لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۰۴

عطا محمد نور می‎گوید مذاکرات خود با رئیس جمهور را ادامه می‎دهد


سرپرست بلخ می‎گوید مذاکرات خود با رئیس جمهور را در کابل ادامه می‎دهد.

عطا محمد نور در یک مصاحبه با خبرگزاری رویترز اظهار داشته که برای این به کابل آمده‎است که مذاکرات خود را با رئیس جمهور اشرف غنی ادامه بدهد.

آقای نور در یک زمانی در مورد مذاکراتش با رئیس جمهور صحبت می‎کند که حکومت وحدت ملی علاوه بر مشکلات امنیتی با مشکلات سیاسی هم دست و گریبان می‎باشد.

گفته می‎شود تلاش‎های عطا محمد نور با مخالفت‎های رئیس اجرائیه عبدالله عبدالله روبه‌رو خواهد شد.

از آغاز مذاکرات آقای نور با رئیس جمهور چند هفته می‎گذرد ولی تا حال به کدام نتیجه نرسیده‎اند.

عطا محمد نور
عطا محمد نور

این هم روشن نیست که نامبرده در چه موارد مشخص با رئیس جمهور اشرف غنی مذاکره کرده و در حکومت خواهان چه نقشی می‎باشد.

اما نور گفته‎است که می‎خواهد در مسایل و موضوعات ملی کشور نقش داشته باشد.

او گفته است:

"به خود من وظایف پیشنهاد شده و این حسن نظر و حسن نیت وجود دارد که من در کابل وظیفه بگیرم. ولی من خودم تا حال کدام وظیفه برای خود انتخاب نکرده‎ام. شخص خودم اولویت نداده‎ام. من می‎خواهم که در سطح ملی و در سطح احزاب بزرگ سیاسی توجه شود و تغییرات بیاید و این‎ها راضی باشند و سهم خوب در حکومت داشته باشند. این برای ما یک اولویت است."

بر اساس گزارش‌ها روابط رئیس جمهور اشرف غنی با نور در گذشته خوب نبود و رئیس جمهور می‎خواست او را از ولایت بلخ دور کند.

آقای نور در کابل در خانه خود زندگی می‎کند و به گفته خبرگزاری رویترز روزانه صدها تن به دیدن وی می‎روند.

آقای نور به رویترز گفته‎است اگر مذاکرات آن‎ها به پیروزی برسد ولایت بلخ را که مرکز قدرت محلی وی می‌باشد به یک والی نو و جوان خواهد داد.

او افزود حاضر است با حکومت همکاری کند و از آن حمایت نماید.

به نوشته رویترز حکومت مرکزی که در کدر رهبری آن مشکلات سیاسی وجود دارد با داخل شدن نور مشکلات آن بیشتر خواهد شد.

عبدالله که به میانجی‌گری امریکا در موافقت حکومت وحدت ملی به حیث رئیس اجرائیه تعیین شد تحت فشار طرفداران خود قرار دارد که می‎گویند او نتواسته است از منافع آن‌ها دفاع کند.

گزارش به نقل از برخی تحلیل‌گران می‌نویسد که نزدیکی عطا محمد نور با رئیس جمهور می‌تواند با مصابۀ یک چالش در برابر رهبری عبدالله عبدالله محسوب شود.

عبدالله عبدالله در انتخابات قبلی از طرف جمیعت اسلامی کاندید شده بود که عطا محمد نور رئیس اجرائیه این حزب است.

سؤال اینجاست، نور که عضو جمیعت اسلامی یعنی حزبی می‎باشد که بعد از سال ۲۰۰۱ در تمام حکومت‎ها نقش به سزای داشت خواهان چی امتیازاتی است؟ و آیا خواسته‎های وی به جمیعت اسلامی تعلق دارد و یا منافع شخصی خودش؟!

همین سؤال را با کارشناس امور سیاسی فاروق بشر در میان گذاشتیم.

بشر می‎گوید گمان نمی‎کند که نور در حکومت فعلی برای مقام بلند به شخص خودش تلاش نماید و کوشش می‎کند که موقف سیاسی خود را برای آینده در افغانستان تقویه نماید.

او افزود:

"عطا محمد نور با وجودی که یک جمهوری جداگانه در سمت شمال برای خود تأسیس کرده، ولی من فکر می‎کنم که توقعات او بیشتر از این است. روابط بین داکتر عبدالله و عطا محمد نور به شکلی که در جریان انتخابات بود، نیست، من فکر می‎کنم که او خود را با داکتر اشرف غنی نزدیک کرده و به نظر من در این دور او به کدام موقفی ضرورت ندارد و نمی‎خواهد. او می‎خواهد آمادگی بگیرد برای دوره آینده که خود را کاندید کند یا بحیث رئیس جمهور و یا بحیث معاون اول برای هر کسی که کاندید می‎شود."

از آغاز مذاکرات آقای نور با رئیس جمهور تا حال در مورد محتوای صحبت‎های آن‎ها سخنگویان ارگ به رسانه‎ها از جمله رادیو آزادی معلومات نداده‎اند.

یک تعداد کارشناسان امور سیاسی به این باور اند که آمدن عطا محمد نور به کابل برای داکتر عبدالله که یک مقام مهم جمیعت اسلامی در حکومت می‎باشد مشکلات ایجاد خواهد کرد.

دوستم که در شمال از چهره‎های قدرتمند می‎باشد در این منطقه از رقبای جدی آقای نور بشمار می‎رود.

علاوه بر آن پیمان صلح حکومت با رهبر حزب اسلامی انجنیر گلبدین حکمتیار هم بعضی نگرانی‎ها را ایجاد کرده‎است.

این تحرکات نو در فضای سیاسی افغانستان در یک زمانی مشاهده می‎شوند که دو سال بعد در سال ۲۰۱۹ انتخابات ریاست جمهوری در این کشور برگزار می‎شود.

بعضی تحلیل‌گران این تحرکات را جز تلاش‎های سیاسی برای انتخابات می‎شمارند.

با در نظرداشت فساد بیش از حد در انتخابات ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۴ و تلاش‎های کند برای اصلاح نظام انتخاباتی هیچ‌کس گفته نمی‎تواند که انتخابات بعدی هم به عین سرنوشت دچار نخواهد شد.

XS
SM
MD
LG