صدها تن از عالمان دین جنگ روان در افغانستان را به ضرر اسلام عنوان کردند و گفتند که باید جلو آن گرفته شود.
آنها روز پنجشنبه در نشستیکه از سوی حزب حرکت انقلاب اسلامی مردم افغانستان راه اندازی شده بود تاکید کردند که باید از طریق مذاکرات بینالاافغانی با طالبان صلح شود.
عبدالحکیم منیب عالم دین و رهبر حزب حرکت انقلاب اسلامی افغانستان گفت، عالمان دین باید از دسیسههای که متوجه این کشور است جلوگیری نمایند.
آقای منیب میگوید، جنگ جاری، تلاش بخاطر نفاق مذهبی، دامن زدن به تعصبات قومی، زبانی و جنگ نیابتی برخی از کشورهای خارجی و شماری از حلقات است.
به گفته وی عالمان دین بخاطر جلوگیری از جنگ و تامین صلح در افغانستان باید با حکومت کمک نمایند.
او افزود:
" بخاطر تامین صلح مکلفیت شان را ادا نمایند در این مسئله از خداوند بترسید زحمت بکشید هر کس به اندازه خودش زحمت بکشد و این کار سبب میشود که خداوند بالای ما و شما رحم کند."
آقای منیب همچنان گفت، صلح با طالبان تنها از راه تفاهم بین الاافغانی ممکن است و در این مسئله نقش علمای دین نیز بسیار مهم است.
در این نشست برخی دیگر از عالمان دین و شماری از چهرههای سیاسی و مطرح نیز اشتراک کرده بودند.
در عین حال مولانا سمیع الله ریحان که به نمایندگی از دیگر علمای دین گفت، آنها بخاطر تامین صلح تلاشها را با ایجاد یک اجماع آغاز کردهاند.
با اینهمه حاجی دین محمد معاون شورای عالی صلح افغانستان میگوید، صلح یک آرمان مقدس است و هیچ کس با آن مخالفت کرده نمیتواند.
او افزود:
" علما! زمانیکه اینقدر قوت دارید خاموش نباشید زمانیکه شما در منبر ایستاده میشوید شما حق را بیان کنید و در مقابل باطل ایستادگی نمایید."
از سوی هم ضیاالحق امرخیل رئیس نهاد ثبات ملی در این نشست گفت، افغانها تسلیمی نه بلکه صلح میخواهند و صلح بدون شرط امکان پذیر نیست.
آقای امرخیل میگوید، برخیها بخاطر منافع شخصی شان مخالفت میکنند اما عالمان دین باید در این مسئله صدای شان را بلند نمایند.
او افزود:
" صلح خواست همه مردم افغانستان است شاید افرادی کمی چنین باشند که بخاطر منافع شخصی شان با این پروسه مخالفت نمایند."
در عین حال ذبیح الله مجددی عضو شورای احزاب میگوید، هیچکس با صلح مخالفت نکند و در عین حال هیچ فردی صلاحیت بخشیدن مجرمین را هم ندارد.
پس از امضای تفاهم نامه صلح میان حکومت افغانستان و حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار امیدها بخاطر گفتگوهای صلح با طالبان مسلح نیز بیشتر گردید.
در برخی از جلسات، بحثها و مجالس روی این مسئله تاکید میشود که طالبان مسلح باید از راه جنگ نه بلکه از طریق گفتگوهای سیاسی با حکومت مخالفت هایش را حل نماید.
فرشته ندا