المپیک موازی و غیر متوازن افغانستان، در سال ۱۳۹۵ هجری خورشیدی، روی موفقیت بازیکنان المپیک این کشور سایه افگنده بود.
کمیته ملی المپیک افغانستان با ارائه این مطلب میگوید که جنجالها بر سر رهبری این کمیته به ورزش این کشور صدمه وارد کرده و بازیکنان را به چالش کشیدهاست.
سال ۱۳۹۶ در حالی آغاز میشود که جنجالها بر سر رهبری کمیته ملی المپیک افغانستان هنوز هم پایان نیافتهاست.
مسئولین این کمیته از دست آوردهای سال گذشتهشان راضی نبوده و عامل آن را تنشهای موجود در داخل کمیته ملی المپیک میخوانند.
منور شهزاد مسئول نشراتی این کمیته به رادیو آزادی گفت، پولی را که حکومت در سال ۱۳۹۵ به کمیته ملی المپیک اختصاص داده بود توسط آن نه بازی جدید ایجاد شد و نههم روی بازیکنان هزینه شدهاست.
وی افزود:
"راضی به این خاطر نیستیم، چون آن دست آوردهای را که ورزشکاران ما میداشت ندارند و پیشرفت که باید میداشتیم نداشتهایم ۶۵ میلیون افغانی پول که به المپیک پرداخته شدهاست معلوم نیست که کجا مصرف شدهاست نه کدام ورزشکار از آن بیرون از مرز نه کدام میدان ورزشی جور شدهاست همه سردرگم استند."
به اساس معلومات کمیته ملی المپیک افغانستان، در سال ۱۳۹۵ ورزشکاران بخشهای مختلف در برخی رقابتهای مهم جهانی چون در المپیک ۲۰۱۶، رقابتهای جنوب آسیا و ویتنام اشتراک داشتند که با دست آوردهای کم و بیش نیز همرا بودهاست.
درین حال، اداره کرکت بورد افغانستان که حدود سه ماه قبل در رهبری آن تغییر آمدهاست، ۱۳۹۵ را برای کرکت افغانستان بیمثال و سال مملو از موفقیت میخواند.
عزیزالله غروال مسئول رسانهیی این اداره به رادیو آزادی گفت که بازیکنان افغان در سال ۱۳۹۵ در کنار قهرمانی در مسابقات ۲۰ آوره برخی کشورها را شکست داده و برخی بازیکنان افغان در لیگهای منتخب نیز برگزیده شدهاند.
او افزود:
"در سال ۱۳۹۵ افغانستان در مسابقه با زمبابوی خوب درخشید، در جام صحرا قهرمانی را از خود کردیم، در جام جهانی بیست آوره ویست اندیز را شکست دادیم ما در این سال سه قهرمانی را از خود کردهایم."
بر اساس معلومات کرکت بورد افغانستان، در سال ۱۳۹۵ تعداد از بازیکنان افغان در بازیهای «آی. پی. ال» هند، کارابین ویست اندیز، «بی. پی. ال» بنگلهدیش و به «پی. اس. ال» پاکستان به قیمت مناسب فروخته شدهاند که این دلالت بر موفقیت بازیکنان میکند.
اما مسئولین فدراسیون فوتبال در حالی از دست آوردهایشان در سال ۱۳۹۵ حرف میزنند که تیم ملی فوتبال افغانستان در درجهبندی تازه فیفا چند قدم عقب رفتهاست و درمیان ۲۰۴ کشور جهان مقام ۱۵۶را از آن خود کردهاست.
محمد طاهر رؤفی تخنیک دایرکتر این فدراسیون به رادیو آزادی گفت که این سال برای فوتبال افغانستان سال پر افتخار و پر دست آورد بود.
