در حالیکه از عضویت افغانستان در سازمان تجارت جهانی یا "WTO" شش ماه میگذرد اتاق تجارت و صنایع میگوید، افغانستان از عضویت در این سازمان استفاده لازم نکردهاست.
اتاق تجارت و صنایع میگوید، به دلیل اقدامات ضعیف وزارتهای تجارت و امور خارجه اینکشور تا هنوز از عضویت در سازمان جهانی تجارت استفاده درست نکردهاست.
خانجان الکوزی معاون این اداره به این باور است که برای استفاده از عضویت در این سازمان در سطح دولت برخی قوانین تصویب و اقداماتی نیز عملی شد اما به دلیل بیتوجهی وزارتهای تجارت و امور خارجه فرصتهای زیادی را این کشور در این زمینه از دست دادهاست.
او افزود:
"ما یک سلسله مشکلات تخنیکی هم داریم که ربط میگیرد به مسئله ستندرد و سرتیفیکیت در بخش صادرات، همینگونه بر اساس پالیسی داشتن یک تیم قوی است که باید در جینیوا داشته باشیم که تا هنوز ایجاد نشدهاست، دولت کار هایش بطی نیست اما وزارتهای امور خارجه و تجارت کارهایشان بطی است و امتیازات که باید در شش ماه گذشته به دست میآوردیم به دست آورده نتوانستیم."
افغانستان حدود یازده سال پیش برای عضویت دایمی در سازمان تجارت جهانی درخواست داده بود که این درخواست در ماه جون سال روان میلادی پذیرفته شد.
با شامل شدن افغانستان در سازمان تجارت جهانی، شمار اعضای این سازمان به ۱۶۴ کشور رسید.
انتظارها این بود که با عضویت افغانستان در این سازمان سرمایهگذاری خارجی در این کشور بیشتر شود و نیز تجارت و ترانزیت هم تقویت یابد.
اما خانجان الکوزی میگوید، در شش ماه اخیر در بخش انتقالات هنوز مشکلاتی موجود است.
به گفته وی هنوز تجار افغان در بخش دسترسی به سهولتهای سازمان تجارت جهانی با چالشهای روبرو اند.
وزارت امور خارجه افغانستان تا هنوز در اینباره چیزی نگفتهاست اما وزارت تجارت و صنایع میگوید، از عضویت در سازمان تجارت جهانی استفادههای قابل توجهی شدهاست.
مسافر قوقندی سخنگوی این وزارت میگوید، سرمایهگذاری در کشور افزایش یافته و نیز این کشور به تمام امتیازهای دسترسی دارد که بقیه اعضای سازمان تجارت جهانی از آن استفاده میکنند.
او افزود:
"مزایای که ما از آن استفاده کردیم در سال جاری تقریبا دو میلیارد دالر سرمایهگذاری در افغانستان صورت گرفته که نزدیک به یک میلیارد آن در بخش انرژی است، افزایش صادرات است که بعد از عضویت در سازمان تجارت جهانی تقریباً بیش از صد میلیون دالر صادرات ما افزایش یافته نسبت به عین زمان در سال گذشته و میتوانیم ما در ۱۶۳ کشور صادرات داشته باشیم و اینها خودش میتواند جز از مزایای سازمان تجارت جهانی باشد که این روند ادامه دارد."
وی میگوید، برای معرفی کردن یک عضو از جانب افغانستان به این سازمان کار ادامه دارد و دولت برای استفاده از عضویت در سازمان تجارت جهانی برخی اقدامات عملی را انجام دادهاست.
در این حال عبدالله واحدیار یکی از کارشناسان مسایل اقتصادی میگوید، افغانستان در سال جاری شاهد یک سلسله سهولتها در بخش تجارت و ترانزیت است و اگر از عضویت در این سازمان استفاده بیشتر صورت میگرفت به گفته وی این سهولتها بیشتر میشد.
وی میگوید، افغانستان عضویت در این سازمان را با دشواری به دست آوردهاست و نیاز است تا برای باقی ماندن در این سازمان اقدامات مناسب و به موقع صورت گیرد.
گزارش: نصرت پارسا