لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۲۸

نگرانی‌ها از افزایش خشکسالی در افغانستان


با فرا رسیدن فصل زمستان، نگرانی از خشکسالی و کمبود آب میان افغان‎ها افزایش یافته‎است.

پایتخت کابل، در جریان تاریخ چنین نبوده که بی‌برف و بی‌آب باشد، اما تغییرات اقلیم و گرم شدن زمین در سال‎های اخیر، نه تنها بالای دهاقین و مالداران افغانستان، بلکه بالای تمام مردم جهان تأثیر گذار بوده‎است.

قرار است روی این موضوع کنفرانسی در مراکش برگزار شود.

می‎گویند، کابل بی‌زر باشد، بی برف نه.

این گفته از سال‎های سال سر زبان هاست.

شهر کابل به خاطر هوای گوارای آن، زمانی مورد توجه شاهان قرار داشت و حکمروایانی زیادی به خاطر اقلیم خوب این شهر، دربارشان را در این‌جا پهن می‎کردند.

می‎گویند، کابل بی زر باشد، بی برف نه.
می‎گویند، کابل بی زر باشد، بی برف نه.

در حال حاضر این مشکل تنها در کابل محدود نمانده، بلکه زمین‎های زراعتی را در ولایات و مناطق دور دست کشور نیز فرا گرفته و خشکسالی تقریباً بر زنده‎گی عادی مردم در سراسر افغانستان تأثیر گذار بوده‎است.

مسئولان اداره برنامه انکشافی سازمان ملل‌متحد می‎گویند، افغانستان در یک دهه گذشته تقریبا هر سال شاهد سرازیر شدن سیلاب و یا خشکسالی بوده‎است و این دو فکتور مردم این کشور را خیلی متضرر ساخته‎است.

کارشناسان محیط زیست می‎گویند، افغانستان در این اواخر دست خوش مصیبت‎های طبیعی، فقر و گرسنگی بوده‌است.

عبدالمتین ادارک کارشناس افغان در بخش محیط زیست به رادیو آزادی گفت:

"جغرافیای افغانستان اکثراً قسمی تنظیم شده که اگر باران می‎شود، به موقع نبوده باعث سرازیر شدن سیلاب‎ها می‌شود. در بعضی موقع دیگر بارانی که نیاز است، نمی‎بارد. اکثر زمین‎های که برای تأمین مواد غذایی استفاده می‎شوند، بیشتر للمی هستند. بناً مردمان روستاها بیشتر آسیب‌پذیر اند."

کارشناسان محیط زیست می‎گویند، افغانستان در این اواخر دست خوش مصیبت‎های طبیعی، فقر و گرسنگی بوده است.
کارشناسان محیط زیست می‎گویند، افغانستان در این اواخر دست خوش مصیبت‎های طبیعی، فقر و گرسنگی بوده است.

اداره ملی محیط زیست افغانستان به خبرگزاری فرانس پرس گفته‌است که مشکلات در افغانستان تنها گرسنگی و فقر نیست، بلکه متضررین خشکسالی که زمینی‎های شان در اثر بی‌آبی و یا سرازیر شدن سیلاب‎ها از بین رفته، اکنون بی‌کار بوده و برای جستجوی غذا و تأمین خانواده‎های‌شان یا به گروه‎های شورشیان پیوسته و یا با خانواده‎های شان در شهر تمرکز پیدا کرده‎اند.

عبدالمتین ادارک این کارشناس محیط زیست افغانستان در ادامه صحبت خود با رادیو آزادی گفت:

"در نقاط که طالبان حاکمیت دارند، خشخاش، چرس و کوکنار کشت می‌شود، در ولایاتی که طالبان حضور ندارند، عده از اعضای خانواده‎ها برای کار به پاکستان و ایران می‌روند و تعدادی هم مال و دارایی‎های شان را فروخته راهی اروپا شده‎اند و شماری به صفوف نیرو های امنیتی پیوسته اند. باقیمانده‎ها که دگر چاره ندارند به خاطر اینکه طالبان نیز برای جنگ و مبارزه پول می‎پردازند و صفوف به شوریان می‎پیوندند."

تغییر اقلیم تنها به افغانستان محدود نیست، بلکه یک بحران بین‌المللی به شمار می‌رود.

مشکل جهانیان برای جلوگیری از تغییرات اقلیم چندین بار بحث و گفتگو کرده‌اند و قرار است در هفته جاری یک کنفرانس بین‌المللی در این‌باره در مراکش برگزار شود.

XS
SM
MD
LG