لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۰ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۴۷

آگاهان: سازمان ملل بجای شعار، بر حامیان طالبان فشار وارد کند


هشدار به طالبان و یا شعار برای دلخوش سازی حکومت افغانستان از سوی شورای امنیت سازمان ملل؟

پرسش‌هایی‌که شماری از تحلیلگران روابط بین‌المللی به آن اشاره می‌کنند.

این تحلیلگران به این باور اند که مداخله و سازش کشورهایی‌که منافع‌شان را در جنگ افغانستان می‌بینند و عضویت شورای امنیت سازمان ملل‌متحد را دارند، دست تصمیم گیرندگان اصلی را برای پایان جنگ در افغانستان کوتاه ساخته‌است.

طاهر هاشمی یکی از این تحلیلگران می‌گوید، اگر شورای امنیت سازمان ملل‌متحد صادقانه بر آن شده‌است که در افغانستان صلح تأمین گردد و طالبان دیگر اسلحه‌شان را بر زمین بگذارند، باید کشورهای چون پاکستان، ایران و روسیه را که از این گروه چون ابزار جنگی برای رسیدن به اهداف‌‌شان بهره‌گیری می‌کنند، زیر فشار قرار دهد.

هاشمی: سازمان ملل متحد باید روسیه، ایران و پاکستان را زیر فشار قرار دهد.
هاشمی: سازمان ملل متحد باید روسیه، ایران و پاکستان را زیر فشار قرار دهد.

وی گفت:

"متأسفانه کشورهایی‌که عضویت این سازمان را دارند سازش‌های دارند که برای آن‌ها مهم است. اولتر باید این پرسش مطرح گردد که اگر طالبان و دیگر گروه‌های تروریستی و کشورهایی‌که به صلح و سعادت جامعه جهانی ضرر وارد می‌کنند چرا با آن‌ها سر صحبت دارد؟"

شورای امنیت سازمان ملل‌متحد یک‌روز پیش از این، از طالبان خواسته است تا اسلحه‌شان را بر زمین گذاشته و به روند صلح افغانستان بدون کدام قید و شرط بپیوندند.

گزینۀ که برای نخستین بار از سوی این شورا به طالبان و دیگر گروه‌های هراس‌افگن در این‌کشور مطرح شده‌است.

در این نشست شورای امنیت، همچنان بر وضع محدودیت‌های مالی بر این گروه تأکید شده‌است و نماینده حکومت افغانستان در این سازمان نیز خواستار سرکوب هراس‌افگنان در بیرون از مرزهای این‌کشور شده‌است.

با این همه، در دو سال گذشته حکومت افغانستان برای کشانیدن طالبان به این روند تلاش‌های را انجام داده‌است و حتی به انجام گفتگوهای صلح تا هفته‌ها خوشبینی‌های را از سوی رهبران حکومت وحدت ملی به همراه داشت، اما پس از رد انجام این گفتگوها از سوی طالبان و افشای مرگ ملا عمر رهبر پیشین این گروه این روند به بن‌بست کشانیده شد.

اکنون، طاهر هاشمی به این باور است که شورای امنیت سازمان ملل‌متحد نمی‌خواهد پاکستان را که برخاست‌گاه و تمویل کننده طالبان و دیگر گروه‌های هراس‌افگن است، رنجیده خاطر سازد و تصمیم‌گیری‌های این شورا در برابر افغانستان شعار بوده، نه عمل.

شورای امنیت سازمان ملل‌متحد درست زمانی از این گروه خواستار پذیرفتن مذاکرات با حکومت افغانستان شده‌است که به تازه‌گی گزارش‌های از مداخله کشورهای چون ایران، روسیه و چین با پا در میانی پاکستان در این روند پخش شده‌است.

حتی این‌کشورها نشست‌های را نیز در این باره داشته‌است که واکنش‌های را از سوی حکومت افغانستان به همراه داشته و آن را یک مداخله در روند صلح دانسته است.

با این همه، ریاست جمهوری بر موضع اخیر شورای امنیت سازمان ملل‌متحد واکنش مثبت دارد.

مینه‌پال: حکومت افغانستان چهارچوب صلح را بهترین راه می‌داند.
مینه‌پال: حکومت افغانستان چهارچوب صلح را بهترین راه می‌داند.

دواخان مینه‌پال معاون سخنگوی رئیس جمهور بر مذاکرات صلح حکومت افغانستان و طالبان تأکید می‌ورزد و می‌گوید:

"حکومت افغانستان چهارچوب صلح را بهترین راه می‌داند و آن گروه‌هایی‌که به صلح باور دارند می‌توانند وارد پروسه صلح شوند، اما آن گروه‌هایی‌که به نبرد می‌پردازند، نیروهای امنیتی افغان به هر گونه مقابله با آنان آماده‌اند."

اما لطیف نظری یکی از این آگاهان روابط بین‌الملل به این نظر است که اگر شورای امنیت سازمان ملل‌متحد در کشانیدن طالبان به میز گفتگوهای صلح اقدام عملی کند و حکومت افغانستان از این فرصت استفاده کند، زمان آن رسیده‌است که طالبان وارد مذاکرات شوند و کارگیری گزینه جنگ در برابر این گروه، نتیجۀ در پی‌نخواهد داشت.

گزارش: نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG