کمشنری عالی سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر بخاطر اعدامهای هفته گذشته در ایران حکومت این کشور را شدیداً مورد انتقاد قرار دادهاست.
زید رعد الحسین دیروز در یک اعلامیه گفت، محرومیت متهمین از مراحل قضایی و این حقیقت که اکثریت اعدام شدهها مربوط به اقلیت مذهب سنی میباشند، این اعدامها یک بیعدالتی عظیم به شمار میرود.
حکومت ایران هفته گذشته ۲۰ نفر را به جرایم مختلف به اعدام محکوم کرده حکم محکمه را اجرا نمود. اکثریت مجازات شدهها از اقلیتهای کُرد بودند.
سخنگوی کمشنری عالی سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر دیروز در شهر ژینو به خبرگزاری رویترز گفت، کمشنر این اداره از مقامات ایران خواسته است تا به سلسله این اعدامها پایان دهد.
راوینا شمدسانی در ادامه صحبت خود از اعدام شهرام احمدی به عنوان نمونۀ از بیعدالتی یاد کرده گفت:
"سازمان ملل متحد در هر حالتی با مجازات اعدام مخالفت دارد. اما در این مورد، ما برای نگرانی دلیل خاصی داریم. زیرا نخست از همه این یک اعدام دسته جمعی از جامعه کُردها به حساب رفته و دوم اینکه، در باره محاکمه منصفانه آنها نگرانی زیاد وجود دارد. در یکی از این موارد از شخص متهم ظاهراً به زور و فشار اعتراف گرفته شده بود. او، لت و کوب و شکنجه روحی گردیده، امضای وی در یک ورق سفید از قبل گرفته شده و اعترافاتاش بعد از آن ثبت کاغذ گردیده است."
خانم شمدسانی همچنان از اعدام حسن افشار پسر نزده ساله در ماه گذشته نیز یاد کرد که به اتهام تجاوز جنسی محکوم به اعدام شده بود. حسن افشار هنگام دستگیری هفده سال داشت.
بر اساس گزارش خبرگزاری دولتی ایران (ایرنا) بر بیست نفری که روز سه شنبه اعدام شدند، اتهام وارد شده بود که دو عالم دینی، تعدادی از نیروهای امنیتی و پولیس را کشته، شماری دیگر را گروگان گرفته و در غرب ایران دست به سرقتهای مسلحانه و انفجارها زدهاند.
گروههای مدافع حقوق بشر میگویند، ایران، در جمع کشورهای است که بیشترین مجازات اعدام در آن اجرا میشود.
اداره دیده بان حقوق بشر در این هفته گفت، از آغاز سال جاری به این سو، حداقل ۲۳۰ نفر در ایران اعدام شدهاند.