برخی قوماندانان حزب اسلامی در بغلان میگویند، برای ترک جبهات جنگی منتظر فیصله و دستور رهبری حزب اسلامی هستند.
افراد مسلح حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار تا پیش از امضای توافقنامه صلح در ولایتهای شمالشرقی به خصوص بغلان فعالیت چشمگیری داشتند.
این قوماندانان میگویند، در حال حاضر برخی ساحات را زیر کنترول دارند، به گفته آنان نیروهای دولتی و طالبان مسلح تا حال در آن ساحات رفت و آمد ندارند.
میرویس یکی از قوماندان های این حزب در بغلان روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفت، تا پیش از توافقنامه صلح میان گلبدین حکمتیار و حکومت افغانستان، آنان با نیروهای دولتی در جنگ بودند.
میرویس میگوید، بر اساس توافقنامه صلح حالا جنگجویان این حزب جنگ دربرابر نیروهای منیتی افغان را توقف دادهاند.
وی افزود:
"جبهات حزب اسلامی در بغلان و کندز و صفحات شمال که است فعلا مسئولیت اکثریت اش به دوش ما است و ما به اساس این که امیر محترم ما جناب حکمیار صاحب همراه دولت آتش بس کرده به خاطر همین به هیچ نوع سو استفاده نکردهایم، احیانا اگر ما به جنگ مداخله میکردیم کندز و بغلان تمامش سقوط میکرد و تمامش به دست مجاهدین میافتید، ما در ساحه دولتی نمی رویم و آنها در ساحه ما رفت و آمد نمیکند، بعد از اینکه هیأت و نمایندههای ما کدام موافقه که با دولت میکند ما به آن موافقه احترام داریم."
این در حالیست که به تاریخ هشتم ماه میزان سال جاری محمد اشرف غنی رئیس جمهور و گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی توافقنامه صلح را امضا کردند.
بر اساس این توافقنامه تعزیرات وضع شده بین المللی بالای حزب اسلامی رفع شده و این حزب نیز ازجنگ دست کشیده و با دولت یکجا میشود.
عبدالله نهضت یار مسئول ولایتی حزب اسلامی در بغلان به روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفت، در حال حاضر بخشهای از این ولایت در تصرف نیروهای حزب اسلامی قرار دارد.
به گفته وی در جنگهای گذشته میان نیروهای این حزب و نظامیان افغان دهها کشته و زخمی بر جا ماندهاست، اما وی میگوید، از زمان امضای توافقنامه تا حال هیچ درگیری میان دو طرف صورت نگرفته است.
او افزود:
"ساحات مرکزی حزب اسلامی که است مناطق شیخ جلال است و بدل مست است و ساحات کرکر و آهن دره و دود کش است ، جنگها خو زیاد داشتند، در این اواخر در ساحات کرکر و دود کش جنگ بود که تلفات به دهها تن رسید، چند نفر اینها هم کشته شد و وسایط دولتی و یک مقدارش به دست اینها افتید و در حال حاضر یک تعداد وسایط دولتی و مراکز دولتی پیش شان است."
عبدالستار بارز والی بغلان در باره اینکه افراد حزب اسلامی حکمتیاردر کدام بخشهای این ولایت حضور دارند چنین میگوید:
"ساحات که آنها خود شان ادعا میکنند که تحت تصرف ما است میتوانین از خود شان بپرسین، ساحات در مجموع تحت کنترول حکومت محلی است، تا هنوز برای ما چنین افشا گری از طرف خود شان هم نشده و بزرگان هم نشده و برای مقام ولایت هم هویدا نیست که کیها مربوط حزب اسلامی است."
محمد امین کریم رئیس هیئت مذاکره کننده صلح حزب اسلامی با حکومت افغانستان میگوید، از زمان امضای توافقنامه صلح تمام قوماندانهای این حزب از جنگ دست کشیدهاند و آتش بس برقرار است.
به گفته وی افراد حزب اسلامی در برخی ساحات زیر کنترول شان امنیت را تامین کردهاند.
او افزود:
" به طور مثال بین شهر نو بغلان و پلخمری بالای سرک قطعات مجاهدین حزب اسلامی قرار دارد، اگر آنها تامین امنیت نکنند رفت و آمد ملکی و دولتی به خطر جدی مواجه میشود، در ماحول کندز بسیاری از مردم که متحد به حزب اسلامی بودند ولی در صفوف طالبان میجنگیندند در جنگهای اخیر سهم نگرفتند، از همان ساعت که آتش بس قطعی اعلام شد یک مرمی هم از طرف مجاهدین حزب اسلامی فیر نشده به مقابل دولت، حتا یک عده قوماندانان که در صفوف طالبان هستند با مشوره با رهبری حزب اسلامی افغانستان جنگ را در ساحات خود متوقف ساختند."
آگاهان نظامی دست برداشتن افراد حزب اسلامی از جنگ را به نفع کشور خوانده میگویند، این کار میتواند باعث تشویق دیگر گروههای مسلح مخالف دولت به روند صلح شود.
عتیق الله امرخیل کارشناس امور نظامی در صحبت به رادیو آزادی گفت، با آمدن گلبدین حکمتیار به کابل و اجرایی شدن توافقنامه صلح گروههای کوچک حزب اسلامی که هنوز در جبهات حضور دارند خود به خود جبهات را ترک خواهند کرد.
گزاش: نصرت پارسا