وزارت سرحدات، اقوام و قبایل افغانستان میگوید، حکومت به همه تصامیم مردم قبایلی اطرف خط دیورند که به نفع آنان تمام شود ارج میگذارد.
سرپرست این وزارت، اراده سیاسی مردم قبایلی آنطرف خط دیورند در مورد سرنوشت شان را مهم میخواند.
غفور لیوال سرپرست این وزارت روز جمعه در واکنش به تصویب پلان تازه پاکستان در مورد مناطق قبایلی به رادیو آزادی گفت، تصمیم در این زمینه بستگی به اراده سیاسی مردم قبایلی دارد و تصمیم آنان به حکومت افغانستان مهم است.
آقای لیوال میگوید، اختلافات میان برخی احزاب سیاسی و مردم در مناطق قبایلی در برابر این پلان پاکستان موجود میباشد که به گفته وی با موجودیت اختلافات این پلان به نفع مردم قبایلی نیست.
او افزود:
"حکومت و مردم افغانستان این قضیه را از نزدیک نظارت میکنند، حکومت افغانستان قبایلیها را مردم خود میخواند، اگر اراده این مردم رهایی از وضعیت موجود باشد به نظر من حکومت افغانستان به آن احترام خواهد کرد."
آقای لیوال این اظهارات را در حالی مطرح میکند که کابینه پاکستان پلان اصلاحات مناطق قبایلی که در آن طرف خط دیورند قرار دارند را تصویب کرد.
سرتاج عزیز مشاور روابط خارجی صدراعظم و رئیس کمیته اصلاحات پاکستان روز پنجشنبه پس از تصمیم کابینه در اسلام آباد گفت، این پلان تا پنج سال آینده تطبیق و مناطق قبایلی با ایالات خیبر پشتونخوا مدغم خواهند شد.
با این اقدام حاکمیت فدرالی این مناطق سلب و صلاحیتهای محاکم پاکستان بالای آن گسترش خواهد یافت.
این پلان اصلاحات که دارای ۲۴ مورد عمده میباشد ایجاد نمایندگی پارلمانی برای قبایلیان و پایان دادن به قوانین مجازات دسته جمعی که از زمان استعمار بریتانیا در آنجا نافذ بود را در بر میگیرد.
اسفندیار ولیخان رئیس حزب عوامی نشنل، این تصمیم کابینه پاکستان در مورد اصلاحات قبایلی را مبهم خوانده گفتهاست که پس از مشوره پاسخ خواهد داد.
اما سناتور عثمان کاکر عضو این حزب به بخش رادیو مشال، رادیو آزادی گفتهاست که تصمیم کابینه پاکستان در مورد اصلاحات قبایل دشمنی با پشتونهاست.
در عین حال نذیر احمدزی عضو کمیسیون کوچیان، قبایل و مهاجرین ولسی جرگه افغانستان میگوید که این نوع تصامیم حکومت پاکستان حساسیت برانگیز خواهد بود.
او افزود:
"تا زمانیکه در مورد خط دیورند تصمیم اتخاذ نگردد این نوع تصامیم حساسیت برانگیز است، تا زمانیکه مسئله ما حل نشود این تصمیم را رد میکنم و این تصمیم به نفع قبایل هم نیست و به پاکستان نیز ضرر میرساند."
به گفته آقای احمدزی نشستهای اعتراضی در مناطق قبایلی علیه این تصمیم پاکستان جریان دارد و چنین تصامیم از سوی حکومت پاکستان برای آنان قابل قبول نمیباشد.
در این حال برخی از آگاهان افغان به این باور اند که سکوت حکومت افغانستان در زمینه سرنوشت خط دیورند زمینه را به همچو تصمیمگیریهای پاکستان هموار ساختهاست.
جمالالدین بصیر آگاه مسایل بین المللی میگوید، حکومت باید سرنوشت خط دیورند را معلوم و علیه چنین تصامیم پاکستان موقف رسمی اتخاذ کند.
گزارش از تمیم اخگر