وزارت صحت عامه افغانستان میگوید که از جمله بیشتر از دو هزار افراد مصاب به ویروس «اچ، آی، وی» تنها بیست در صد آنان تحت تداوی قرار دارند.
این وزارت میگوید، اکثر افراد مصاب به ویروس «HIV AIDS» افغانهای اند که از کشورهای همسایه عودت کردهاند.
مقامات این وزارت میگویند که افزایش میزان افراد مصاب به این ویروس در افغانستان تکان دهنده است.
این مقامات روز یکشنبه درمراسم بزرگداشت از روز جهانی مبارزه با این ویروس همچنان گفتند که برای وقایۀ «اچ، ای، وی» برنامههای آگاهی دهی را راه اندازی کردهاند.
ناجیه طارق معین این وزارت گفت، آنان تا کنون توانستهاند تا بیست در صد افراد مصاب با «اچ، آی، وی» یا ایدز را در کشور، تحت پوشش صحی قرار دهند.
وی افزود:
"با برنامههای که ما داریم و کار میکنیم با ادارات مختلف، تلاش میکنیم تا از گسترش آن جلوگیری کنیم اما برخی مواردی اند که خارج از کنترول وزارت صحت عامه بوده و ایجاب میکند تا ادارات دیگر در این راستا با ما همکاری کنند."
خانم طارق افزود که تا کنون ۲۰۸۶ واقعه ویروس «اچ، آی. وی» ایدز در افغانستان ثبت گردیده که ۸۳ در صد آن مردها، ۱۷ درصد زنان و ۶۶ طفل زیر سن پانزده نیز شامل آن است.
وی میگوید که بر اساس معلومات آنان در افغانستان این ویروس بیشتر از طریق مقاربتهای جنسی انتقال شدهاست.
به گفته مقامات وزارت صحت عامه ویروس کشنده از طریق شیر مادر مصاب به «HIV» در زمان حاملگی، ولادت و شیردهی به اطفال نیز انتقال میکند.
ادریس یکی از افراد که به «اچ، آی، وی» مصاب است از کمبود خدمات صحی و برخورد تبعیضآمیز افراد جامعه شکایت میکند.
وی افزود:
"در وقت گرفتن خدمات صحی باید با مصابین «HIV» برخورد مساویانه صورت گیرد، شفاخانه افغان جاپان با خدمات کامل برای افراد مصاب آماده ساخته شود، تا دیگر همنوعان ما به دلیل نرسیدن خدمات صحی فوت نکنند."
در عین حال ریچارد پیپرکارن نماینده سازمان صحی جهان در افغانستان میگوید، تعداد افراد مصاب به «اچ، آی، وی» در سطح جهان به ۳۶ اعشاریه ۷ میلیون تن میرسد اما به گفته وی کشورهای آسیای میانه تنها به کمتر از ۱۴ در صد افراد مصاب به این ویروس رسیدهگی کردهاند.
مجیبالرحمن سمکنی عضو کمیسیون صحی ولسی جرگه با انتقاد از عدم توجه وزارت صحت عامه به این بخش میگوید:
"ما اکنون در افغانستان ممکن حدود ۶۷۰۰ فرد مصاب به «HIV» داشته باشیم اما افراد تشخیص شده دو هزار اند و کسانیکه تحت تداوی قرار دارند ۲۰ درصد اند، چرا ۲۰ درصد چرا ۹۰ درصد تداوی نمیشوند، چرا دو هزار شان تشخیص شده چرا همه آنان تشخیص نشدهاند، رهبری وزارت صحت عامه به آن توجه ندارد، این بیماری برای ما نه تنها ویروسی است بلکه سیاسی هم است."
آقای سمکنی از وزارت صحت عامه میخواهد تا در سرحدات کشور بخصوص سرحد با ایران مراکز تشخیص «HIV» را ایجاد و زمینههای رسیدهگی به افراد مصاب به این ویروس را در کشور بیشتر سازد.
در عین حال وزارت صحت عامه میگوید، این وزارت پانزده مرکز کاهش اضرار «اچ، ای، وی» را در این کشور ایجاد کرده و تلاشها برای افزایش آن ادامه دارد.
گزارش: تمیم اخگر