شماری از جوانان افغان میگویند به دلیل نبود کار و نا امنیها، کشور را ترک مینمایند.
بیکاری، پایین بودن سطح اقتصاد، افزایش نا امنی و سایر موارد از جمله عوامل ترک کشور از سوی این جوانان عنوان شدهاست.
این جوانان میگویند، آنها به هدف داشتن زندهگی خوب و یافتن کار مناسب کشور را ترک می کنند.
برخی از این جوانان که بخاطر اخذ پاسپورت به ریاست پاسپورت آمده اند در صحبت با رادیو آزادی گفتند، با آنکه آنها تحصلات عالی شان را نیز به پایان رسانیده و لیسانس در دست دارند اما در هیچ ارگانی برای آنها کار داده نمیشود.
این جوانان از حکومت می خواهند تا امنیت را تامین و زمینههای کاری را برای آنها مساعد سازد در غیر آن فرار جوانان از کشور بیشتر از این خواهد شد.
مقیم و عنایت الله دو تن از جوانان که تحصیلات شانرا تمام کردهاند در این مورد چنین میگویند.
وی افزود:
" من به دلیلی خارج می روم زیرا از پوهنتون پلتخنیک کابل به درجه اول فارغ شدهام اما بدبختانه که در کشور ما زمینه کار مساعد نیست به هر دفتر که ما سی وی می بریم قبول نمیشیم اینجا آمدیم بخاطر اینکه پاسپورت بگیریم و خارج بروم."
"ما بخاطر کار میرویم نظر به چشم دید خودم شصت در صد جوانان بخاطر کار آمده اند که پاسپورت بگیرند و به کشورهای اروپایی بروند آنها یا به ایران، ترکیه و یا هم کشورهای اروپایی میروند."
این جوانان همچنان میگوید تنها راه موثر جلوگیری از مهاجرتهای جوانان به خارج، تامین امنیت و ایجاد فرصتهای کاری برای آنها میباشد و حکومت باید در این زمینه توجه جدی نماید.
ازسوی هم شماری از عریضه نویسان که در مقابل ریاست پاسپورت وزارت داخله فعالیت میکنند نیز تائید کردند که روزانه عریضه دهها جوان را که قصد رفتن به خارج از کشور را دارند مینویسند.
مشتاق عریضه نویس در این مورد میگوید:
" رفتن جوانان به خارج در مقایسه با گذشته بیشتر گردیده است حد اوسط ما روزانه ۳۰ الی ۴۰ عریضه نوشته میکنیم این در حالیست که قبلا ده عریضه هم نداشتیم که بنویسیم این مسئله نشان میدهد که خارج شدن هموطنان ما از کشور بسیار زیاد شده و بیشتر آنها را جوانان تشکیل میدهد."
علاوه بر این شماری از جوانان افغان به گونه غیر قانونی نیز به کشورهای اروپایی سفر میکنند.
گفته میشود که این سفرها خالی از خطر نبوده و صدها افغان در راه رفتن به اروپا از راههای غیر قانونی جان باخته و هزاران تن دیگر شان هنوز هم در مرز یونان و مقدونیه در وضعیت بسیار وخیم بسر میبرند.
مشکلات جوانان را با مقامات حکومتی در میان گذاشتیم آنها گفتند که ایجاد فرصتهای شغلی برای قشر جوان از اولویتهای کاری حکومت است.
امید میثم معاون سخنگوی ریاست اجرائیه در صحبت با رادیو آزادی گفت:
" برنامه میثاق شهروندی که در سرتاسر افغانستان در سه مرحله و ۳۶ هزار قریه را تحت پوشش قرار میدهد که این پروسه میتواند فرصتهای شغلی دایمی و موقت را برای جوانان ایجاد کند عملا کار روی این پروسه جریان دارد و حکومت تلاش میکند بیشتر از اینها فرصتهای شغلی را برای جوانان مساعد سازد."
کارشناسان امور میگویند، نسل جوان نسل کاری مملکت است و زمانیکه جوانان نباشد ظرفیت کاری و نیروی فکری از کشور فرار میکند و این مسئله برای اقتصاد، سیاست کشور تاثیر منفی بجا میگذارد.
یونس فکور یکتن از این کارشناسان تاکید میکند که باید حکومت زمینههای کاری را برای نسل جوان در کشور فراهم نماید در غیر آن فرار روز افزون جوانان و بی اعتمادی آنها بر حکومت بیشتر از این خواهد شد که به یقین عاقبت خوب در قبال نخواهد داشت.