وزارت سرحدات، اقوام و قبایل افغانستان در واکنش به بسته شدن بندر تورخم از سوی پاکستان میگوید که این اقدام نه تنها به امنیت کمک نمیکند بلکه سبب نا امنی بیشتر میشود.
این وزارت میگوید که پاکستان بارها این تلاش را کرده اما نتیجه ای نداده و مردم در برابر آن ایستادگی کردهاند.
عبدالغفور لیوال سرپرست این وزارت گفت که اگر پاکستان به زور و استبداد مانع رفت و آمد مردم یک قوم که در دو طرف خط فرضی قرار دارند، شود پیامدهای ناگوار در پی خواهد داشت.
وی از پاکستان میخواهد تا هرچه زودتر این بندر را بروی مسافرین باز کند.
او افزود:
"چندین بار تلاش کردند که راه تورخم را بسته کنند اما نتیجه نداده زیرا مردم اجازه نمیدهد اگر رفت و آمد میلیونها نفر دو طرف خط فرضی با استبداد و زور بسته میشود نتیجه نمیدهد و شاید مشکلات جدید را ببار بیاورد."
این در حالیست که پس از یک رویداد مرگبار در ایالت سند پاکستان که بیش از هفتاد تن در آن کشته شدند، مقامهای امنیتی پاکستان شام پنج شنبه گفتند، که بنابر دلایل امنیتی بندر تورخم را برای مدت نامشخص بستهاند.
آگاهان افغان میگویند که بسته شدن بندر تورخم بیشتر جنبه سیاسی دارد.
افغانستان و پاکستان از دیریست که یک دیگر را متهم به حمایت از گروههای تروریستی نموده و همواره تاکید نمودهاند که حملات انجام شده بر یک کشور در همسایگی آن طرح ریزی میشود.
بستن بندر تورخم یک اقدام تازه نیست، در اوایل امسال نیز این بندر به روی مسافران پس از آن بسته شد که پولیس افغانستان مانع ساختن یک دروازه از سوی پولیس پاکستان در نقطه صفری شده بود.
پس از آن پاکستان منع عبور و مرور بدون ویزا را برای افغانها را نیز اجرایی کرد.
بندر تورخم یکی از مهمترین بندرهای تجاری در شرق افغانستان است، رفت و آمد مسافران و تزانزیت کالاهای تجاری بین افغانستان و پاکستان عمدتاً از همین طریق صورت میگیرد.
خواستیم تا نظر وزارت امور خارجه را نیز در این مورد داشته باشیم اما موفق نشدیم.
از سوی هم ایوب حسین خیل رئیس ارکان پولیس سرحدی به رادیو آزادی گفت که پولیس پاکستانی نه به مسافرانی که ویزه قانونی دارند اجازه عبور میدهند و نه به وسایطی که کالاهای تجاری انتقال میدهند.
به گفته وی، آنان تلاش دارند تا این موضوع را به زودی حل کنند.
او افزود:
"راه بروی مسافرین و وسایط بند است، پاکستانیها به کسی اجازه رفت و آمد را نمیدهند، ما تلاش داریم تا این مشکل را حل کنیم، پاکستانی ها میگویند که در این ساحه عملیات دارند و حتا اجازه انتفال جنازه را ندادند."
شماری از کارشناسان افغان میگویند که باید یک راه حل اساسی جستجو شود و در این زمینه یک بحث جدی با پاکستان صورت گیرد.
یوسف امین حاحی در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"روابط دیپلوماتیک و سیاسی خود را باید بازنگری کنیم، و باید یک موقف جدی را در برابر پاکستان اختیار کنیم و باید اسناد و مدارک از تخطیهای پاکستان را به جامعه بین المللی ارایه کنیم."
به گفته وی، باید تمام تجاوزات و تخطیهای که از سوی پاکستان در امور افغانستان صورت میگیرد با جامعه جهانی شریک ساخته شود.
نورالله شایان