لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۲۸ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۵۲

"جنگجویان لشکر جهنگوی" در میان مردان مسلح خارجی در زابل


مقام‌های محلی در زابل از ادامۀ حضور ده‌ها جنگجوی مسلح خارجی درین ولایت ابراز نگرانی می‌کنند.

بسم‌الله افغانمل والی زابل در گفت‌وگوی تیلیفونی با رادیو آزادی گفت که افراد مسلح مرتبط با گروه‌های تروریستی در برخی از مناطق مربوط به خاک افغان، ارغنداب و دایچوپان زابل فعالیت می‌کنند.

بسم الله افغانمل والی زابل
بسم الله افغانمل والی زابل

" [جنگجویان] لشکر جهنگوی و گروه‌های دیگر که با تروریستان ارتباط دارند، با تروریستان بین‌المللی به‌طور خاص با گروه داعش آنان این‌جا حضور دارند. اما آنان مکان دایمی یا مرکز واحد ندارند."

آقای افغان همچنین گفت بر اساس اطلاعات که به آنان رسیده، جنگجویان آسیای میانه‌ای به شمول تاجکستانی‌ها و ازبکستانی‌ها نیز در میان مردان مسلح در زابل حضور دارند.

در مورد شمار این جنگجویان خارجی اما، ارقام ضد و نقیض وجود دارد.

سمونوال غلام جیلانی فراهی آمر امنیت قوماندانی امنیۀ زابل به رادیو آزادی گفت:

"در چند ولسوالی، قرار راپور‌های کشفی استخباراتی، بعضی از راپورهای شفاهی که از مردم محل به ما مواصلت کرده، تقریباً اضافه از ۳۰۰ خانواده در ولسوالی خاک افغان در یکی دو نقطه ولسوالی ارغنداب ولایت زابل و بعضی مناطق دایچوپان موقعیت دارند."

اما، والی زابل گفت که شمار دقیق افراد خارجی مسلح در زابل روشن نیست.

پیش ازین هم از تحرکات جنگجویان خارجی عمدتاً لشکر جهنگوی‌العالمی یک گروه تندرو پاکستانی در ولایت زابل گزارش شده‌است.

لشکر جهنگوی‌العالمی یک بخش ازین گروه افراطی سنی لشکر جهنگجوی است که بارها اقلیت شیعیان در پاکستان عمدتاً در ایالت بلوچستان را هدف قرار داده‌است.

خبرگزاری اسوشیتد پرس در ماه دسمبر سال ۲۰۱۶ از قول علی بن سفیان یک سخنگوی این گروه گزارش داد که یوسف منصور خراسانی رهبر این گروه جنگجو در حال سفر در زابل از یک حملۀ مسلحانه جان به سلامت برد.

بر اساس گزارش، سفیان افزوده بود که مهاجم مربوط به خود این گروه از سوی یک محافظ خراسانی از پای درآمد.

زابل از راه ژوب که یک منطقۀ ایالت بلوچستان است به وزیرستان وصل می‌شود.

به گفته مقام‌های امنیتی، پس از سقوط رژیم طالبان در سال ۲۰۰۱ میلادی در افغانستان، وزیرستان که به بخش‌های شمالی و جنوبی تقسیم شده، به عنوان یک مخفی‌گاه بزرگ برای طالبان افغان و افراط‌گرایان متحد آنان از القاعده گرفته تا جنگجویان آسیای میانه و پاکستانی مبدل گشته‌است.

یک عملیات نظامی اردوی پاکستان در سال ۲۰۰۹ میلادی بسیاری از جنگجویان را به وزیرستان شمالی راند.

سپس یک عملیات نظامی گسترده دیگر به نام ضربِ عضب در ماه جون سال ۲۰۱۴ میلادی بسیاری از جنگجویان را از وزیرستان شمالی بیرون راند.

محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در سخنرانی دو سال پیش‌اش در کانگرس ایالات متحده امریکا در مورد پیامد عملیات‌های نظامی اردوی پاکستان چنین گفت:

"جنبش‌های تروریستی که هدف‌شان بی‌ثبات ساختن هر دولت در منطقه است دنبال پایگاه‌های جدید عملیاتی هستند. ما در خط مقدم هستیم، اما تروریست‌ها برای گسترش پیام‌های نفرت‌انگیز و تفرقه‌آمیز نه مرز می‌شناسند و نه نیاز به پاسپورت دارند. از جانب غرب، داعش پیش از پیش افرادی را برای آزمایش آسیب‌پذیری‌ها به جنوب و غرب افغانستان فرستاده‌است. از جنوب، عملیات‌های ضد شورش از سوی پاکستان که در آن بیش از ۴۰۰۰۰ تن کشته شده‌اند، طالبان را از وزیرستان جنوبی به مناطق مرزی افغانستان رانده می‌رود."

