در حالیکه حکومت افغانستان برای سرمایهگذاران پاکستانی سهولتهای را ایجاد کردهاست اما پاکستان مانند گذشته، تاجران افغان را مورد آزار و اذیت قرار میدهد و یا هم از آنان پول اخذ میکند.
سرمایهگذاران پاکستانی در افغانستان از سهولتهای تجارتی خوب برخوردار اند اما سرمایهگذاران افغان در پاکستان، با مشکلاتی جدی روبهرو هستند.
صیامالدین پسرلی سخنگوی اتاق تجارت و صنایع با بیان این مطلب روز یکشنبه به رادیو آزادی گفت، افغانستان برای سرمایهگذاران پاکستانی زمینههای خوبی را در بخش تجارت و ترانزیت فراهم ساختهاست اما بهگفته وی از جانب پاکستان برای سرمایهگذاران افغان، همواره مشکلات ایجاد میشود.
پسرلی گفت:
"افغانستان برای سرمایهگذاران و شرکتهای پاکستانی سهولتهای زیادی را در نظر گرفتهاست و آنان با هیچ مشکلی روبهرو نیستند اما در مقابل پاکستان در کنار اینکه سهولتهای را بری سرمایهگذاران افغان در نظر نگرفتهاست بلکه با آنان برخورد نادرست میکند، به زور پول اخذ میکند و برایشان مشکل ایجاد میکند."
آقای پسرلی میگوید، این موضوع برای سرمایهگذاران افغان قابل تحمل نیست و باید حکومت افغانستان در این باره در برابر پاکستان موقف خود را روشن سازد تا سرمایهگذاران افغان از این مشکلات رهایی یابند.
بر اساس معلومات اتاق تجارت و صنایع، تجار افغان سالانه به ارزش ششصد میلیون دالر به پاکستان صادرات دارد اما از پاکستان در حدود ۹ صد میلیون دالر اموال تجارتی وارد افغانستان میشود.
پاکستان حدود دو ماه پیش پس از حمله مخالفان مسلح در ایالت سند راههای رفت و آمد با افغانستان بهشمول بندر های تورخم و سپینبولدک را برای بیش از یک ماه مسدود کرد که بهگفته مسئولان در کابل، این کار پاکستان زیانهای را برای تجار هر دو کشور وارد کرد.
این در حالیست که حکومت افغانستان در این اواخر به هدف حل مشکلات در بخش ترانسپورت و ترانزیت و برای رسیدن به چین و کشورهای اروپایی استفاده از بندر آقینه و بندر حیرتان را افزایش داد.
در همین حال وزارت تجارت و صنایع افغانستان از روابط خوب تجارتی با تمام کشورها بهشمول پاکستان سخن میگوید و از پاکستان میخواهد تا در این بخش مطابق اصول جهانی رفتار کند.
مسافر قوقندی سخنگوی این وزارت روز یک شنبه به رادیو آزادی گفت، در آینده نزدیک با جانب پاکستان نشستی دارند و مشکلات تجار افغانستان در این نشست بهگونه جدی مطرح خواهد شد.
وی افزود:
"بسیاری مشکلات حل شده و باز هم انشاءالله در آینده نهچندان دور نشست بعدی اپتیکا برگزار خواهد شد و مشکل باقی مانده مورد بحث قرار خواهد گرفت و از طرف افغانستان جداً تقاضا خواهد شد تا به مشکلات رسیدگی شود، با تمام کشورهای منطقه میخواهیم از سیاست که در برابر تجارت و ترانزیتاش داریم باید همان سیاست را در برابر تجارت و ترانزیت ما داشته باشند."
درین حال سید قیاس سعیدی یکی از کارشناسان امور اقتصادی میگوید، حکومتها باید روابط تجارتیشان را به سیاست ربط ندهند و نگذارند که مسایل سیاسی مانع داد و ستد تجارتی گردد.
آقای سعید میگوید، اگر پاکستان به سرمایهگذاران افغان مشکل ایجاد میکند، حکومت افغانستان نباید خاموشی اختیار کند و باید برای رسیدگی به این موضوع صدای خود را به جهانیان برساند.
گزارش: نصرت پارسا