وزارت خارجه افغانستان میگوید در رابطه به چگونگی گزمهها از سوی جنرالان روسی و پاکستانی در مناطق سرحدی ولایتهای خوست، پکتیا و ننگرهار پس از تکمیل شدن تحقیقات، ابراز نظر میکند.
این وزارت میگوید پس از ملاحظه نتایج تحقیقات نهادهای امنیتی و دفاعی این کشور در پیوند به چگونگی حضور جنرالان روسی، پاکستانی و اعضای شبکه حقانی در این سوی خط دیورند، ابراز نظر خواهد کرد.
شکیب مستغنی سخنگوی این وزارت روز چهارشنبه در نشست خبری در کابل در پاسخ به یک سوال رادیو آزادی گفت ابراز نظر در این مورد قبل از وقت است.
وی افزود:
"زمانیکه جزئیات یافتههای نهادهای امنیتی و دفاعی کشور را دریافت کنیم و بیبنیم که تحقیقات بیشتریکه نهادهای امنیتی ما درین باره انجام دادهاند جزئیات آن چه است، سپس پاسخی را که لازم است در این باره به شما خواهیم داشت."
این اظهارات در حالی صورت میگیرد که یک منبع در حکومت افغانستان که نخواسته نامی از وی برده شود به رادیو آزادی گفته که اخیرا تعدادی از جنرالان روسی، پاکستانی و اعضای شبکه حقانی در این سوی خط دیورند برای یازده روز در ولسوالیهای گومل پکتیا، سپیره خوست و گوشته ننگرهار گزمههای را انجام دادهاند.
این منبع افزوده در این جریان از جغرافیای این مناطق نقشه برداری و عکاسی صورت گرفته و در مناطق که طالبان مسلح حضور داشتهاند به آنان مشورهها و تاکتیکهای جدید جنگی آموزش داده شدهاست.
برخی از منابع امنیتی در ولایت پکتیا هم در صحبت با رادیو آزادی حضور جنرالان روسی و مقامهای نظامی پاکستانی را در ولسوالیهای سپیره و موسی خیل و منطقه غلام خان ولایت خوست تائید کرده گفتهاند که یکی از عوامل مسدود شدن راهها با افغانستان از سوی پاکستان این بوده که آنان در آن زمان در برخی مناطق سرحدی میخواستند با جنرالان روسی برنامههای معلوماتی را در آن ساحات پیاده کنند.
پیش از این تاج محمد منگل یک عضو شورای ولایتی پکتیا به رادیو آزادی گفته که شواهد موثقی در دست دارد که افسران نظامی روسیه در آنسوی خط دیورند با طالبان دیده شدهاند و به گفته وی آنان میخواهند در وزیرستان شمالی و در منطقه میرانشاه تاسیسات ایجاد کنند.
اردوی پاکستان اواخر هفته گذشته در مورد سفر یک هیئت روسی تحت رهبری معاون لوی درستیز قوای مسلح روسیه به مرکز وزیرستان شمالی میرانشاه خبر داد.
اما یک روز پس از آن نماینده روسیه در ناتو این نگرانیها را رد کرد که روسیه به طالبان کمک میکند و افزود که تماس روسیه با طالبان فقط بخاطر تامین صلح و امنیت در منطقه است.
از سوی هم برخی از آگاهان روابط بین المللی میگویند این مسئله نشان دهنده تغییر بزرگ در دسته بندی روابط میان پاکستان و روسیه در منطقه است و نمیتواند پیام خوبی برای افغانستان داشته باشد.
نجیب محمود استاد حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل به رادیو آزادی گفت اگر چنین ماموریت مشترک صورت گرفته باشد حکومت افغانستان باید برای رفع این مشکل از مجاری دیپلوماتیک تلاش کند.
او افزود:
"در صورتی که اگر روسها با نظامیان پاکستانی و بخصوص با برخی گروههای ضد دولتی در یک ماموریت انجام وظیفه میکنند، نشان دهنده این است که جنگ در افغانستان دوام خواهد داشت و در درگیریهای نظامی افغانستان پای یک کشور بزرگ دیگر هم کشیده شد و برای دولت افغانستان و بخصوص برای نیروهای بین المللی یک کار خانگی یا ماموریت جدید ایجاد میشود، اما افغانستان میتواند در صورتیکه ثبوت در اختیار داشته باشد به مجاری بین المللی، سازمان ملل متحد و حتی رسما به دولت روسیه میتواند این مشکل را پیش کند."
آقای محمود افزود که امریکا به حیث همکار ستراتیژیک میتواند پا در میانی کند و حمایت وسیع اش را در این خصوص از افغانستان اعلام کند.
این در حالیست که قرار است روسیه در کمتر از ده روز دیگر میزبان یک اجلاس مهم به اشتراک دوازده کشور در پیوند به صلح و امنیت در افغانستان باشد.
اما نصرالله ستانکزی آگاه مسایل سیاسی افزایش فعالیتهای روسیه در رابطه به مسایل افغانستان را نگران کننده میخواند.
گزارش: سحر لیوال