مفتش خاص امریکا از بازسازی افغانستان میگوید نیرو های امنیتی افغان تا هنوز این توانایی را ندارد تا امنیت کشور شانرا به طور کامل برقرار کنند.
سیگار میگوید اینکشور باید امنیت را به درستی برقرار کند تا جلو مبدل شدن افغانستان به پناهگاه امن القاعده و سایر شورشیان را بگیرد.
در گزارش تازه سیگار که دیروز "چهارشنبه" نشر شد، همچنان گفته شده که موجودیت نیروهای خیالی در افغانستان یکی از چالشهای دیگر در برابر برقراری امنیت در اینکشور است.
در این گزارش توانایی نیروهای امنیتی افغان تحت پرسش قرار گرفتهاست.
سیگار که از امور بازسازی افغانستان نظارت میکند، گفته که نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان نتوانستهاند تا امنیت تمام کشور شان را تأمین کنند و برخی مناطق را از دست دادهاند.
اما وزارت دفاع افغانستان به این یافتههای سیگار کاملاً موافق نیست.
محمد رادمنش معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی میگوید در یک سال گذشته، نیروهای اردوی ملی چندین منطقه را از وجود شورشیان پاکسازی کردند.
با آنکه آقای رادمنش در صحبت با رادیو آزادی، برخی مشکلات را پذیرفت اما تأکید کرد که با تجهیز کامل اردوی ملی افغان، چالشهای باقی مانده وزارت دفاع حل خواهد شد.
او افزود:
"توانایی ما مربوط به سلاح و تجهیزاتی است که ما در دست داریم، به هر اندازه که ما بتوانیم قطعات زمینی خود را حمایت کنیم، به هر اندازه که توپچی، تانک زرهدار و همچنان هوایی ما قویتر و زیادتر اکمال شود، به همان اندازه قوت ما بیشتر میشود و میتوانیم در مبارزه علیه تروریزم، فعالیتهای بیشتر کنیم."
اما جان سوپکو مفتش خاص امریکا از بازسازی افغانستان میگوید با وجود دهها میلیارد دالر کمک، تواناییهای نیروهای امنیتی افغان به حد لازم نرسیدهاست.
وی میگوید امریکا از سال ۲۰۰۲ میلادی تا حالا، ۶۴ میلیارد دالر با اردو، پولیس و قوای هوایی افغانستان کمک کرده که شامل تقریباً سه و نیم میلیارد دالر در سال ۲۰۱۶ میلادی میشود.
این هم در گزارش سیگار به نقل از وزارت دفاع امریکا برجسته ساخته شده که نیروهای امنیتی افغان در کُل، میتوانند تنها امنیت مراکز بزرگ و شهرهای پر جمعیت را بگیرند.
در بخش دیگر این گزارش گفته شده که دهها هزار سرباز خیالی در صفوف اردو و پولیس ملی افغانستان وجود دارند.
وزارت دفاع افغانستان میگوید با تقویت سیستم بایومتریک، مشکلات از این ناحیه رفع میشود و تمامی نظامیان و سربازان اردوی ملی در این سیستم دوباره ثبت خواهند شد.
از سوی دیگر نجیب دانش معاون سخنگوی وزارت داخله افغانستان میگوید در گذشته در مورد موجودیت نیروهای خیالی، حرفهای مطرح شده بود که حالا حل شدهاست.
او افزود:
"در مورد پولیس یا افرادی که اصلاً وجود ندارند، یک هیئت مشترک به تمام ولایتهای مختلف افغانستان سفر کرد و پولیس را از نزدیک بررسی کرد. در بخش پولیس محلی بعضی مشکلات وجود داشت که ما آنرا حل کردیم و در حال حاضر این مشکل برطرف شدهاست."
اردو و پولیس ملی افغانستان، از آغاز سال ۲۰۱۵ تمامی مسئولیتهای امنیتی کشور را به عهده دارند.
در گزارش مفتش خاص امریکا از بازسازی افغانستان آمدهاست سال اول برای نیرو های امنیتی افغان خیلی مشکل بود و آنها بیش از پنج هزار تن تلفات داشتند، اما سال ۲۰۱۶ برای این نیروها، پرتلفاتتر از گذشته دانسته شدهاست.
با این همه تلاشها و قربانیها، اردوی امریکا در ماه اگست سال ۲۰۱۶ گفت ۶۳،۴ درصد خاک افغانستان در کنترول حکومت اینکشور است، در حالیکه در نومبر سال ۲۰۱۵، نیروهای امنیتی افغان، بر ۷۲ درصد خاک کشور شان حاکمیت داشتند.
گزارش: جاوید نعیمی