انتونو گوترس سرمنشی مللمتحد میگوید گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش در بعضی کشورهای اسلامی مانند افغانستان سوریه، عراق و لیبیا در حالت دفاعی قرار دارد، ولی به گفته وی این گروه تا حدی بر اساس روابط مخفی استخدام و گسترش حملات به خارج از ساحات جنگی، ادامه دادهاست.
آقای گوترس این اظهارات را در یک گزارش تازه ابراز کردهاست.
وی میگوید تهدید حملات داعش بر طیارهها و میدانهای هوایی هنوز هم پابرجاست.
به گفته او این گروه بهطور روز افزون جنگجویانش را خارج از میدانهای جنگ تشویق میکند تا با استفاده از روابط محلیشان حملاتی را انجام دهند.
با وجود این به گفته گوترس کمپاینهای نظامی علیه داعش سودمند بودهاند.
به گفته سرمنشی مللمتحد، گروه دولت اسلامی یا داعش مناطق زیاد تحت کنترولاش را از دست دادهاست که در کنار این مسئله با بد شدن وضعیت مالی داعش، توجه جنگجویان خارجی به این گروه هم کم شدهاست.
انتونیو گوترس میگوید کشورهای عضو شورای امنیت مللمتحد تأکید دارند به سبب توجه حکومتهای مختلف به عراق و سوریه، رفت و آمد جنگجویان خارجی به این دو کشور کم شده، جلب و جذب آنها نیز کاهش یافتهاست و جنگجویان داعش تا حدی، میدانهای جنگ را ترک کردهاند.
بهگفته گوترس باوجود آنکه این گروه تندرو همزمان با بحران مالی فعالیتاش را به پیش میبرد ولی به گفته وی، منبع عایداتی این گروه هنوز هم پابرجاست.
بهگفته گوترس نفت و گاز، باجگیری و مالیهگیری آنچهاند که هشتاد درصد عواید داعش را تشکیل میدهد.
مأموریت مللمتحد در عراق تخمین میکند که داعش سال گذشته از درک فروش تیل تقریباً ۲۴۰ میلیون دالر به دست آورد که بخشی عمده آن از منطقه دیرالزور سوریه بود.
بهگفته انتونیو گوترس این نصف عواید سال ۲۰۱۵ این گروه بود که از همین درک ۵۰۰ میلیون دالر به دست آورده بود.
سرمنشی مللمتحد در اشاره به تخمین اتحادیه اروپا میگوید که هنوز هم خطر حملات وسیع داعش پابرجاست.
وی از قول یکی از کشورهای اروپایی که نامش را نگرفته میگوید، شماری از جنگجویان داعش که سال گذشته برای حملات در پاریس و بروکسل به اروپا فرستاده شده بودند شناسایی و دستگیر شدهاند.
گوترس میگوید داعش از شهر سرت لیبیا که یکی از مراکز عمده این گروه در خارج از سوریه و عراق بود، عقب زده شده و با این مسئله ساحه عملیاتی و عایداتی این گروه محدود شدهاست.
ولی بهگفته گوترس، داعش به مناطق دیگر لیبیا رفته و شمار آنها در لیبیا از چند صد تا سه هزار تن تخمین شدهاست.
سرمنشی مللمتحد در اشاره به حضور داعش در نایجریا و بورکینا فاسو گفتهاست، این گروه در افریقای غربی هم حضورش را وسعت دادهاست.
شورای امنیت مللمتحد در ماه دسمبر سال گذشته از تمام ۱۹۳ عضو این سازمان خواست به ایجاد میکانیزمها و مقرراتی تلاش کنند که توان مقابله با چنین تهدیدات را داشته باشند، در شریک ساختن معلومات استخباراتی کار کنند و معلومات بایومتریک، تشخیص هویت را هماهنگ بسازند.
انتونیو گوترس که خودش زمانی رئیس اداره مهاجرین مللمتحد بود گفتهاست شماری زیاد از مهاجرین در اروپا و تمام نقاط جهان کدام رابطه با تررویزم ندارند و تنها به سبب خشونتهای از کشورهای خود فرار کردهاند.
باوجود این هم شورای امنیت مللمتحد بار بار از کشورهای عضو این سازمان خواستهاست، یقینی سازند که ترویستان از پروسه مهاجرت استفاده نکنند.