لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۲۰

متعلمین: مکاتب افغان - ترک نباید قربانی سیاست شوند


شماری از شاگردان مکاتب افغان ترک.
شماری از شاگردان مکاتب افغان ترک.

خانواده‌های متعلمین مکاتب افغان ترک در افغانستان از حکومت ترکیه و افغانستان خواستند تا در امور این مکاتب مداخله نکرده و حکومت ترکیه آن را به کدام اداره دیگر نسپارد.

آن‌ها روز شنبه در یک نشست خبری در یکی از مکاتب افغان ترک در شهر کابل تأکید کردند که سیستم درسی مکاتب افغان ترک معیاری است و فعالیت آن نیز بسیار مؤثر می‌باشد و این سیستم نباید قربانی مسایل سیاسی شود.

ملالی بارکزی مادر یکتن از متعلمین مکتب افغان ترک می‌گوید:

" این یک نهاد تجربه شده‌است و ما آز آن راضی هستیم و از این مکتب بسیار شاگردان نخبه لایق فارغ می‌شوند و ما امروز بخاطری اینجا جمع شدیم تا نگذاریم که چنین یک نهاد موفق قربانی سیاست شود."

فضل الرحمن پدر یکتن دیگر از متعلمین مکتب افغان ترک می‌گوید، ترکیه می‌تواند در افغانستان مکاتب دیگر نیز فعال سازد و در امور این مکاتب مداخله نکند.

وی افزود:

" دوستی ما و ترک‌ها از قدیم‌ها است لازم است در آن مداخله نشود اگر آنان می‌خواهند در افغانستان مکتب اعمار نمایند این کار را انجام دهند این تنها مکاتب معیاری است که اولاد ما در آن آموزش داده می‌شوند."

این در حالیست که حکومت ترکیه در این اواخر تصمیم گرفته تا تمام امور مکاتب افغان ترک در افغانستان را به یک اداره دولتی آن کشور بسپارد.

ترکیه این تصمیم را در حالی گرفته‌است که حدود ده ماه قبل علیه حکومت موجوده ترکیه کودتای ناکام صورت گرفت و در آن ده‌ها تن کشته، صدها تن زخمی و شماری زیادی دیگر روانه زندان شدند.

حکومت ترکیه فتح الله گولن را که تابعیت امریکا را دارد متهم به اجرای این کودتا کرده و گفت که تمام مکاتب افغان ترک در افغانستان به فتح الله گولن ارتباط دارد.

حکومت ترکیه با فتح الله گولن مخالفت کرده و نمی‌خواهد وی در افغانستان فعالیت داشته باشد.

به اساس معلومات مکاتب افغان ترک در کابل، این مکاتب از سال ۱۹۹۵ بدینسو در افغانستان فعالیت می‌نمایند و تاکنون حدود ۶۰۰۰ متعلم از این مکاتب فارغ شده و هم اکنون حدود ۸۰۰۰ متعلم دیگر در مکاتب افغان ترک به شمول کابل و ولایات کشور درس می‌خوانند.

خانم گلبهار یکتن از معلمین مکاتب افغان ترک می‌گوید، در شرایط سخت افغانستان وی از ۱۵ سال بدینسو فرزندان افغان را آموزش داده‌است.

وی از حکومت افغانستان خواست تا با این تصمیم حکومت ترکیه موافقه نکند.

از سوی هم برخی از کارشناسان تعلیم و تربیه می‌گویند، فعالیت مکاتب افغان ترک در افغانستان نتیجۀ خوب داده و تبدیل سیستم این مکاتب مشکلات را ببار می‌آورد.

صدیق پتمن معین پیشین وزارت معارف در صحبت با رادیو آزادی گفت:

" زمانی که یک فرد فیس می‌دهد حق دارد در مسایل اداری مکتب و تدریس آن صحبت نماید و همچنان حکومت افغانستان این تفاهم را با حکومت ترکیه نکرده است بلکه با (انجی او‌) های آن کشور امضا کرده‌است امید است به این مسئله رنگ سیاسی داده‌ نشود."

متعلمین مکاتب افغان ترک در یک نامه سرگشاده از حکومت افغانستان خواستند تا در رابطه به سپردن مکاتب افغان ترک به حکومت آن کشور مخالفت کند.

تلاش نمودیم تا در این رابطه نظر حکومت افغانستان بخصوص نظر وزارت معارف این کشور را داشته باشیم اما آنان از ابراز نظر در این مورد خودداری کردند.

فرشته ندا

XS
SM
MD
LG