نی یا ادارۀ حمایت از رسانههای آزاد در افغانستان وضع محدودیت بر استفاده از رسانهها و شبکههای اجتماعی را در مغایرت با قانون دسترسی به اطلاعات و آزادی بیان میداند.
این اداره میگوید حلقاتی در دولت عمداً تلاش می ورزند تا از طریق وزارتهای مربوط بر استفاده از رسانههای اجتماعی محدودیت وضع کنند و این کار به گفتۀ نی هیچ توجیه ندارد.
این اداره بر مهار این تلاشها از سوی ریاست جمهوری تأکید می ورزد.
صدیقالله توحیدی رئیس اجرایی "نی" روز پنجشنبه در پایان هفتۀ رسانههای اجتماعی درکابل گفت ادارۀ امور به خواست شورای ملی افغانستان به تازهگی به وزارت های اطلاعات و فرهنگ و مخابرات و تکنالوژی معلوماتی گفتهاست که بر استفاده از شبکههای اجتماعی محدودیت وضع کند.
وی گفت:
"برخی از نمایندهگان مردم در ولسی جرگه نامۀ فرستادن به ادارۀ امور و از ریاست جمهوری تقاضای محدود سازی فیسبوک را کردند، ادارۀ امور نیز مکتوبی در این باره به وزارت مخابرات فرستادهاست. اگر چنین چیزی جنبۀ رسمی داشته باشد در مغایرت با قانون رسانهها است."
به گفتۀ اداره حمایت از رسانههای آزاد افغانستان، در ماههای اخیر حکومت در تلاش آناست تا بر کاربرد شبکههای اجتماعی کودهای اخلاقی وضع کند.
این نهاد میگوید وضع چنین کودها خلاف اصل حمایت از آزادی بیان و ماده ۳۴ قانون اساسیاست .
ریاست جمهوری در این باره با ما گفتگو نکرد؛ اما بصیر صمیم سخنگوی وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی میگوید چنین مکتوبی را از اداره امور ریاست جمهوری دریافت نکردهاند.
مژگان مصطفوی معین نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ نیز در این باره اظهارات مشابه دارد.
اما خانم مصطفوی میگوید تفرقه اندازی، تعصبات قومی و صدمه زدن به وحدت ملی برای مردم و حکومت افغانستان پذیرفتنی نیست و حکومت به آن به حیث یک جرم می نگرد.
وی افزود:
"اگر در شبکههای اجتماعی به توهین، برهم زدن مسایل وحدت جامعه، تضادهای قومی و زبانی پرداخته میشود این یک جرم است و خلاف کار رسانهها است در این صورت، نهادهای حامی رسانهها و خبرنگاران ما را باید در این راستأ کمک کنند تا معیارهای اخلاقی در شبکههای اجتماعی به قوت خود برسد."
انتقاد ها از وضع محدویت بر استفاده از شبکههای اجتماعی در حالی از سوی نهادهای دفاع از رسانههای آزاد افغانستان مطرح می گردد که، به گفته وزارت اطلاعات و فرهنگ، در هفتههای گذشته، اصول نامۀ اخلاقی خبرنگاران با حضورداشت مسئولان نی و فدراسیون خبرنگاران تدوین شدهاست.
مسئولان وزارت اطلاعات و فرهنگ میگویند، بر اساس خواست این نهادها، یکی از مادههای آن به جلوگیری از هرگونه مسایل خلاف اخلاق ژورنالیزم تأکید میکند.
اما نی میگوید محدودیت اخلاقی از مخالفت فکری جدا است و مسئولیت وزارت اطلاعات و فرهنگ است تا در برابر کاربران شبکههای اجتماعی که به اهانت و توهین اشخاص و یا تعصبات قومی و زبانی می پردازند تدابیر لازم داشته باشد.
گزارش: نظیفه محبوبی