یک منبع مسئول در حکومت افغانستان که نمیخواهد از وی نام گرفته شود در صحبت با رادیو آزادی گفتهاست که دولت افغانستان گزارشهای را به دست آورده که نشان میدهد روسیه و ایران تلاش میکند تا طالبان افغان را در برابر عناصر مخالف مسلح خود مثل داعش حمایت تسلیحاتی کند.
منبع همچنان تائید کردهاست که بر اساس گزارشها تا حال دیدارهای میان مقامهای روسی و طالبان صورت گرفتهاست.
این منبع اظهار داشتهاست که حکومت افغانستان از این بابت نگران است و در صورت برخورد اینچنینی ایران و روسیه با تروریزم، افغانستان اولین کشوری خواهد بود که از این برخوردها متأثر خواهد شد.
این مقام حکومتی که نخواست از وی نام ببریم همچنان گفت، دولت افغانستان داعش و طالبان را به عنوان تروریست میشناسد و باید کشورهای منطقه هم با تروریزم تفکیک خوب و بد نداشته باشند.
احمد سعیدی یکی از کارشناسان سیاسی در صحبت با رادیو آزادی میگوید، در روزهای اخیر شماری از نمایندههای طالبان وارد مسکو شدهاند و با مقامهای روسی دیدار کردهاند.
به باور سعیدی هدف این دیدارها مبارزه با داعش بودهاست.
او افزود:
"یک نشست قبلاً در مسکو برگزار شده که دیروز خاتمه یافتهاست، در آن هیئتی از قطر اشتراک کرده بوده، هدف این نشست مقابله با داعش بوده، مسکو میخواهد یک گروه مقاومتی را کمک کند تا با داعش بجنگد و میخواهد به نحوی گروههای طالبان را که با داعش ضدیت دارند و مقابله میکنند، آنها را حمایت کند."
در باره این اظهارات تا هنوز سفارتهای روسیه و ایران به تازگی واکنش نشان ندادهاست.
ایران کشور همسایه با افغانستان است، گاه گاهی ادعاهای مبنی بر حمایت ایران از طالبان مطرح شدهاست.
اما سفیر ایران پیش از این گفتهاست که کشورش به هدف کنترول و اشراف اطلاعاتی با طالبان تماس دارد.
سفیر روسیه هم اخیراً در کمیسیون روابط بینالمللی مشرانو جرگه افغانستان گفتهاست که به هدف حفاظت شهروندان روسیه، مسکو با طالبان تماس دارد.
سفیر روسیه گفتهاست که کشورش از طالبان حمایت نخواهد کرد.
جنرال جان نیکلسن قوماندان عمومی نیروهای خارجی در افغانستان پیش از این روسیه و ایران را متهم کرده بود که به طالبان در افغانستان مشروعیت میبخشند.
در همین حال برخی کارشناسان نظامی افغان معتقد بر این اند که طالبان در تلاش است تا به کمک تسلیحاتی روسیه دست پیدا کند.
عتیقالله امرخیل یکی از این کارشناسان روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت:
"هم طالبان با امریکا دشمنی میکند و هم روسیه، بناء فکر میکنم طالبان این را غنیمت دانسته تا با روسیه خود را نزدیک بسازد و از منابع مالی و سلاح روسیه استفاده کنند."
امرخیل میگوید، بعد از نشر گزارشها در باره اینکه کشورهای عربی مثل عربستان سعودی کمکهای خود با طالبان را کاهش داده، امکان این وجود دارد که طالبان به روسیه مراجعه کرده باشند.
به گفته او، پاکستان هم اخیراً با روسیه نزدیک شدهاست و این دلیل هم میتواند منجر به نزدیکی بیشتر طالبان و روسیه شود.
گزارش: نصرت پارسا