حکومت افغانستان از تاکید حمایت ناتو از گفتگویهای صلح به رهبری افغانها، استقبال کردهاست.
حکومت افغانستان در حالی از اظهارات اخیر سرمنشی ناتو در پیوند به حمایت از گفتگوهای صلح به رهبری افغانها استقبال میکند که اخیراً برخی مقامهای امریکایی از روابط روسیه و طالبان نگرانی نشان دادهاند.
دواخان مینه پال معاون سخنگوی رئیس جمهور افغانستان روز جمعه در صحبت با رادیو آزادی گفت همکاری و حمایت شرکای بین المللی این کشور در راستای تامین صلح نیاز مبرم است.
وی افزود:
"تامین صلح در کشور هدف اول حکومت افغانستان است، کمک و همکاری شرکای بین المللی ما با پروسه صلح ضروری و مهم است، ما از این اقدام و حمایت که آن را قبل از این نیز باخود داشتیم وحالا یکبار دیگر تجدید شدهاست، ستایش میکنیم."
این اظهارات پس از آن صورت میگیرد که روزگذشته ینس ستولتنبرگ سرمنشی ناتو پس از نشست شورای روسیه و ناتو تاکید کرده که پروسه صلح در افغانستان باید به رهبری وتوسط خود افغانها پیش برده شود.
این در حالیست که قرار است روسیه تا دو هفته دیگر نشستی را به اشتراک دوازده کشور به شمول افغانستان به هدف بحث روی صلح افغانستان میزبانی کند.
ناتو و امریکا در این نشست منطقه یی شرکت نخواهند داشت، طالبان گفتهاند برای اشتراک در این نشست از سوی روسیه دعوت شدهاند اما این خبر از جانب منابع رسمی تائید نشدهاست.
تلاشهای روسیه برای تامین صلح در افغانستان در حالی شدت یافته که اخیراً، جنرال کرتیس اسکارپاروتی قوماندان امریکایی نیروهای ناتو در اروپا، گفته که شاهد افزایش نفوذ روسیه میان طالبان بودهاست.
اما روسیه گفته که تماس آنان با طالبان فقط بخاطر حاضر ساختن این گروه به گفتگوهای صلح بودهاست.
درین میان شماری از آگاهان روابط بین المللی میگویند ناتو و روسیه هر دو علاقمند اند تا ابتکار صلح در افغانستان را دردست داشته باشند.
نجیب محمود آگاه روابط بین المللی و استاد پوهنتون کابل به رادیو آزادی گفت از این دو هر کدام که این ابتکار را بدست گیرد دیگرش به حاشیه میرود.
اما وی گفت نیاز است تا حکومت افغانستان بحث اجماع بین المللی را مطرح کند تا همه قدرتها برای حل مشکل این کشور به گونه مشترک تلاش کنند.
آقای محمود افزود:
"دولت افغانستان به عنوان یکی از ضلعهای اساسی که صلح بالایش برنامه ریزی میشود، باید صدا بلند بکند و یک اجماع بین المللی را شکل بدهد تا این که روند صلح افغانستان با درنظر داشت منافع همه قدرتها مطرح شود و افغانستان هم حیثیت، عزت و موقف خود را در منطقه حفظ بکند و صلح پابرجا شود، درغیر آن اگر افغانستان هر گزینه چی غرب و چی روسیه را انتخاب کند ممکن پیامد آن زیاد خوب نباشد."
ناتو یکی از متحدین عمده حکومت افغانستان است و نزدیک به سیزده هزار سرباز در این کشور دارد که ماموریت آموزش، مشاوره و تجهیز نیروهای امنیتی افغان را به عهده دارند.
اینکه حکومت افغانستان برای تامین صلح در این کشور گزینه ناتو یا روسیه را انتخاب میکند و یا اجماع بین اللملی را فرا میخواند با گذشت زمان مشخص خواهد شد.
سحر لیوال