سازمان عفو بینالملل موافقتنامه حکومت افغانستان و اتحادیه اروپا را در ارتباط به بازگشت عده از پناهجویان افغان به کشور شان، انتقاد کرده، آن را غیرقانونی خواندهاست.
موافقت حکومت افغانستان با اتحادیه اروپا در باره کمک به برگشت افغانان پناهجو، با مواد قانون مهاجرت اتحادیه اروپا در مغایرت قرار دارد.
بر اساس موافقتنامه حکومت افغانستان و اتحادیه اروپا، قرار است شماری از افغانان پناهجو که شرایط پناهندهگی را در کشورهای اروپایی تکمیل نکردهاند، دو باره به افغانستان برگشتانده شوند.
به گفته مقامات افغان، این موافقتنامه با کنفرانس جاری در شهر بروکسل در باره افغانستان کدام ارتباطی ندارد.
در این موافقتنامه شمار دقیق پناهجویان افغان مشخص نشده که از کشورهای اروپایی دوباره به افغانستان فرستاده میشوند، اما قبل از این در گزارشها آمدهبود که اتحادیه اروپا شاید بر حکومت افغانستان فشار وارد کند تا در بدل کمک مالی در پروژههای انکشافی این کشور، حد اقل ۸۰ هزار افغان پناهجو را، قبول کند.
اما فدریکا موگرینی رئیس روابط خارجی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه گزارشهای را رد کرد که گویا حکومت افغانستان تحت فشار آورده میشود تا در بدل بدست آوردن کمکهای مالی، این موافقتنامه را امضا کند.
بر اساس این موافقتنامه حکومت افغانستان در ظرف یک ماه مؤظف میشود که برای پناهجویان افغان اسناد سفر را آماده کند و اتحادیه اروپا هزینه سفر شان را بپردازد.
افغانستان و اتحادیه اروپا هر دو میخواهند که برای این پروازها در میدان هوایی بینالمللی حامد کرزی در کابل، یک ترمینل جداگانه اعمار نمایند.
بر اساس گزارشها، سال گذشته حد اقل یک صد و هفتاد هزار پناهجوی افغان در کشورهای اروپایی درخواست پناهندهگی دادهاند.
در این حال، حوریه مصدق ناظر سازمان عفو بینالملل در امور افغانستان روز سه شنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، آنها در مورد موافقتنامه حکومت افغانستان و اتحادیه اروپا شدیداً نگران بوده، آن را غیر قانونی میدانند.
وی افزود:
"ما نگرانی شدید خود را از توافقنامه که دولت افغانستان با اتحادیه اروپا در مورد اخراج افغانان پناهجو امضا کرده، ابراز میداریم. ما فکر میکنیم که اتحادیه اروپا به یک عمل غیرقانونی دست زده و این موافقتنامه را در عقب دروازههای بسته و بدون اینکه آن را حتی با پارلمان اتحادیه اروپا شریک سازند، امضا کردهاست. در قدم دوم این توافقنامه مثل یک معامله بالای دولت افغانستان تحمیل شدهاست. زیرا، آنها در بدل امضا این موافقتنامه گفتند که کمکهای خود را به افغانستان ادامه میدهند. "
شماری از گروههای دیگر مدافع حقوق بشر در جهان هم روی این موافقه انتقاد کردهاند.
از سوی هم نهادها و ادارات کمک رسانی بشری میگویند، با وخامت اوضاع امنیتی در افغانستان شماری آنانی که کشور را ترک میکنند هم روبه افزایش اند.
سازمان ملل متحد میگوید، نزدیک به یک و نیم میلیون افغان پناهجو بدون کدام اسنادی در پاکستان به سر میبرند.
اسلامآباد از مدت طولانی به اینسو، تلاش میکند که این پناهندهگان را دوباره به کشور شان برگرداند، اما چنین به نظر میرسد که ضربالاجل خروج افغانان مهاجر از پاکستان تمدید نشود.
حکومت پاکستان به افغانهای مهاجر مقیم در آن کشور تا آغاز سال آینده یعنی اول ماه حمل وقت داده که به کشور شان برگردند.