وزارت حج و اوقاف افغانستان دعوت نماینده طالبان در نشست بینالمللی وحدت اسلامی از سوی حکومت ایران را یک عمل غیر اصولی میداند.
پس از نگرانیها از تماس نزدیک و حمایت ایران با طالبان مسلح، حالا این وزارت از دعوت نماینده طالبان در نشست بینالمللی وحدت اسلامی در ایران، واکنش نشان داده، نا رضایتی میکند.
داعیالحق عابد معین این وزارت روز پنجشنبه در صحبت با رادیو آزادی این عمل ایران را یک عمل غیر اصولی ایران گفته افزود که این کشور بجای دعوت نماینده طالبان باید از حکومت افغانستان دعوت میکرد.
عابد افزود:
"طالبان طبیعتاً یک جریان اپوزیسیون و فعالیتهای غیر مشروع دارند دعوتشان در این پروسه یک عمل غیر مشروع است، حکومت یا نظام ایران اولاً باید دقیقاً در بخش تقریب مذاهب کوشش کند که تنشها میان مذاهب بوجود نیاید و تقریب مذاهب را واقعاً دنبال کند و ضمناً احترام به حکومت و حاکمیت ملی افغانستان بگذارند و کسانی را که دعوت میکنند باید از طریق مرجع رسمی دعوت شوند."
آقای عابد میگوید این نشست از چندین سال به اینسو در ایران برگزار شده در سالهای گذشته از علمای افغانستان چون شیخ آصف محسنی و استاد برهانالدین ربانی دعوت شدهاست.
با این حال اصل ماجرا چیست؟
گزارشها میرسانند که قرار است نشستی بنام تقریب مذاهب در ایران برگزار شود در آن از نماینده طالبان گروه مخالف حکومت افغانستان دعوت شده تا شرکت نماید.
آژانس خبری مهر ایران به تازهگی گزارش دادهاست که محسن اراکی سکرتر جنرال مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی اخیراً گفتهاست که تهران از طالبان میانهرو در کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی دعوت کردهاست.
در این گزارش به نقل از اراکی گفته شدهاست که دعوتنامه به بعضی از اشخاص سیاسی طالبان که به وحدت مسلمین باور دارند نیز فرستاده شدهاست.
تا حال در مورد زمان دقیق برگزاری این نشست و اینکه دقیقاً کیها از طالبان در این نشست اشتراک خواهند کرد چیزی گفته نشدهاست.
طالبان مسلح نیز در مورد اشتراک نماینده خویش در این نشست ابراز نظر نکردهاند.
این گزارشها در حالی نشر میگردد که بر اساس گزارشها در سالهای گذشته نیز در همچو نشستها در ایران برعلاوه علمای افغانستان از نمایندهگان طالبان در ایران دعوت شدهاست.
نگرانیها از حمایت ایران از طالبان مسلح میان اعضای شورای ملی و چهرههای سیاسی در کشور بوجود آمده و آنان تأکید کردند که روسیه و ایران طالبان افغان را تجهیز و تمویل میکند.
کمیسیون دینی و فرهنگی ولسی جرگه این عمل ایران را خلاف روابط دیپلوماتیک خوانده و از وزارت خارجه کشور میخواهد تا در این مورد با ایران گفتگو کند.
حمیرا ایوبی یک عضو این کمیسیون روز پنجشنبه به رادیو آزادی میگوید حکومت افغانستان نباید در این مورد خاموشی اختیار کند.
او افزود:
"وزارت خارجه افغانستان باید صدای خود را بکشد و اینها صحبتهای را با جانب ایران داشته باشند که در مسایل داخلی افغانستان مداخله نکنند ولی متأسفانه امروز میبینیم که طالبان اینقدر قوت گرفتهاند خود شان قوت ندارند ولی کشورهای مختلف است که اینها را حمایت میکند."
هرچند پیش از این ایران حمایت از طالبان مسلح را رد کردهاست، اما اعضای شورای ملی افغانستان تأکید میکنند که ایران بخاطر ترس از افزایش نفوذ داعش در منطقه با طالبان حمایت کرده و بخاطر امنیت خودش با طالبان همکاری میکند.
گزارش: جاوید حسنزاده