لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۰ جدی ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۳۵

بررسی نقش قوای خارجی در کنار نیروهای افغان در سال ۲۰۱۶


۲۰۱۶ میلادی پایان یافت در این سال در کنار نیرو‌های امنیتی افغان، نیرو‌های خارجی نیز در جنگ نقش ایفا کردند.

مأموریت حمایت قاطع در افغانستان می‌گوید که عملیات‌های مهم و زیادی در یک سال گذشته در افغانستان از سوی نیرو‌های خاص امریکایی ضد تروریزم در افغانستان اجرا شده‌است.

بل سلفین مسئول روابط عامه این مأموریت به رادیو آزادی گفت که در جریان این عملیات‌ها ۱۲ رهبر کلیدی داعش بشمول حافظ سعید خان کشته و حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد تلفات یعنی ۵۰۰ تن جنگجویان داعشی کشته شدند.

آقای سلفین گفت که فعالیت‌های داعش مهار شده و فعالیت آنان از ۹ ولسوالی به سه ولسوالی محدود شده، منابع مالی‌‌شان از هم پاشیده و مراکز قومانده و آموزش‌شان تخریب شده‌است.

ارگان‌های امنیتی و دفاعی افغانستان حضور این نیرو‌ها را مؤثر و پُر دستاورد می‌خوانند.

صدیق صدیقی سخنگوی وزارت داخله افغانستان در صحبت با رادیو آزادی گفت که نیرو‌های خارجی در تفاهم با نیرو‌های افغان توانستند تا هسته‌های کلیدی شبکه‌های تروریستی را هدف قرار بدهند و مانع ایجاد مراکز اصلی‌شان شوند.

صدیقی: نیرو‌های خارجی در تفاهم با نیرو‌های افغان توانستند تا هسته‌های کلیدی شبکه‌های تروریستی را هدف قرار بدهند
صدیقی: نیرو‌های خارجی در تفاهم با نیرو‌های افغان توانستند تا هسته‌های کلیدی شبکه‌های تروریستی را هدف قرار بدهند

وی افزود:

"حمله‌های هوایی نیرو‌های امریکایی و ناتو که بالای اهداف خاص انجام یافته در از بین بردن هسته‌های کلیدی یا منابع تروریستان مؤثر بوده یعنی افراد کلیدی تروریستان در نتیجه این حمله‌ها از بین برده شدند."

وزارت‌های داخله و دفاع افغانستان می‌گویند که چالش‌های امنیتی در سال ۲۰۱۶ نسبت به سال‌های گذشته بیشتر بوده‌است.

به گفته صدیق صدیقی شبکه‌های حقانی، طالبان و داعش می‌خواستند تا در افغانستان مراکز اصلی‌شان را ایجاد کنند اما مؤفق نشده‌اند.

مسئولان امنیتی افغان می‌گویند که نیروهای امریکایی و ناتو در بیرون راندن مخالفان مسلح از شهر کندز، و دفع حملات آنان در ننگرهار، ارزگان، هلمند و فراه نقش سازنده داشته‎اند.

محمد رادمنش معاون سخنگوی این وزارت به رادیو آزادی گفت با استفاده از تکنالوژی امریکا و طیاره‌های آنان، توانسته‌اند تا مواضع دشمن را از بین ببرند.

اما آیا نیازمندی‌های نیرو‌های امنیتی افغان در میدان‌های نبرد مرفوع شده‌است یا هنوز هم به کمک نیرو‌های خارجی ضرورت می‌رود.

محمد رادمنش معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان
محمد رادمنش معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان

آقای رادمنش در مورد گفت:

"لازم است تا یک قوای هوایی مجهز، قوای رادار، قوای انجنیری، توپچی و زره دار و همچنان تکنالوژی عالی استخباراتی در اختیار داشته باشیم."

از آغاز سال ۲۰۱۵ میلادی با خروج نیروهای بین‌المللی از افغانستان، تمامی مسئولیت‌های امنیتی به نیروهای افغان سپرده شد اما نیرو‌های خارجی به حمایت، مشوره دهی و کمک‌های تخنیکی‌شان با این نیرو‌ها ادامه داده‌اند.

در حال حاضر به شمول نیروهای امریکایی حدود چهارده هزار نیروی بین‌المللی در افغانستان مستقر اند.

وضعیت امنیتی در سال ۲۰۱۶ سبب شد تا امریکا موضع‌اش در باره این‌کشور را تغییر دهد.

بارک اوباما رئیس جمهور امریکا در ماه جولای ۲۰۱۶ پس از بررسی وضعیت افغانستان تصمیم گرفت تا نیروهای امریکایی در افغانستان کاهش نیابد.

از سوی هم وی فیصله کرد تا صلاحیت‎های بیشتر به نیروهای کشور ‌اش در افغانستان داده شود.

مقامات امریکایی گفته‎اند در حال حاضر حدود ۸۴۰۰ سرباز این کشور در افغانستان مستقر اند.

ظهور گروه داعش در افغانستان نیز یک چالش بزرگ بوده‌است.

