لوی سارنوالی افغانستان میگوید، آمار جرایم خشونت علیه زنان در مقایسه با سال گذشته افزایش یافتهاست.
این نهاد میگوید که از آغاز سال روان خورشیدی تا اکنون سارنوالی مبارزه با خشونت علیه زنان به بیشتر از ۱۵۰۰ قضیه رسیدگی کردهاست.
جمشید رسولی سخنگوی این اداره روز پنجشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، سارنوالی مبارزه با خشونت علیه زنان تا کنون به تمام قضایای خشونت علیه زنان رسیدگی کرده و بسیاری قضایا به محکمه نیز فرستاده شدهاست.
رسولی همچنان گفت، در قضایای که به آن رسیدگی صورت گرفته، بیش از ۱۳۰۰ زن متضرر گردیدهاست.
او افزود:
" قضایای را که خدمت تان عرض کردم و در سارنوالی ثبت شده قضایای است که تحقیقات در مورد آن تکمیل شده و محول به محکمه مربوطه گردیدهاست.
در این قسمت ما فیصلههای شرعی محاکم را داریم دوسیهها نهایی گردیده از حدود ۱۵۰۰ قضیه که در سارنوالی ثبت شده تمام آن به شکل اساسی مورد رسیدگی قرار گرفتهاست."
آقای رسولی میگوید، این اداره در قسمت رسیدگی به قضایای خشونت علیه زنان متعهد است و تا کنون پس از بررسی دوسیهها، شماری زیادی عاملین آن به پنجه قانون سپرده شدهاند.
بریدن اعضای بدن، لت و کوب، ازدواجهای زیر سن، محروم بودن از حقوق، تجاوز جنسی و برخی موارد دیگر از خشونتهای است که هنوز هم زنان افغان با آن روبرو هستند.
لوی سارنوالی افغانستان در حالی این سخنان را بیان میکند که در تازه ترین مورد یک دختر در هشت مارچ یا روز بین المللی زن در ولایت بامیان خود را حلق آویز کرد.
پیش از این طالبان مسلح و حتی در برخی موارد روسای قومی شماری از زنان را به جرم زنا، فرار از منزل و غیره محکوم و مجازات کردهاند.
مقامات محلی بدخشان به رادیو آزادی گفتهاند که دو روز قبل نیز یک زن به اتهام داشتن روابط نامشروع با یک پسر در محضر عام در مرکز ولسوالی وردوج از سوی طالبان مسلح سنگسار شدهاست.
از سوی هم کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز از افزایش جرایم خشونت علیه زنان ابراز نگرانی کرده میگوید که در سال جاری برعلاوه دیگر موارد خشونت بیش از دوصد زن بطور وحشیانه به قتل رسیدهاند.
ثریا صبحرنگ یکتن از کمیشنران این کمیسیون به رادیو آزادی گفت، بیشتر این زنان از سوی شوهران شان به قتل رسیدهاند.
او افزود:
" و از همه وحشتناک تر ۲۳۴ مورد قتل زنان است که به شکل بسیار وحشیانه زنان را به قتل رسانیدهاند که بیشترآن قتلهای ناموسی است زمانیکه سو تفاهم پیدا میشود و بی اعتمادی نسبت به زن، با کوچکترین مسئله حتی یک مسج هم که از طریق تلیفون برای زند بیاید باعث بی اعتمادی میشود و زنان خود را سر میبرند."
به گفته خانم صبحرنگ، خشونتهای که علیه زنان در خانوادهها صورت میگیرد ۶۸ در صد آن از سوی شوهران و بقیه آن از سوی برادر، پدر، کاکا و دیگر اقارب انجام میشود.
خانم صبحرنگ میگوید فرهنگ معافیت از مجازات، فساد اداری، عدم دسترسی زنان به عدالت و عنعنات ناپسند سبب شده تا خشونتها علیه زنان افزایش یابد.
فرشته ندا