لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۳ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۰۳

برخی وکلا: ساخت دروازه‎ها در امتداد دیورند تنش زا بوده می‌تواند


برخی از اعضای کمیسیون روابط بین المللی ولسی جرگه می‎گویند اقدامات احتمالی پاکستان برای ساخت دروازه‎ها در امتداد خط فرضی دیورند می‎تواند تنش‎ها را میان دو کشور افزایش دهد.

آنان می‎گویند، این اقدامات سبب افزایش تنش‎ها میان افغانستان و پاکستان می‎شود.

جعفر مهدوی یک عضو این کمیسیون روز شنبه به رادیو آزادی گفت، حکومت افغانستان با در میان گذاشتن جامعه جهانی می‎تواند برای رفع مشکلات میان دو کشور نتایجی بهتری بدست بیآورد.

مهدوی: اعمار کردن دروازه در امتداد خط دیورند در شرایط فعلی که دیورند محل منازعه تاریخی بین دو کشور است بر سطح تنش و بحران اضافه می‎کند.
مهدوی: اعمار کردن دروازه در امتداد خط دیورند در شرایط فعلی که دیورند محل منازعه تاریخی بین دو کشور است بر سطح تنش و بحران اضافه می‎کند.

او افزود:

"اعمار کردن دروازه در امتداد خط دیورند در شرایط فعلی که دیورند محل منازعه تاریخی بین دو کشور است بر سطح تنش و بحران اضافه می‎کند، بهتر است که این موضوع از طریق مراجع بین المللی و سازمان‎های منطقه یی که هم افغانستان و پاکستان عضویت آن را دارند حل شود می‎تواند بهتر و بیشتر مثبت و موثر واقع شود."

این در حالیست که حکومت پاکستان بتازگی گفته‎است برای نظارت از رفت و آمد تروریستان روی ساخت چهار دروازه در امتداد خط فرضی دیورند غور می‎کند.

وزیر داخله پاکستان در مجلس سنای آن کشور این سخنان را گفته است.

رادیو آشنای صدای امریکا گزارش داده که بلیغ الرحمن وزیر داخله پاکستان گفته که این دروازه‎ها در وزیرستان شمالی و جنوبی و کرم ایجنسی و مهمند ایجنسی ساخته خواهند شد.

وی همچنان گفته که دروازه‎های فعال کنونی در تورخم و چمن نیز تا سال ۲۰۲۰ با وسایل جدید مجهز خواهد شد.

این بار نخست نیست که پاکستان برای این اقدام تلاش می‎کند در سال‎های گذشته نیز چندین مرتبه میان نیروهای دو کشور بخاطر اعمار تاسیسات در نزدیک دروازه‎ها درگیری صورت گرفته و تلفاتی را نیز بدنبال داشته‎است.

این حرف‎ها از سوی وزیر داخله پاکستان در حالی مطرح می‎شود که به تازگی حکومت افغانستان از عملکرد و تخطی‎های پاکستان نسبت به این کشور به شورای امنیت سازمان ملل متحد شکایت کرده‎است.

با آنکه وزارت خارجه افغانستان تا کنون در این مورد رسما ابراز نظر نکرده‎است؛اما عبدالغفور لیوال سرپرست وزارت اقوام، قبایل و سرحدات می‎گوید حکومت این کشور برای حل این بحران بر تلاش‎ها از راه‎های دیپلوماتیک ادامه می‎دهد.

آقای لیوال به رادیو آزادی گفت اگر چنین اقداماتی از سوی پاکستان صورت بگیرد ثبات دایمی نخواهد داشت.

لیوال: در شرایط بحران آنچه به گونه دزدانه ساخته می‎شود نمی‎تواند ثبات دایمی و تاریخی داشته باشد.
لیوال: در شرایط بحران آنچه به گونه دزدانه ساخته می‎شود نمی‎تواند ثبات دایمی و تاریخی داشته باشد.

او افزود:

"آنان در شرایط جنگ ممکن اقداماتی را انجام بدهند اما این مسئله چند ماه و چند سال است، در شرایط بحران آنچه به گونه دزدانه ساخته می‎شود نمی‎تواند ثبات دایمی و تاریخی داشته باشد و نمی‎تواند اراده مردم را به چالش بگیرد، افغانستان هنوز از راه‎های دیپلوماتیک استفاده می‎کند تا این بحران رفع شود."

تلاش‎ها برای اعمار چهار دروازه در امتداد خط فرضی دیورند از سوی پاکستان در حالی شکل گرفته که حدود ده روز قبل کابینه پاکستان پلانی را تصویب کرد که بر اساس آن تا پنج سال آینده مناطق قبایلی با ایالات خیبر پشتخواه یکجا خواهد شد.

درین حال جمال الدین بصیر آگاه مسایل سیاسی می‎گوید حکومت افغانستان باید در برابر اقدامات متعدد پاکستان در امتداد خط فرضی دیورند و تلاش‎ها برای رسمی ساختن این خط خاموش نباشد و موقف رسمی اتخاذ کند.

سحر لیوال

XS
SM
MD
LG