فعالیت داعش در امتداد سرحد مشترک افغانستان و پاکستان در حال گسترش است.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، این را اعضای داعش و مقامهای افغان گفتهاند.
در ادامه به نقل ازین افراد گفته شدهاست که جنگجویان داعش کنترول مناطق بیشتر را در دست میگیرند و روند استخدام افراد را تشدید بخشیدهاست.
نامهای این مقامها و اعضای داعش افشا نشدهاست.
در ادامه گزارش آمده که گسترش فعالیت داعش در امتداد سرحد مشترک افغانستان و پاکستان شاید دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا را با چالشها مواجه بسازد، بخاطری که او باید در مورد شمار نیروهای امریکایی در افغانستان تصمیم بگیرد.
دونالد ترمپ گفتهاست، داعش را در شرق میانه بهگونه کامل محو خواهد کرد.
ما بر اساس گزارش، موضع اداره ترمپ در مورد فعالیت داعش در افغانستان زیاد روشن نیست.
از حدود پانزده سال به اینسو نیروهای امریکایی در افغانستان علیه تروریزم میجنگند.
شاه حسین مرتضوی، معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان به رویترز گفتهاست، داعش نهتنها به افغانستان بلکه به تمامی منطقه و جهان تهدید است.
جاوید فیصل، معاون سخنگوی ریاست اجرائیه حکومت افغانستان برخی از کشورهای منطقه را به حمایت از گروههای تروریستی بهشمول داعش متهم کردهاست.
او بدون آنکه از کدام کشور نام ببرد به تازگی به خبرنگاران در کابل گفت:
"تروریستان اگر طالبان، داعش یا دیگر گروههای تروریستی استند، در بیرون از افغانستان مراکز دارند و کشورهای منطقه از آنان حمایت میکنند."
مشخص نیست که جنگجویان داعش در افغانستان با جنگجویان این گروه در شرق میانه چقدر ارتباط دارند.
اما بر اساس گزارش، بسیاری از اعضای شاخه داعش معروف به ولایت خراسان شهروندان افغانستان، پاکستان و کشورهای آسیای میانه استند.
رویترز به نقل از سه عضو داعش که نامهای شان ذکر نشده نوشتهاست که مشاوران عرب دارند که آنان را در بخشهای تبلیغات، استخدام افراد و مشخص ساختن اهداف برای حملهها یاری میرسانند و مشوره میدهند.
محمد ظاهر وحدت، والی سرپل به رویترز گفتهاست، قوماندانان طالبان با داعش میپیوندند و به همین ترتیب جنگجویان داعش هم با طالبان یکجا میشوند و بنابرین وضعیت پیچیده و نامشخص است.
رویترز به نقل از راجا عمر خطاب، یک مقام اداره مبارزه علیه تروریزم پاکستان نوشتهاست که جنگجویان داعش از خاک افغانستان حملهها را در پاکستان انجام میدهند.
خطاب به رویترز گفتهاست، درین مورد تحقیق میکنند که حمله اخیر در شهر لاهور از افغانستان سازماندهی شده بود یا نه؟
او افزودهاست، در مورد احتمال همکاری کدام گروه شورشی منطقه با داعش در اجرای حمله بالای زیارت لال شهباز قلندر در سند نیز تحقیق میکنند.
باور جاوید کوهستانی، کارشناس افغان اینست، کسانیکه زیر بیرق داعش در افغانستان فعالیت میکنند، طالبان پاکستانی استند که بخاطر منافع اسلامآباد میجنگند.
وی افزود:
"بیشترین افراد، سرگروپها، قوماندانان و رهبران داعش در افغانستان پاکستانیها استند. هنوز اتباع عرب از رهبران داعش که دارای هویت مشخص یا معرفی شده باشند به افغانستان باز نگشته اند. رهبری داعش بیشتر از پاکستان است و هنوز دیده نشده که تهدید به پاکستان باشد."
داعش مسئولیت بمبگذاری مرگبار اخیر در ایالت سند پاکستان را به عهده گرفت.
درین بمبگذاری دست کم نود تن کشته شدند.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، با گسترش فعالیت داعش در نزدیکی سرحد مشترک افغانستان و پاکستان حملههای مسلحانه در تمامی مناطق افزایش یافتهاست.
جنرال جان نیکلسن، قوماندان عمومی نیروهای امریکایی و ناتو در افغانستان گفتهاست، بیش از سوم حصه جنگجویان داعش در حملههای طیارههای بیپیلوت و عملیات نیروهای خاص در مناطق شرقی افغانستان کشته شدهاند.
مقامهای امریکایی بر اساس معلومات استخباراتی میگویند که بسیاری از جنگجویان داعش در ولایتهای ننگرهار و کنر مستقر استند.
شمار دقیق جنگجویان داعش در افغانستان مشخص نیست.
اما چارلس کلیفلند، سخنگوی مأموریت حمایت قاطع ناتو در افغانستان اخیراً در صحبت با رادیو آزادی گفت که شمار جنگجویان داعش امسال نسبت به سال گذشته کاهش یافتهاست.
به گفته او، سال گذشته شمار این جنگجویان به حدود دو هزار و پنجصد تن میرسید.
آقای کلیفلند در باره تعداد فعلی جنگجویان داعش در افغانستان چنین گفت:
"داعش در ننگرهار هفتصد تن و صدها تن دیگر در کوههای ولایت کنر دارد. این دقیق است که تلاشها برای جلب و جذب افراد [در گروه داعش ] جریان دارد. داعش تلاش میکند که در مناطق مختلف افغانستان افراد را جذب کند. اما جلب افراد به معنی توانمندی نیست."
بر اساس گزارش رویترز، مقامهای افغان گفتهاند، شمار جنگجویان داعش در افغانستان به دست کم هزار و پنجصد تن میرسد و شاید حدود هشت هزار تن با این جنگجویان همکاری و کمک کنند.
در ادامه گزارش آمدهاست، شورشیانی که در نتیجه عملیات اردوی پاکستان از محلاتشان فرار کردهاند، برای پیوستن با داعش تمایل دارند.