وزارت امور خارجه افغانستان میگوید، بررسی چالشها، استراتیژی مشترک مبارزه با تروریزم و انکشاف اقتصادی از مسایل مورد بحث کنفرانس امسال قلب آسیا میباشد.
ششمین کنفرانس کشورهای عضو پروسه قلب آسیا این بار روز یکشنبه به میزبانی هند در شهر امریتسر برگزار میشود.
خیرالله آزاد معاون سخنگوی وزارت خارجه افغانستان شام دیروز در صحبت با رادیو آزادی در مورد مسایل مورد بحث این نشست گفت:
"امسال موضوع اصلی و محوری، ششمین نشست وزرای خارجه کشورهای عضو قلب آسیا، بررسی چالشها و پیدا کردن راه حلها برای این چالشها میباشد. این نشست بیشتر مسایل مهم سیاسی و امنیتی منطقهیی را مورد بحث و بررسی قرار میدهد."
اعتماد سازی، مبارزه با تروریزم، تجارت و زیربنا ها، همکاری اقتصادی منطقهیی، مبارزه با حوادث، همکاریها در ارتباط به آموزش و تحصیلات، تدابیر شش گانۀ روند قلب آسیا شمرده میشوند که به گقته آقای آزاد هر کشور عضو، مسئولیت یک بخش آنرا دارد.
سال گذشته، در پنجمین کنفرانس قلب آسیا در اسلام آباد پایتخت پاکستان کشورهای اشتراک کننده، تروریزم را تنها تهدید برای افغانستان نه، بلکه برای تمام کشورهای منطقه دانسته و فیصله بر این شد تا برای مبارزه با این پدیده استراتیژی مشترک ایجاد شود.
شیدا محمد ابدالی سفیر افغانستان در هند روز چهارشنبه در اجلاس مقدماتی برای آمادگی نشست قلب آسیا گفت، توقع میرود نشست قلب آسیا مسودۀ استراتیژی و یا میکانیزم مبارزه با تروریزم را که از سوی افغانستان ارائه میشود، تصویب کند.
وزارت خارجه هند گفته است که در ششمین کنفرانس وزرای خارجه کشورهای قلب آسیا میزبان وزرای خارجه بیش از چهل کشور و نهادهای بینالمللی میباشد.
پروسه قلب آسیا به پیشنهاد افغانستان و ترکیه در سال ۲۰۱۱ بنا گذاشته شد و هر سال در یکی از کشورهای عضو، برگزار میشود.
تعداد کشورهای عضو پروسه قلب آسیا به ۱۴ کشور میرسد و شامل افغانستان، آذربایجان، چین، هند، ایران، قزاقستان، قرغزستان، پاکستان، روسیه، عربستان سعودی، تاجکستان، ترکیه، ترکمنستان و امارات متحده عربی میشود.
اما نشست قلب آسیا از بدو تأسیس آن چه نتایج داشته و این بار که هند میزبان آن است چه دستآوردهای برای افغانستان خواهد داشت؟ سوالیست که نصرالله ستانکزی استاد حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل به آن چنین پاسخ میدهد.
"این بار میزبان این کنفرانس هند است، عقیده من این است که هندوستان از آنجاییکه به تهدیدات جدی امنیتی روبرو است و بخشی آن را از لحاظ استراتیژیک مربوط پاکستان میداند. اگر هیئت بلند پایه دولت افغانستان به آنجا میرود با استفاده از این موقعیت بتواند که بالای هند و دیگر اشتراک کنندگان اعمال نفوذ کند، نتایج ملموسی خواهد داشت. اما به هر صورت بحران افغانستان در حد عمیق است که یک نشست و یا دو نشست نمیتواند، در عمق این بحران داخل شود و این مشکل را حل کند."
آقای ستانکزی گفت، هر چند کنفرانسهای قلب آسیا با آنکه از لحاظ تخنیکی ممکن دست آوردهای داشته باشد، اما در نتیجه این کنفرانسها برای ثبات افغانستان کدام اقدام جدی صورت نگرفته است.
کشورهای عضو پروسه استانبول - قلب آسیا در حالی برای ثبات افغانستان تلاش میورزند که به اساس آمار رسمی در سالیان اخیر جنگ در افغانستان شدت گرفته است و شمار قربانیان آن به گونه بیسابقه در حالی افزایش بودهاست.