لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۳۵

تحقیق: پس از نشست بن، افغانستان فرصت‎های زیادی را از دست داده‌است


نشست بن در مورد افغانستان در ۲۰۱۱ میلادی
نشست بن در مورد افغانستان در ۲۰۱۱ میلادی

مرکز مطالعات استراتژیک منطقه‌یی افغانستان رویکردهای یک نیم دهه این کشور را در یک گزارش گنجانیده‎است.

یافته‎های این گزارش که روز سه شنبه از سوی این مرکز در کابل با خبرنگاران در میان گذاشته شد نشان می‎دهد که این کشور پس از کنفرانس بن فرصت‎های زیادی را از دست داده و افغان‎ها هنوز هم نگران آینده کشورشان در بخش‎های مختلف اند.

درین گزارش ۴۰۰ صفحه‌یی که روز سه شنبه نشر شد، آمده‎است که افغان‎ها روی موضوعات زیادی چون حکومتداری، پروسه صلح، مبارزه با فساد و وضعیت امنیتی و اقتصادی باورمند نیستند.

عبدالباقی امین رئیس این مرکز حین ارائه این گزارش گفت، هرچند که افغانستان در یک و نیم دهه شاهد برخی پیشرفت‎ها نیز بوده است اما در مجموع برای تکمیل نیازهای ملی کارهای لازم صورت نگرفته‎است.

امین: پس از سال ۲۰۰۱ امکانات زیادی در افغانستان فراهم شد اما به صورت درست مدیریت نشد.
امین: پس از سال ۲۰۰۱ امکانات زیادی در افغانستان فراهم شد اما به صورت درست مدیریت نشد.

او افزود:

"پس از سال ۲۰۰۱ امکانات زیادی در افغانستان فراهم شد اما به صورت درست مدیریت نشد تا زیربناهای ساخته می‎شد که افغانستان را خودکفا می‎ساخت و به‌طرف آینده آن را کمک می‎کرد اکثر کمک‎ها استهلاک شد اکثراً در آن فساد شد چیزی مهمی که در افغانستان وجود ندارد پلان استراتژی مهم که همه امکانات این کشور را بگونه درست مدیریت بکند."

این گزارش از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۴ در بخش‎های پروسه صلح، سیاست خارجی، مهاجرین، وضعیت اقتصادی، امنیتی، معارف و تحصیلات عالی تحقیق و در ۴۰۰ صفحه ترتیب شده‎است.

مرکز مطالعات استراتژیک منطقه‌یی افغانستان در کنار این گزارش، فیصدی انتقادات مردم را نیز با در نظرداشت سؤالات رو در رو با آنان درجه بندی کرده‎است.

نظریات جمع شده مردم از شش شهر بزرگ این کشور نشان می‎دهد که ۶۲ درصد از پاسخ دهنده‎ها از تلاش‎های حکومت در زمینه صلح راضی نیستند، ۸۷ درصد آنان روی روابط نامتوازن افغانستان با کشورهای منطقه انتقاد دارند، و ۷۶ درصد دیگر هم به این باورند که مبارزه حکومت با فساد جنبه شعاری دارد.

همینطور، ۹۰ درصد از پاسخ دهنده‌گان به این باورند که حکومتداری خوب در افغانستان با مشکلات همراه است، ۸۰ درصد آنان به بهبود وضعیت اقتصادی باور ندارند و ۵۸ درصد آنان حتی به مصئویت شخصی اعتماد شان را از دست داده‎اند.

مرکز مطالعات استراتژیک منطقه‌یی افغانستان می‎گوید که این نظرسنجی را در نتیجه مصاحبه با ۷۰۰ صاحب نظران و استادان پوهنتون در کابل، کندهار، هرات، بلخ، جلال‌آباد و کندز بدست آورده‎اند.

در افغانستان سروی‎های زیادی در مورد وضعیت این کشور انجام می‎شود، امام به باور برخی از آگاهان امور، یک ونیم دهه را بررسی کردن و در یک گزارش تحلیلی گنجانیدن یک اقدام بی‌مانند است.

بر اساس گفته‎های مقامات افغان، در این یک و نیم دهه جامعه جهانی میلیاردها دالر با افغانستان کمک کرده‎است اما انتقادات بر این است که در کنار مقامات حکومتی، دست داشتن خارجی‎ها نیز در فساد امیدواری‎ها برای افغانستان را به چالش کشیده‎است.

ریاست جمهوری افغانستان با استقبال از این گزارش می‎گوید که باید سؤالات نظرسنجی در این کشور معیاری شود.

شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی رئیس جمهور به رادیو آزادی گفت که نظرسنجی‎های دیگر نشان دهنده رضایت مردم از بسیاری کارکردهای حکومت است.

مرتضوی: نظرسنجی‎های دیگر نشان دهنده رضایت مردم از بسیاری کارکردهای حکومت است.
مرتضوی: نظرسنجی‎های دیگر نشان دهنده رضایت مردم از بسیاری کارکردهای حکومت است.

او افزود:

"نظرسنجی‎های دیگر از جمله نظرسنجی خانه آزادی که بازتاب دهنده افکار عمومی است نشان می‎دهد که مردم از اقدامات و سیاست‎های حکومت بخصوص در بخش امنیتی، سیاست خارجی و زیربناها راضی به نظر می‎رسند به نهادهای که نظرسنجی انجام می‎دهند احترام داریم ولی نظرسنجی‎های دیگر نشان دهنده این است که مردم از کارکرد حکومت راضی هستند."

زبیر شفیقی یکی از آگاهان امور با آن‌که یافته‎های گزارش مرکز مطالعات استراتژیک منطقه‌یی افغانستان را منبع مهم برای حل مشکلات مختلف حکومت می‌داند اما می‎افزاید که بنیاد این مشکلات در کنفرانس بن گذاشته شد.

وی به این باور است که ایجاد حکومت در کنفرانس بن بر بنیاد ساختارهای قومی، سبب به وجود آمدن این همه مشکلات در افغانستان شده و به گفته وی اگر سیستم تغییر نکند ممکن این مشکلات برای دراز مدت ادامه یابد.

گزارش: آرزو غیاثی

XS
SM
MD
LG