​عبدالقادر قلاتوال نمایندۀ مردم زابل در ولسی جرگۀ افغانستان است.

او در گفت‌وگوی تیلیفونی با رادیو آزادی گفت که بر اساس اطلاعات که از محل به او رسیده جنگجویان خارجی که هویت‌شان مشخص نیست از آن سوی مرز به مناطق زابل عمدتاً به ولسوالی استراتیژیک خاک افغان رخنه کرده و تهدید جدی پنداشته می‌شوند.

​عبدالقادر قلاتوال نمایندۀ مردم زابل در ولسی جرگۀ افغانستان
​عبدالقادر قلاتوال نمایندۀ مردم زابل در ولسی جرگۀ افغانستان

وی گفت:

"از وزیرستان شمالی و جنوبی خانواده‌های که آمده‌اند مربوط به اتباع خارجی هستند که یک تعداد زیاد‌شان مسلح هستند و مستقر شده‌اند در مربوطات ولسوالی خاک افغان. احتمالاً یک تهدید هم برای مناطق هزاره‌جات هستند و هم مناطق مربوط به زابل و نیز به ولایت ارزگان."

پیشینۀ حضور جنگجویان مسلح خارجی در زابل به سال‌های گذشته بر می‌گردد.

دو سال پیش، داوود گلزار، رئیس پیشین شورای عالی صلح زابل در صحبت با رادیو آزادی گفته بود که ستیزه‌جویان خارجی وابسته به لشکر طیبه و لشکر جهنگوی مستقر در برخی از مناطق این ولایت در ربودن سی و یک تن از مسافران هزاره در ولسوالی خاک افغان هم دست داشتند.

قلاتوال هم در همان زمان به رادیو آزادی گفته بود که شماری ازین جنگجویان به ولایت هلمند و نیز به ولایت فاریاب در شمال افغانستان نقل مکان کرده‌اند.

قلاتوال اکنون در گفت‌وگوی تازه‌اش گفت که هنوز هم به این مشکل رسیدگی لازم نشده‌است.

وی می‌افزاید:

"مردم ولایت زابل بارها صدای خود را بلند کرده‌اند ولی متأسفانه تا حال کدام اقدامِ که از طرف مسئولان حکومتی صورت گرفته باشد، مشاهده نشده‌است."

سمونوال غلام جیلانی فراهی آمر امنیت قوماندانی امنیۀ زابل در صحبت با رادیو آزادی تهدید از جانب جنگجویان خارجی مسلح در زابل را تأیید کرد ولی از اقدام‌ها علیه آنان سخن گفت:

"مشکلات شاید در بهار سال آینده به بار بیاید. این‌ها از همان جا تنظیم می‌شوند، از همان جا توظیف می‌شوند به ولایت ارزگان به ولایت غزنی، پکتیا، پکتیکا. ما کوشش می‌کنیم که در همین زمستان امسال بخیر، بتوانیم عملیات وسیع را در آن‌جا راه اندازی بکنیم تا همین ساحات از وجود مخالفین و اتباع خارجی پاکسازی شود."

جنرال محمد رادمنش معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان در گفت‌وگوی تیلیفونی به رادیو آزادی گفت که در گذشته عملیات‌های را علیه گروه‌های مخالف حکومت در زابل انجام داده‌اند و اکنون نیز عملیات علیه آنان ادامه دارد.

رادمنش: عملیات علیه گروه‌های مخالف مسلح در زابل جریان دارد.
رادمنش: عملیات علیه گروه‌های مخالف مسلح در زابل جریان دارد.

وی افزود:

"برنامه‌های ما این است که در آینده هیچ ولسوالی زیر تهدیدات هیچ گروهی نباشد و عملیات ما همین‌اکنون در ولایت زابل ادامه دارد و به همه جاهای که در آن تهدیدات باشد نوبت می‌رسد و ما به داد مردم خود در هر جای که باشند، می‌رسیم."

پیش ازین، جنرال جان نیکلسن فرماندۀ عمومی مأموریت حمایت قاطع ناتو در افغانستان گفته‌است که از میان ۹۸ گروه تروریستی در جهان، حدود ۲۰ گروه آن در منطقۀ افغانستان و پاکستان فعالیت دارند.

نیکلسن اما گفته‌است که هرگز نخواهند گذاشت که افغانستان بار دیگر به لانۀ امن برای تروریستان مبدل شود.

XS
SM
MD
LG