لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۰ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۱۱

آگاهان: نزدیکی طالبان با ایران سبب کاهش منابع مالی آنها شده‌است


پس از نشر گزارش‌ها در مورد تضعیف منابع مالی طالبان مسلح، برخی از تحلیل گران افغان نزدیکی طالبان با ایران، تقسیم شدن این گروه را به چند دسته و کاهش موسسات بین‌المللی را در افغانستان از دلایل عمده کاهش منابع مالی این گروه می‌دانند.

عتیق الله امرخیل تحلیلگر مسایل نظامی روز دوشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، پس از نزدیکی طالبان با ایران، عربستان به دلیل خوب نبودن روابط اش با ایران، حمایت مالی اش را با طالبان کاهش داده‌است.

امرخیل: پس از نزدیکی طالبان با ایران، عربستان به دلیل خوب نبودن روابط اش با ایران، حمایت مالی اش را با طالبان کاهش داده‌است.
امرخیل: پس از نزدیکی طالبان با ایران، عربستان به دلیل خوب نبودن روابط اش با ایران، حمایت مالی اش را با طالبان کاهش داده‌است.

وی گفت:

" از یک سو جنگ طولانی شد و از سوی دیگر رو آوردن طالبان به ایران شما می‌دانید که مناسبات ایران و عربستان اصلاً خوب نیست و عربستان هرگز نمی‌خواهد کسی که با ایران نزدیکی داشته باشد با آن کمک نماید به نظر من دلیل اصلی آن همین است."

این در حالیست که وزیر مالیه رژیم طالبان به نیویارک تایمز گفته است که این گروه سال‌ها ازعربستان پول نقد دریافت کرده‌است.

گاردین نیز در گزارش اش گفته است که طالبان مسلح از دیر زمانی به این طرف از طرفداران شان در منطقه به شمول افغان‌های ثروتمند و تاجران عرب پول دریافت کرده‌اند.

از سوی هم حکمت اعظمی تحلیلگر مرکز مطالعات جنگ و صلح یکی دیگر از دلایل کاهش منابع مالی طالبان را اختلافات میان این گروه عنوان می‌کند.

وی گفت:

"منابع مالی طالبان کاهش یافته است و یک دلیل عمده آن این است که طالبان به چند گروه تقسیم شده‌اند پس از کشته شدن ملا اختر محمد منصور بیشترین دارایی طالبان نزد مردمان نزدیک به اختر محمد منصور ماند و دلیل دوم آن این است که شبکه حقانی بیشتر پول شان را به گروه‌های دیگر طالبان چون مربوط به اختر محمد منصور و هبت الله شریک نمی‌سازد این سبب بحران اقتصادی میان طالبان شده‌است."

این تحلیل گران افغان همچنان گفتند که ختم فعالیت موسسات و پروژه‌های بین‌المللی در افغانستان نیز روی منابع مالی طالبان تأثیر سوء گذاشته است چون به گفته آنان، برخی موسسات در بدل پیشبرد کارهای شان در مناطق دور دست این کشور به طالبان پول پرداخت می‌کردند.

این اظهارات پس از آن مطرح می‌شود که ملا رحمت الله کاکا زاده، یکی از دیپلومات‌های بلند پایه رژیم طالبان به روزنامه گاردین گفته است که طالبان مسلح با گذشت هر روز از لحاظ مالی ضعیف می‌شوند.

شماری از قوماندانان طالب که نام‌های شان در گزارش افشا نشده نیز مواجه شدن طالبان با مشکلات مالی را تائید کرده‌اند.

مقامات ماموریت حمایت قاطع و وزارت دفاع افغانستان نیز گفته اند که طالبان در سال جاری در کنار متقبل شدن تلفات سنگین، بخش بزرگ از تجهیزات جنگی و منابع مالی و بشری‌ شان را از دست داده‌اند.

با این همه طالبان مسلح و برخی از مقامات پیشین این گروه گزارش‌ها در خصوص کاهش منابع مالی شان را رد کرده‌اند.

اما سوال اینجاست که کاهش منابع مالی طالبان چه تاثیری در امنیت و میدان‌های داغ جنگ میان نیروهای امنیتی افغان و این گروه خواهد داشت.

رادمنش: مخالفین مسلح قطعاً نمی‌توانند در افغانستان کوچکترین تحریکی را در برابر نیروهای امنیتی افغان انجام دهند.
رادمنش: مخالفین مسلح قطعاً نمی‌توانند در افغانستان کوچکترین تحریکی را در برابر نیروهای امنیتی افغان انجام دهند.

محمد رادمنش معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان در پاسخ گفت:

"اگر کشورها اینها را حمایت مالی نکند، اینها قطعاً نمی‌توانند در افغانستان کوچکترین تحریکی را در برابر نیروهای امنیتی افغان انجام دهند و اکنون که این کمک‌ها کم شده‌است من باور دارم که افغانستان به طرف صلح و امنیت خواهد رفت."

قاچاق مواد مخدر، سوء استفاده از منابع طبیعی، اختطاف، باج گیری، دریافت عشر و ذکات و کمک‌های آگاهانه برخی حلقات از منابع مالی داخلی طالبان مسلح عنوان می‌شود.

عتیق الله امرخیل تحلیلگر مسایل نظامی می‌گوید که اگر حکومت از منابع داخلی طالبان نیز بکاهد این گروه با گذشت هر روز از هم پاشیده و با حکومت یکجا خواهد شد.

آرزو غیاثی

XS
SM
MD
LG