دیپلومات
در حالیکه سفر محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان به هند ادامه دارد، نشریه دیپلومات تحت عنوان "تلاشهای اشرف غنی برای جهانی ساختن افغانستان" مینویسد:
افغانستان که حیثیت دروازه ورودی را به کشورهای آسیای مرکزی و جنوبی دارد، به عقیده شان سنو نویسنده این مقاله، زیر ترحم همسایه هایش زیستهاست. اهمیت جغرافیایی افغانستان، این کشور را به میدان جنگهای نیابتی قدرتهای بزرگ جهان تبدیل کردهاست.
به نوشته دیپلومات، این خصوصیت افغانستان که محاط به خشکه و یک کشور عقب مانده میباشد، او را به هدف همسایه هایش تبدیل کردهاست. راه قاچاق مواد مخدر و سنگهای قیمتی از افغانستان به اوزبکستان، ترکمنستان و پاکستان میرسد و بازار سیاه در مناطق سرحدی، فعالیتهای جنایتکاران و گروههای افراطی را افزایش دادهاست.
نشریه دیپلومات میافزاید، از بین بردن ثبات حکومت مرکزی افغانستان، نام اصلی بازی همسایههای این کشور است که میخواهند منفعت برده و کابل را چنان به زانو در آورند که نتواند از قاچاق و بازار سیاه جلوگیری کند.
دیپلومات در ادامه این مقاله مینویسد، غنی رئیس جمهور افغانستان با در نظرداشت موقیعت مهم و استثنایی این کشور برنامه را آغاز کردهاست تا همسایههای افغانستان را به مسیر درست رهنمایی کند. جهانی ساختن یا انترنشنالیزم به نکته اساسی ادارهء محمد اشرف غنی تبدیل شدهاست و حکومت وی به خاطر یافتن اتکای متقابل اقتصادی افغانستان و کشورهای همسایه اش، دریافت منابع منافع مشترک و ایجاد روابط متکی بر منافع اقتصادی تلاش میکند.
سانفرسیسکو کرونیکل
در یک گزارشی که تحت عنوان" هند و افغانستان خواستار ختم هر نوع حمایت از شورشیان شدند" در نشریه سانفراسیسکو کرونیکل نشر شدهاست، با اشاره سفر اخیر اشرف غنی به هند نوشته شدهاست:
هند و افغانستان روز چهارشنبه هفته جاری خواستار ختم تمویل، حمایت و ایجاد پناهگاهها برای شورشیان به شمول آنهایی شدند که در هردو کشور خشونتها را انجام میدهند.
گزارش سانفراسیسکو کرونیکل میافزاید، رئیس جمهور افغانستان و نریندرا مودی صدراعظم هند برخلاف گذشته در اظهارات شان از پاکستان نام نگرفتند. پاکستان همسایه این دو کشور به حمایت از طالبان در افغانستان و شورشیان در منطقه کشمیر تحت کنترول هند متهم است.
در یک اعلامیه مشترک هند و افغانستان آمدهاست که هند مساعدت یک ملیارد دالری را در بخشهای تعلیم و تربیه، صحت، انرژی و زیربناها به افغانستان پیشنهاد کردهاست و رهبران دو کشور یک قرار داد استراد مجرمین را نیز امضا کردند.
به نوشته نشریه سانفراسیسکو کرونیکل، غنی و مودی روی تعهدات در زمینه همکاریهای امنیتی و دفاعی نیز تاکید نموده، اما از ارایه جزئیات در این مورد خودداری کردهاند.
به عقیده نویسنده مقاله نشریه دیپلومات محمد اشرف غنی این تلاشها را به خاطر آن انجام میدهد که رقبای گذشته مجبور شوند تا به خاطر منافع اقتصادی مشی دوستانه ای را در برابر کابل اتخاذ کنند.