وزارت مالیه افغانستان میگوید، پس از این تمامی ادارات مکلف اند تا گزارششان در خصوص تعهدات انجام شده با جامعه جهانی را به این وزارت بفرستد.
اکلیل حکیمی وزیر مالیه افغانستان روز چهار شنبه در نشست ارزیابی تعهدات انجام شده در کنفرانس بروکسل که در کابل برگزار شدهبود گفت که کمکهای جامعه جهانی با حکومت افغانستان مشروط بوده و نیاز است تا همه ادارات در زمینه مسئولیتهای شان را انجام دهند.
آقای حکیمی میافزاید که حکومت این کشور در نشست بروکسل در چهل مورد با جامعه جهانی تعهد نموده اما هشت مورد آن هنوز بگونه درست عملی نشدهاست.
وی در نشست ارزیابی تعهدات انجام شده در کنفرانس بروکسل تأکید نمود که تمامی ادارات باید تا ختم سال مالی گزارشهای شان در خصوص هشت موردی که بگونه کامل عملی نشدهاست را، با آنان در میان بگذارد.
وی اضافه کرد که حکومت افغانستان اکثر تعهدات صورت گرفته با جامعه جهانی را عملی نموده اما افزود که تا پایان سال مالی باید نتیجه اصلاح نظام انتخابات و مبارزه با فساد اداری معلوم باشد و در زمینه اصلاح نظام عدلی و قضایی نیز به جامعه جهانی پاسخ قانع کننده دهد.
او افزود:
"هدف نشست امروز ما این بود، تمام تعهداتی را که با مردم و دوستهای بینالمللی خود نمودهایم باید آنرا به زمان معین آن انجام بدهیم. تعهدات را که در نشست بروکسل کردهایم، در مورد آن هشت تعهد که باید تا پایان سال مالی عملی شود از نهادهای مرتبط تقاضا کردیم که گزارششان را با شریک سازند."
به تاریخ چهار و پنج ماه اکتوبر حدود ۷۰ کشور و نمایندههای سازمانهای جهانی تعهد ۱۵،۲ میلیارد دالر میشود را برای چهار سال با افغانستان نمودند اما جامعه جهانی در بدل این کمکها خواستهای نیز از افغانستان داشتند.
مبارزه با فساد، اصلاحات در نهادهای عدلی و قضایی، مصونیت حقوق بشری، اصلاحات همهجانبه در نظام انتخابات، تأمین حقوق زنان، حکومتداری خوب، حاکمیت قانون و برخی موارد دیگر از خواستهای مهم جامعه جهانی در بدل کمکشان با افغانستان هستند.
اما اینکه با در نظرداشت شرایط کنونی این تعهدات حکومت افغانستان با جامعه جهانی تا چه حد قابل عملی شدن خواهد بود سؤالی است که از عبدالرؤف انعامی عضو هیئت اداری ولسی جرگه پرسیده شد.
وی گفت که حکومت برای آوردن اصلاحات و مبارزه با فساد اراده دارد اما در زمینه عملی شدن آن مشکلاتی موجود است که جامعه جهانی از آن نباید چشم پوشی کند.
او افزود:
"تلاش است اما اینکه جامعه جهانی را قانع سازد تا حدی مشکل است مگر اینکه جامعه جهانی هم چالشهای داخلی افغانستان را مدنظر بگیرد و دستآوردهای کم حکومت را معیار قرار داده بر مبنای آن قضاوت نماید."
آقای انعامی افزود که ولسی جرگه نیز باید با استفاده از حق نظارتیاش تلاش نماید تا در خصوص عملی شدن تعهدات حکومت افغانستان با جامعه جهانی و خواستهای مردم در این زمینه کار نماید.
گزارش: آرزو غیاثی