وزارت مهاجرین و عودت کنندگان افغانستان میگوید که بخاطر حل مشکلات دایمی عودت کنندگان و بیجاه شدگان داخلی مطابق به دستور رئیس جمهور کار روی تهیه پلان ده ساله آغاز شدهاست.
اسلام الدین جرأت سخنگوی این وزارت روز شنبه به رادیو آزادی گفت که در این پلان ده ساله فراهم سازی کار، توزیع زمین، ایجاد شهرکها و موارد مختلف دیگر برای مهاجرین عودت کننده در نظر گرفته شدهاست.
آقای جرأت ابراز امیدواری کرد که تطبیق این پلان جامع برای حل مشکلات مهاجرین، عودت کنندگان و بیجا شدگان داخلی مفید واقع شود.
وی افزود:
"رئیس جمهور به اعضای کمیسیون امور مهاجرت وظیفه سپرد تا پلان ده ساله را ترتیب کنند. کمیتههای مختلف روی پلان ده ساله کار میکنند نکات مهم که از دید ما در این پلان ده ساله گنجانیده شود ادغام دوباره برگشت کنندگان در محلات اصلی و در قسمت اشتغال باید برای اینها از سوی نهادهای مختلف حکومتی کارهای صورت گیرد."
به اساس معلومات مسئولان، وزارت مهاجرین و عودت کنندگان برای حل مشکلات عودت کنندگان و بیجا شدگان داخلی پیش از این نیز پلان پنج ساله را ترتیب کردهاست که از سوی حکومت و دفتر ملل متحد در امور مهاجرین در حال تطبیق شدن است.
این وزارت همچنان میگوید که در جریان سالهای گذشته در هر سال بین سی تا چهل هزار افغان به کشور برگشت کردهاند، اما در سال ۲۰۱۶ بیش از یک میلیون مهاجر از کشورهای همسایه و اروپایی به کشور برگشت کرده و از کمکهای ابتدایی مستفید شدهاند.
دفتر سازمان ملل متحد در بخش مهاجرین در افغانستان در گزارش اخیر خود گفته است که سال ۲۰۱۶ یک سال بیسابقه در بخش برگشت مهاجرین افغان به کشورشان بودهاست.
این دفتر همچنان گفتهاست که برگشت بیشتر مهاجرین به کشور به بودجه زیاد نیاز دارد و آنان از سازمان ملل متحد و جامعه جهانی تقاضا کردهاند که بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دالر را در این بخش کمک کنند.
از سوی هم برخی از اعضای کمیسیون امور مهاجرین ولسی جرگه در ارتباط به ترتیب پلان ده ساله از سوی حکومت برای عودت کنندگان و بیجا شدگان داخلی میگویند که قبل از ترتیب این پلان حکومت باید کمکهای عاجل را برای آنان انجام بدهد.
نذیر احمدزی عضو کمیسیون امور مهاجرین ولسی جرگه به رادیو آزادی در مورد گفت:
"پانزده سال شد که کمکهای زیادی به افغانستان آمد اما ما نتوانستیم که در این بخش استفاده درست و بجا کنیم، پلان ده ساله چیز خوب است اما فعلاً مهاجرین که برگشت کردهاند باید یک برنامه عاجل برای حل مشکل شان وجود داشته باشد."
مسئولان افغان میگویند که در کنار ناامنیها در کشور بیکاری و بیجا شدن خانوادهها از یک ولایت به ولایت دیگر از مشکلات عمده در کشور بحساب میآید.
آنان میگویند که برای دفع ناامنیها در ولایات از تمام امکانات دست داشته کار میگیرند تا با تأمین امنیت در کشور این مشکلات نیز بر طرف گردد.
جاوید حسن زاده