ایوب حسین‌خیل رئیس لوای سرحدی در شرق کشور در مصاحبه با رادیو آزادی گفت، نیرو‌های امنیتی افغان در هماهنگی با قوت‌های هوایی نیرو‌های بین‌المللی در این سال توانستند تا بسیاری مناطق را از تصرف داعش پاکسازی کنند و مراکز شان را از بین ببرند.

وی افزود:

"حملات هوایی نیرو‌های خارجی در شرق کشور و سرکوب کردن داعش و دیگر گروه‌های تروریستی مؤفق بوده‌است و این حملات همچنان در میدان‌های نبرد به سربازن افغان مورال داده‌است."

رویداد دیگر، سقوط بار دوم برخی مناطق شهر کندز در سال ۲۰۱۶ بود.

این شهر پس از مدت محدودی از سوی قوای افغان به کمک نیروهای امریکایی دوباره تصرف گردید.

شیر عزیز کامه‌وال قوماندان زون ۸۰۸ سپین‌زر در شمال‌شرق کشور می‌گوید نیرو‌های خارجی در سال گذشته میلادی اضافه‌تر از ۳۰۰ عملیات مستقل و مشترک را در کندز انجام داده‌اند.

کامه وال: نیرو‌های خارجی در سال گذشته میلادی اضافه تر از ۳۰۰ عملیات مستقل و مشترک را در کندز انجام داده‌اند.
کامه وال: نیرو‌های خارجی در سال گذشته میلادی اضافه تر از ۳۰۰ عملیات مستقل و مشترک را در کندز انجام داده‌اند.

آقای کامه‌وال می‌افزاید:

"اگر واقعاً نیرو‌های خارجی در حادثه امسال در کندز همراه ما نمی‌بود، شاید ولایت سقوط می‌کرد اما با همکاری نیرو‌های خارجی ما توانستیم به دشمن ضربات قوی وارد کنیم."

هلمند هم یکی از ولایت‌های است که وضعیت امنیتی آن در سال ۲۰۱۶، خیلی بدتر از سال‌های گذشته توصیف شده‌است.

نسیمه نیازی نماینده مردم هلمند در ولسی جرگه به رادیو آزادی گفت که عملیات‌های که از سوی نیرو‌های داخلی و خارجی در سال ۲۰۱۶ انجام شده‌است، مؤفقیت آمیز نبوده‌است.

وی گفت:

"در کل نتیجه‌ای را که بدست می‌آوردیم، نیامده‌است. تمام ساحات بدست طالب است و ما مؤفقیت آنان را از کجا اعلام کنیم."

جنرال چارلس کلیفلند سخنگوی مأموریت حمایت قاطع در افغانستان
جنرال چارلس کلیفلند سخنگوی مأموریت حمایت قاطع در افغانستان

جنرال چارلس کلیفلند سخنگوی مأموریت حمایت قاطع در افغانستان گفته‎است:

"طیاره‎های امریکایی از آغاز سال ۲۰۱۶ تا اکتوبر همین سال در افغانستان ۷۰۰ حمله هوایی را انجام داده و از رقم حملات یک ساله تا هنوز از سوی مأموریت حمایت قاطع به نشر نرسیده‌است."

در سال ۲۰۱۶ اتفاقات امنیتی دیگر نیز رخ داده‌است.

در این سال جامعه جهانی نشست بزرگ وارسا را برگزار کرد و تعهد سپرد که ۱۵.۲ میلیارد دالر تا سال ۲۰۲۰ به نیرو‌های امنیتی افغان کمک می‌کنند.

در سال ۲۰۱۶ امریکا ۴۹۲ واسطه زرهی را به وزارت داخله افغانستان کمک کرد.

به گفته جنرال شعیب قوماندان قوت‌های هوایی، در این سال نزدیک به ۲۰ بال طیاره در اختیار نیرو‌های امنیتی افغانستان قرار گرفته‌است.

آقای شعیب می‌گوید:

"توسط طیارات ۲۹۱، مد۵۳۰، طیارت م۳۵، م۲۴ و طیارات هلیکوپتر ۱۷۱ ضربات کوبنده را به دشمن وارد کردیم."

شماری از تحلیگران نظامی افغان دو دلیل را مطرح می‌کنند که به گفته آنان عدم مؤثریت نیرو‌های خارجی را در میدان‌های نبرد نشان می‌دهد.

به گفته عتیق‌الله امرخیل، یکی کمتر بودن فعالیت‌های محاربوی نیرو‌های ناتو و دوم وارد شدن تلفات ملکی در جریان عملیات‌های هوایی از مشکلات عمده در فعالیت‌های نیرو‌های خارجی خوانده می‌شود.

وی افزود:

"در جنگ در فعالیت‌های محاربوی در ولسوالی‌ها و قریه‌جات آنقدر مؤثر نیستند و نه آنقدر سهم می‌گیرند."

آقای امرخیل همچنان گفت، برای بهتر شدن امنیت بحث مدیریتی باید مورد توجه قرار گرفته، تداخل وظیفوی و عدم هماهنگی میان نیروهای امنیتی افغان از بین برود و مواظبت از پرسونل شکل بگیرد.

گزارش: نورالله شایان

مرتبط

XS
SM
MD
LG