وزارت مخابرات نه تنها غرق حیف و میل پولهای هنگفت از رهگذر عواید کردت کارتها شدهاست بلکه گزینش افراد بیتجربه به خواست رهبری این وزارت فساد را در آن گستردهتر ساختهاست.
مک یا کمیته مستقل مشترک نظارت و ارزیابی مبارزه با فساد اداری با تأکید بر این مطلب میگوید، رهبری و افراد کلیدی این وزارت بهگونه عمدی نمیخواهند، سیستم را که رقم گردآوری عواید از کردت کارتهای مبایل را مشخص میسازد، در این وزارت فعال سازند.
فایز سهاک آمر تفتیش این اداره تأکید میورزد که افراد کلیدی و رهبری این وزارت با جلوگیری از فعال سازی سیستمِ که رقم واقعی مالیه گردآوری شده از کردت کارتهای مبایل را نشان میدهد، از این رهگذر پولهای هنگفت غیرقانونی به دست آوردهاند.
سهاک میگوید، با توجه به این معضل روشن نیست که آیا ۱۰ درصد پولی که از کردت کارتهای مبایل در حساب دولت ریختهاست، پولِ واقعی خواهد بود و یا نه؟
او افزود:
"پاسخ دهندهگان در داخل وزارت برای ما گفتند، خریداری سیستم «RTDMS» سبب این میشد که منبع عایداتی غیر قانونی رهبری وزارت مخابرات از بین برود و آنان نتوانند پول بیشتر به دست آورند و دیگر این که افراد در این وزارت به پیشنهاد رهبری استخدام شدهاند و سؤالات پیش از امتحان در اختیار آنان قرار داده شدهاست."
اعضای این کمیته هشدار میدهند که اگر رهبران حکومت جلو این بحران را نگیرند، پیامد های آن خطر آفرین خواهد بود.
پس از آنکه وظیفه عبدالرزاق وحیدی وزیر تکنالوژی معلوماتی از سوی رئیس جمهور به حالت تعلیق درآورده شد، نگرانیها از گسترش فساد در این وزارت اکنون بیشتر است.
مجیبالرحمن رحیمی سخنگوی ریاست اجرائیه میگوید، قضیه فساد و دوسیه آقای وحیدی زیر بررسیهای څارنوالی قرار دارد.
با این همه، با تماسهای فراوان خواستیم دیدگاه یکی از مسئولان این وزارت را داشته باشیم، اما هیچ یک از آنان حاضر به گفتوگو نشدند.
پیشتر این وزارت گفتهاست، در گردآوری عواید کردت کارتهای مبایل که به حساب دولت میریزد، شفافیت را در نظر خواهند داشت.
برنامه برقی سازی خدمات حکومتی، بلند بردن آگاهی عامه و بررسی تشکیل گزینش افراد در حالیکه بر اساس شایستگی برای این وزارت اولویت بندی شده بودند، اما به گفته کمیته مَک این وزارت در تمامی این بخشها ناکام شدهاست.
در این میان، تأکید بر نابودی فساد اداری در سکتور صحت و وزارت صحت عامه موضوع دیگری از گزارش این کمیتهاست که بر مبارزه جدی با آن تأکید میورزد.
هرچند اعضای کمیته مک از پیشرفتهای پدید آمده در کاهش فساد در این وزارت خوشبینی میکنند.
مارک پیمان یکی از اعضای کمیته مَک در این نشست خبری به پرسش رادیو آزادی چنین پاسخ داد:
"جامعه جهانی بر این تأکید میکند که مبارزه با فساد در افغانستان باید جدی گرفته شود، کمکهای که در نشست بروکسل به افغانستان تعهد سپرده شده نشان دهنده آن است که جهان در کنار این کشور باقی میماند، اما ممکن جامعه جهانی در باره این کمکها نگاه محتاطانه داشته باشد، آن چنان که کشورهای کمک کننده شاهد آن بودند که پولهای کمک شده آنها در این کشور ضایع شد."
کمیته مستقل مشترک مبارزه با فساد اداری یا مک، تأکید میورزد که با در نظرداشت این پیمانه فساد در نهادهای دولتی افغانستان، بخصوص وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی، جهان در پیوند به کمکهایش از احتیاط کار خواهد گرفت آن چنان که به گفته مسئول این کمیته کمک کنندهگان دریافتهاند که چه پیمانه پول کمک شده درین کشور دزدی شدهاست.
گزارش: نظیفه محبوبی