حضور نماینده افغانستان در نشست شش جانبه مسکو در آینده نمایشی است و نتایج آن بیشتر به سود پاکستان خواهد بود.
شماری از نمایندهگان مردم در ولسی جرگه و تحلیلگران سیاسی با تأکید بر این مطلب میگویند، نمایندهگان کشورهای که درین نشست اشتراک میورزند اهداف خود شان را در برابر افغانستان دنبال و در مقابل افغانستان دیپلوماسی قوی ندارد که از این نشست به نفع خودش بهره ببرد.
نشستی که در جریان ماه جاری میلادی در مسکو برگزار خواهد شد، افغانستان بیشتر به دستاورد و بهرهگیری از آن چشم دوختهاست اما شماری از تحلیلگران سیاسی و نمایندهگان مردم در باره چگونگی برگزاری و نتایج آن، دید دیگری دارند.
نادر خان کتوازی یکی از اعضای کمیسیون روابط بینالملل ولسی جرگه به این باور است که اگر روسیه واقعاً برای مبارزه با هراسافگنی در منطقه توافق کند، نتایج این نشست به سود افغانستان خواهد بود.
او افزود:
"اگر امریکا و روسیه به توافق برسند این به سود افغانستان است، اما اگر این مسئله به اندازه که در سوریه است بزرگ میشود و هر دو قدرت رقابت را دامن میزنند و در مسئله افغانستان مداخله میکنند من نتیجه نشست شش جانبه را نیز به سود افغانستان نمیبینم."
این گفتهها پس از آن مطرح میگردد که یک روز پیش از این وزیر خارجه افغانستان در کنفرانس خبری مشترک با همتای روسیاش در مسکو گفت، کشورهای که از تروریزم حمایت میکنند، پدیده هراسافگنی برای آنان نیز خطر آفرین است و کشورهای منطقه باید برای مبارزه با این پدیده بسیج شوند.
در این نشست همچنان به چگونگی نشست شش جانبه که قرار است در ماه روان میلادی میان نمایندهگان روسیه، افغانستان، پاکستان، چین، ایران و هند در مسکو برگزار میگردد، تأکید شدهاست.
پیش از این نشستی که میان نمایندهگان روسیه چین و پاکستان در پیوند به موضوع صلح افغانستان در مسکو برگزار شده بود و نماینده حکومت افغانستان در آن دعوت نشد، واکنشهای تندی را از سوی افغانستان به همراه داشت و اکنون روسیه افزون بر افغانستان پای هند را نیز در این نشست کشانیدهاست.
طاهر هاشمی یکی از تحلیلگران روابط بینالملل میگوید، تمامی تصمیمگیریها بر سر اصل موضوع در نشست نخست که میان روسیه، پاکستان و چین برگزار شده بود، گرفته شدهاست و این بار حضور نماینده افغانستان در آن به اشاره پاکستان و نمایشی است.
هاشمی تأکید میورزد که با توجه به دیپلوماسی ناکارا و ضعیف که افغانستان در سیاست خارجیاش دارد، نشست شش جانبه مسکو هیچ سودی برای این کشور به دنبال نخواهد داشت.
او افزود:
"اصل و اساسات این موضوع در نشست نخست مسکو تهیه دیده شدهاست و روسیه و پاکستان و چین آروزمند این استند که حال بتوانند بر افغانستان آن را اعمال کنند، اجماع زمانی صورت میگیرد که کشورها منافع مشترک داشته باشند، من فکر نمیکنم که در این کنفرانسها افغانستان منافع آن چنانی داشته باشد، بخصوص که از لحاظ سیاست خارجی افغانستان بسیار ضعیف عمل میکند."
به گفته هاشمی روسیه از رقیبان امریکا است و اکنون به اشاره پاکستان تلاش میورزد افغانستان را از محراق توجه امریکا کنار زند و حکومت افغانستان باید در این راستا بیشتر از پیش محتاط باشد.
نشست شش جانبه مسکو ظاهراً برای تأمین ثبات افغانستان، گفتوگوهای صلح و مبارزه مشترک بخصوص برای نابودی گروه داعش برگزار میگردد.
اما آنچه در این اواخر گزارشها میرساند روسیه برای منافع خودش از گروه طالبان حمایت میکند و چین و ایران نیز در کنار این کشور قرار گرفتهاند که بهگفته این تحلیلگران میتواند پیام و هشدار تازهیی برای افغانستان باشد.
زبیر شفیقی یکی دیگر از تحلیلگران روابط بینالملل میگوید، از اینکه افغانستان پیوسته میدان جنگهای نیابتی بودهاست، اینبار نیز کشورهای اشتراک کننده منافع خودشان را دنبال میکنند و اگر افغانستان بتواند از یک سیاست قوی کار بیگیرد، میتواند تا اندازهیی نتایج نشست را به نفع خودش رقم بزند.
گزارش: نظیفه محبوبی