجه مثبت این کمیسیون‎ها بوده‎ایم."

سمر سیرت یکی از آگاهان سیاسی به رادیو آزادی گفت که ایجاد کمیسیون‎های حقیقت‌یاب برای بررسی برخی رویدادها بی‌نتیجه و عوام‌فریبانه بوده‎است.

سیرت افزود:

"متأسفانه که حکومت افغانستان با سخنان خود ملت افغانستان را فریب می‎دهد کمیسیون دایر می‎شود اما نتیجه آن را کسی نمی‎داند که کی مجازات شد کی سلامت بود و کی ملامت این‎که با نام کمیسیون حساسیت داریم و برای مردم خسته‌کن شده به این خاطر است که نتایج‌اش معلوم نیست کمیسیون ایجاد شده و مصارف می‎شود."

بر اساس معلومات، از آغاز کار حکومت وحدت ملی تاکنون ده‎ها کمیسیون در پیوند به بررسی حادثات گوناگون و پیچیده مؤظف شده‎اند.

از جمله، کمیسیون حقیقت‌یاب در مورد انفجار در ساحه شاه شهید کابل، حمله گروهی مخالفین مسلح بر ریاست محافظت رجال برجسته، کمیسیون مؤظف برای بررسی رویداد دهمزنگ در شهر کابل، سقوط کوتاه مدت ولایت کندز به دست طالبان، انفجار در مهمانخانه کندهار، حمله مسلحانه بر شفاخانه سردار محمد داوود خان و تازه‌ترین آن کمیسیون مؤظف بر بررسی حمله بر قول اردوی ۲۰۹ شاهین در بلخ می‎باشد.

هیئت اداری ولسی جرگه و آگاهان سیاسی می‎گویند که این کمیسیون‎ها تاکنون نه از چگونگی رویدادی پرده برداشته و نه عاملان آن به مردم معرفی و از سوی حکومت مجازات شده‎است.

اما رئیس جمهوری افغانستان به روز دو شنبه در رابطه به رویداد ولایت بلخ چندین تن از قوماندانان قول اردوها را تبدیل نموده و استعفا وزیر دفاع و لوی درسیتز را نیز پذیرفته‎است.

دوا خان مینه‌پال معاون سخنگوی رئیس جمهور می‎گوید که کار هیچ کمیسیونی بی‌نتیجه نبوده و معلومات آن نیز تا جای که لازم بوده با مردم شریک ساخته شده‎است.

مینه پال: هیچ کمیسیونی نیست که تحقیقات اش بی فایده بوده باشد.
مینه پال: هیچ کمیسیونی نیست که تحقیقات اش بی فایده بوده باشد.

وی افزود:

"در هر بخش که کمیسیون ایجاد و پیشنهاد کرده از سوی اعضای آن بر اساس همان اجراأت صورت گرفته‎است یعنی هیچ کمیسیونی نیست که تحقیقات‌اش بی‌فایده بوده باشد و بر اساس پیشنهادات‌اش اجراأت نشده باشد."

اما خالد سادات یکی دیگر از آگاهان سیاسی می‎گوید که طبق ماده سوم قانون مبارزه با فساد اداری پنهان نمودن نتیجه کار کمیسیون‎های حقیقت‌یاب رویدادهای مهم نوع فساد اداری شمرده می‎شود.

وی افزود که اگر حکومت موضوعات سری را با مردم در میان نمی‌گذارد حد اقل نتیجه اقدامات عملی‌اش علیه عاملین آن را آشکار سازد تا از کار کمیسیون‎ها اطمینان حاصل کند.

گزارش: آرزو غیاثی

XS
SM
MD
LG