با آنکه تنشهای اخیر میان افغانستان و پاکستان در روابط تجاری هر دو کشور تاثیر منفی بر جا گذاشتهاست ولی از سوی مقامات هر دو کشور تلاش صورت میگردد تا راه حل برای مشکلات تجارتی دریافت گردد و مشکلات موجود حل گردد.
وزارت تجارت و صنایع افغانستان میگوید که در آینده نزدیک نشست اپتیکا میان افغانستان و پاکستان برگذار میگردد.
مسافر قوقندی سخنگوی این وزارت روز سه شنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت که به شمول اپتا یک سلسله مسایل اقتصادی و تجارتی دیگر نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت.
قوقندی گفت که در نشست هفتم اپتیکا که بخش تخنیکی اپتا را تشکیل میدهد روی مشکلات تجارتی میان هر دو کشور به گونه دو جانبه و چند جانبه و به سطح بین المللی روی دریافت راه حلهای برای مشکلات موجوت بحث و گفتگو صورت خواهد گرفت.
وی افزود:
" در آینده نزدیک نشست هفتم اپتیکا میان افغانستان و پاکستان برگذار خواهد شد. درین نشست روی اپتا و سایر موافقتنامههای تجارتی که افغانستان و پاکستان عضویت آن را دارند، بحث صورت خواهد گرفت. هدف اصلی این نشست اینست که سهولتها در موافقنامههای دوجانبه، چند جانبه و بین المللی فراهم شود."
آپتا یا موافقتنامه همکاری ترانزیتی میان افغانستان و پاکستان در سال ۲۰۱۰ میلادی برای ۵ سال به امضا رسید.
به اساس مواد این موافقتنامه تجار افغان میتواننند کالاهای تجارتی شان را از طریق بنادر کراچی و واگه به هند صادر نمایند و باالمقابل تجار پاکستان میتواند کالاهای تجارتی را از طریق افغانستان به کشورهای آسیای مرکز صادر و انتقال نمایند.
با آنکه معیاد این توافقنامه ختم گردیدهاست ولی مقامات افغان میگویند که هنوز هم این توافقنامه مدار اعتبار میباشد.
در عین حال برخی از تجار افغان از تطبیق موافقتنامه اپتا ابراز نا خرسندی مینمایند و میگویند که پاکستان هیچوقت مطابق مواد این توافقنامه عمل نکردهاست.
تلاشها برای حل مشکلات تجارتی در حالی صورت میگرد که پاکستان چندی قبل تمام راههای مواصلاتی و ترانزیتی زمینی اش را بست و میلیونها دالر زیان و خساره به تجار هر دو کشور وارد نمود.
از طرف دیگر اتاق تجارت و صنایع افغانستان تاکید مینماید که در نشست پیشرو باید در قسمت وارد نمودن تعدیل در برخی از مواد موافقتنامه اپتا با جانب پاکستان صحبت بعمل آید.
صیام الدین پسرلی سخنگوی اتاق تجارت و صنایع افغانستان در صحبت با رادیو آزادی در مورد گفت:
"بسیار مهم است تا روی موفقتنامه اپتا تجدید نظر صورت گیرد و باید در آن تعدیل وارد گردد، به گونه متوازن باشد و جنبه عملی وقی هم داشته باشد و از سوی هر دو کشور افغانستان و پاکستان عملی گردد."
حدود هفت ماه قبل افغانستان عضویت سازمان تجارت جهانی را کسب نمود، پاکستان نیز عضویت این سازمان را دارا میباشد، و در عین حال هر دو کشور عضویت سازمانهای اقتصادی ایکو و سارک را نیر دارند.
کارشناسان اقتصادی افغان برگذاری این چنین نشستها را میان افغانستان و پاکستان به نفع هر دو کشور میدانند ولی تاکید مینمایند که حکومت افغانستان با موقف قوتیر در این نشست حضور یابد.
وحیدالله غازی خیل کارشناس مسایل اقتصادی میگوید در صورتی که پاکستان در قسمت تطبیق مواد این موافقتنامه عمل نکند، حکومت افغانستان میتواند با سازمان تجارت جهانی شکایت نماید.
نور الله شایان