شماری از باشندگان ولسوالیهای حضرت امام صاحب و قلعهزال ولایت کندز شاکی اند که همه ساله در فصل تابستان زمانیکه سطح آب دریای آمو بلند میشود زمینهای زراعتی و منازل مسکونی شان را تخریب میکند.
اهالی این ولسوالیها میگویند که در طی چند سال گذشته غرض تحکمیات کنار دریا آمو کارهای ابتدایی صورت گرفته، اما آن موثر نبوده و با خیزش آب دوباره از بین رفتهاند.
شماری از باشندگان ولسوالی حضرت امام صاحب کندز که در کنار دریای آمو بود و باش دارند از دولت میخواهند تا در خصوص تحکمیات سواحل دریای آمو کارهای اساسی را انجام دهند، که در آینده زمینهای زراعتی و منازل مسکونی مردم از تهدید آب این دریا رهایی پیدا کنند.
دو تن از باشندگان این ولسوالی به رادیوآزادی چنین گفتند.
"این دریا خیلی زیاد خرابی کردهاست و مشکلات زیادی است، اما در این مورد کارهای چشمگیری نشده است که آب دریا را مهار کند و مردم از تهدیدات طغیان آب دریا رهایی پیدا کنند."
"مناطق شمالی ولسوالی امام صاحب که محاط به دریای آمو است در آن مناطق دریای آمو خرابی زیادی کرده و به مردم خسارات زیادی وارد شدهاست و خصوصاً در موسم خیزش آب به مردم هم خسارات مالی و هم جانی وارد میکند."
با این همه برخی از باشندگان ولسوالی قلعهزال کندز نیز مدعی اند که همه ساله خیزش آب دریای آمو صدها جریب زمین زراعتی و منازل مسکونی مردم این ولسوالی را تخریب میکند.
ساکنان این ولسوالی میگویند که در کنار دریای آمو تنها کارهای مقدماتی صورت گرفته، اما تا هنوز به هدف مهار کردن آب دریای آمو از سوی ارگانهای ذیربط کشور کارهای اساسی و بنیادی صورت نگرفته است.
جمعه خان حکیمی یکتن از بزرگان ولسوالی قلعهزال این ولایت در مورد تخریبات دریای آمو به رادیو آزادی چنین گفت:
"در وقت طغیان آب دریای آمو مردم خیلی متضرر میشوند و تا هنوز صدها جریب زمین زراعتی مردم و خانههای مردم از اثر آب خیزی همین دریا تخریب شده و سر بندهای پنج نهر نیز تخریب شده و از آن صدها جریب زمین بی آب شدهاند."
از سوی دیگر مقامهای محلی کندز مشکلات باشندگان ولسوالیهای یاد شده را تائید کرده و تحکیمات بالای دریای آمو را از الویتهای کاری شان دانسته میگویند که حکومت مرکزی به هدف تحکیمات اساسی سواحل دریای آمو پلانهای برزگِ را روی دست دارد و به زودی کار تحکمیات این دریا آغاز خواهد شد.
باید یاد آور شد که دریای آمو از بلندیهای ولایت بدخشان سرچشمه گرفته و هنگامی عبور از ولایتهای بدخشان، تخار و کندز همه ساله در زمان خیزش و طغیان آب خسارات زیاد مالی و حتی برخی اوقات تلفات جانی را نیز از خود برجا میگذارد.
اجمل آرین، کندز