معاون وزیر دولت در امور رسیدگی به حوادث افغانستان میگوید در نتیجه درگیریهای اخیر حدود ۹۲ هزار خانواده بیجا شده که بخش بزرگ آن در کندز بودهاست.
محمد قاسم حیدری روز چهارشنبه در یک نشست خبری گفت که از این میان به ۵۲ هزار خانواده کمک شده و به ۳۰ هزار خانواده دیگر زمینه برگشت دوباره فراهم شده اما هنوز هم بیجا شدهها به کمک نیاز دارند.
آقای حیدری میگوید که به هدف کمک بیشتر به بیجا شدهها ۲۸۰ میلیون افغانی اختصاص یافته است.
وی گفت:
" در چند ماه گذشته در کندز، فراه، ارزگان، هلمند، ننگرهار، فاریاب، غزنی، سرپل و شماری از ولایتهای دیگر در نتیجه جنگ ۹۲ هزار و ۸۳ خانواده بیجا شده که شماری انان در مناطق امن جابجا شدهاند."
آقای حیدری گفت که برای زمستان نیز آمادگیها اتخاذ شده است و در ۸ زون افغانستان مراکز کمکهای اضطراری در نظر گرفته شده تا در صورت رویدادهای احتمالی به مردم کمک رسانی صورت گیرد.
اما خانوادههای بیجا شده میگویند که روند کمک رسانی از سوی حکومت به اساس روابط صورت گرفته و حق به حقدار نمیرسد.
حیات الله یکی از بیجا شدگان ولایت کندز که اکنون با خانوادهاش در کابل به سر میبرد در مورد به رادیو آزادی چنین گفت:
"خانوادههای که روابط داشتن با آنان کمک صورت گرفته اما کسانیکه بیواسطه بودند مستحق هیچ کمک نشدهاند."
بیجا شدگان میگویند که هنوز هم خانوادههای زیادی در برخی ولایات به شمول کابل در هوای سرد به سر میبرند.
از سوی هم حفیظ میاخیل مشاور مطبوعاتی وزارت مهاجرین و عودت کنندگان به رادیو آزادی گفت که به دلیل کمبود منابع مالی این وزارت نتوانست تا پلان ملی برای بیجا شدگان را عملی نموده و به مشکلات آنان رسیدگی لازم نماید.
وی گفت که اگر حکومت و ادارات کمک رسان به حل مشکلات بیجا شدگان پول زیادی را اختصاص ندهند مشکلات در زمینه افزایش خواهد یافت.
وی در ادامه گفت:
"در جریان سال روان، ۴۵۰ هزار تن بیجا شدهاند و درین بخش مشکل بزرگ کمبود منابع مالی است، وزارت در این بخش پالیسی ملی را ایجاد کرده اما این پالیسی بدلیل محدود بودن امکانات ملی درست تطبیق نشد."
آقای میاخیل میگوید، برای رسیدگی به بیجا شدهها ۸ میلیارد افغانی نیاز است.
به گفته وی، وزارت مهاجرین و عودت کنندگان با ادارات مختلف نشستهای داشته و خواستاش این بوده تا با بیجا شدگان داخلی کمک بیشتر کنند.
نورالله شایان