او افزود:
"سال ۱۳۹۵پر افتخارترین سال بود به فوتبال افغانستان ما بار اول در مسابقات مقدماتی جام جهانی اشتراک داشتیم و خوشبختانه ما توانستیم که به مسابقات مقدماتی آسیایی راه یابیم ما مسابقات دوستانهی با لاهور، بنگلهدیش، تایلند، لبنان، مالیزیا و تاجکستان و کلپهای فوتبال افغانستان هم به رسمیت شناخته شد."
بر اساس معلومات فدراسیون فوتبال افغانستان، بازیکنان ملی فوتبال در سال ۱۳۹۵، ۱۶ مسابقه رسمی و دوستانه را انجام دادهاند که در هفت مسابقه برنده، در هشت آن بازنده و در یکی از این مسابقات مساوی شدهاست.
از سوی هم باشندههای کابل در مورد ورزش افغانستان در سال ۱۳۹۵ نظریات متفاوت دارند.
دو تن از آنان در مورد به رادیو آزادی چنین گفتند.
"در کشمکشهای خود شان استند هیچ توجه به ورزشکاران ندارند آنان را باید در مسابقات بیرون از کشور میفرستادند تا آنان میتوانستند دستآورد داشته باشند."
"واقعاً افغانستان خوب تلاش کرد در بخش کرکت افغانستان در سال ۱۳۹۵ خوب درخشید و خوب دستآورد داشت و مسابقات در بخشهای دیگر نیز خوب بود اما مسابقات زیاد صورت نگرفت و دستآوردها هم اندک بود."
اما برخی از بازیکنان افغان که در رقابتهای جهانی از این کشور نمایندگی کردهاند وضعیت کنونی المپیک افغانستان را نگران کننده میخوانند.
احمد ولی هوتک قهرمان فری فایت در مورد میگوید:
"ما دو المپیک داریم اما کسی صدای ورزشکاران افغان را نمیشنود و نههم به بازیکنان ورزش کسی اهمیت میدهد بناً ورزشکاران افغان با مشکلات زیادی مواجه اند کمیته المپیک را به این مقصر میدانم که آنان حلقات مافیایی را شکل داده اند و طوری که لازم است به ورزشکاران کار نمیکنند."
فری فایت در سال ۱۳۹۵ یکی از بازیهای بود که بهشمول احمد ولی هوتک و عبدالله مبارز برخی از بازیکنان دیگر افغان در آن دست آوردهای چشمگیری داشتهاند.
احمد ولی هوتک و عبدالله مبارز در این سال در تمام رقابتهای شان برنده شدهاند و رقیبهای هندی، روسی و اوکراینیشان را شکست دادهاند.
در این حال برخی از کاشناسان امور ورزش از یکسو در مورد استعداد و دستآوردهای ورزشکاران افغان حرف میزند و از سوی دیگر جنجالها در المپیک را به زیان ورزش این کشور میخوانند.
سائر زلاند رئیس فدراسیون خبرنگاران ورزشی افغانستان در مورد به رادیو آزادی چنین گفت:
"به علت مشکلات و نابرابریها در ادارات ورزشی، ما درین سال نظر به سال گذشته متضرر بودهایم اگر ما به مسابقات المپیک توجه کنیم در آن حضور افغانستان بسیار کمرنگ حتی به نیست محسوب بود همچنان در مسابقات آسیای جنوبی نیز از افغانستان نمایندگی خوب صورت نگرفت فقط برخی از مسابقات محدود بود که در ان ما دستآورد داشتهایم."
آقای زلاند وضعیت کنونی کمیته ملی المپیک افغانستان را نگران کننده عنوان کرده میگوید اگر این وضعیت چنین ادامه یابد ممکن کمیته ملی المپیک افغانستان از سوی المپیک جهانی به تعلیق مواجه شده که به گفته وی این یک زیان جبران ناپذیر به ورزش افغانستان خواهد بود.
وی افزود که در این حالت نیاز به اجماع ورزشکاران است تا آنان بتوانند ورزش افغانستان به ویژه کمیته ملی المپیک را از بحران کنونی بیرون سازند.
گزارش: آرزو غیاثی